Kommentti: Sekaisin kuin seinäkello – eikö suomalaisilla työmarkkinoilla osata enää sopia?

Posti, Eeva Lehtimäki
Suhteellisuudentaju ei pelaa, eikä 700 työntekijää koskeva kiista ole missään mittasuhteessa vaikutusten ja vahinkojen kanssa, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö.
Julkaistu 24.11.2019 20:45
Toimittajan kuva

Eeva Lehtimäki

@EevaLehtimaki

Sekaisin kuin seinäkello. Se on suomalaisten työmarkkinoiden kuva tällä hetkellä, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Neljä monissa liemissä keitettyä työmarkkinakonkaria ehdotti Postin pakettilajittelijoiden sitkeän työkiistan ratkaisua Posti Palvelut Oy:n yrityskohtaisella sopimuksella. Pakettilajittelijat olisivat saaneet pitää PAU:n palkat ja sopimusehdot. Kiistan osapuolet olisivat voineet ratkoa alan kipukohtia keskenään rauhassa sopimuskaudella.

Kyllä sanoivat PAU, Palta, Teollisuusliitto ja jopa Postin työsuhdejohtaja Pasi Vuorio.

Sovintoratkaisu ei kuitenkaan käynyt Medialiitolle, koska he eivät ole omien sanojensa mukaan Paltan ja PAU:n välillä sovitun työehtosopimuksen osapuoli. Medialiiton vastapuoli on Teollisuusliitto pakettilajittelijoiden sopimuksessa.

Medialiitto heitti pallon nyt Postin johdolle, sen hallitukselle ja valtio-omistajalle. Suomeksi sanottuna liikkeenluovutuksen ja sopimuksen siunanneet tahot siivotkoon omat sotkunsa.

Selvitysryhmän jäsenen Lasse Laatusen mukaan he kävivät parissa päivässä läpi kaikki mallit, joita inhimillisesti oli mahdollista keksiä. Valtakunnansovittelijan toimistolla kommentit olivat kuitenkin happamia. Ehdotus oli pääpiireiltään ihan sama, joka oli pyörinyt jo aiemmin neuvottelupöydässä, eikä se ollut kelvannut silloinkaan Medialiitolle.

Tupoajan konkarit yrittävät varmasti parhaansa, mutta työn järeintä antia oli vetoomus työmarkkinaosapuolille nopeasta sovusta. Suhteellisuudentaju ei pelaa, 700 työntekijää koskeva kiista ei ole missään mittasuhteessa vaikutusten ja vahinkojen kanssa. Asiasta ei voisi olla enempää samaa mieltä.

Mitä siis ihmenelikolta oikein odotettiin? Mitä tekee nyt valtio-omistaja? Kenen pää joutuu pölkylle? Laittaako omistajaohjausministeri Sirpa Paatero Postin hallituksen vaihtoon? Kysymyksiä joihin ei vielä tänä iltana ollut vastausta?

Postin työtaistelu siis jatkuu, kun pakettilajittelijoiden sotkua ei saatu ratkaistua. Työmarkkinoilla kaikki seisoo, kun yksi palikka ei asetu paikalleen.

Kusti ei siis polje, eikä posti kulje. Postin oma lakko laajenee ja tukilakot vaikeuttavat jo yhä useamman ihmisen ja yrityksen arkea.

Jättilakko häämöttää

Postin työkiista vaikutuksineen on kuitenkin vasta kevyt alkuverryttely. Tänään komeasti karille ajautuivat teknologia-alan neuvottelut monessa pöydässä. Kahden viikon päästä on menossa lakkoon lähes 100 000 keskeisten vientiyritysten työntekijää.

Ja tämä tuntuu jo kansantaloudessa ja kunnolla.

Teknologiateollisuuden Minna Helle ja Teollisuusliiton Riku Aalto ovat käyneet elokuusta asemasotaa kilpailukykysopimuksen palkattomista lisätyötunneista, joista työntekijät haluavat eroon, mutta joita taas työnantajat haluavat jatkaa.

Työnantajien mukaan neuvottelut kariutuivat työntekijöiden palkankorotusvaatimuksiin, työntekijöiden mukaan vastapuoli on vyöryttänyt pöytiin työehtoheikennyksiä toisensa jälkeen.

#HelleAalto on paljon vartijana. Sopimuskierroksen avaajat määrittävät pitkälti palkankorotustason, vaikka käynnissä on liittokierros. Palkkaratkaisu ja työmarkkinoiden toimivuus ovat taas Antti Rinteen hallituksen pelastusrengas, johon se turvautuu taantuvassa taloustilanteessa. Varsinkin kun hallituksen omia työllisyystoimia ei kiirehditä, tapahtui mitä tahansa.

Jos maa oli sekaisin Juha Sipilän ja porvarihallituksen työmarkkinaosaamattomuuden takia neljä vuotta sitten, ei meininki näytä nyt yhtään paremmalta ay-taustaisen pääministerin valtakaudella.

Eikö Suomessa osata enää sopia?  

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti