Presidentti Sauli Niinistön puhe tarjosi kannustusta koronataisteluun ja pohdittavaa turvallisuuskysymyksiin.
Korona-asiat saivat puheessa odotetusti paljon painoa. Niinistö kiittää suomalaisia ja erityisesti terveydenhuollon työntekijöitä Suomen tähänastisesta hyvästä selviämisestä. Yhteistä ponnistelua ja vastuuta korostetaan paljon.
– Yhteinen tulevaisuutemme rakennetaan jokaisen yksilön teoilla, tässä ja nyt. Myös vastuu on yhteinen, sanoo Niinistö.
Koronataistelu onkin pitkästä aikaa kaikille suomalaisille yhteinen ponnistus, jossa jokaisen toiminnalla on tärkeä merkitys. Niinistö toteaakin, että rajoituksista päästään niitä noudattamalla ja rokotukset auttavat, kun niitä otetaan.
Viittaus al-Holiin
Turvallisuusasioissa Niinistön viesti on tuttuun tapaan tiukka. Tässä aihepiirissä hän jättää tulkittavaa ja pohdittavaa. Niinistö nostaa esimerkiksi esiin "sivistysvaltion dilemman".
– Miten annetaan turvaa ihmisille, joiden varalta joudutaan sitten turvaamaan muita, siis suojautumaan, Niinistö pohtii.
Suomi on kotiuttanut al-Holin leiriltä suomalaislasten mukana myös joitakin äitejä. Niinistö ei mainitse al-Holia nimeltä vaan viittaa ainoastaan viime aikojen keskusteluun.
Niinistö ei ota kantaa siihen, mikä olisi oikea tapa toimia. Hän sanoo, että Euroopan sivistysvaltioissa on päädytty asiassa erilaisiin ratkaisuihin.
Yhtä oikeaa tapaa ei siis välttämättä ole.
Erityisen paljon tulkintamahdollisuuksia jättää kohta, jossa puhutaan vastuun ja oikeuksien oikeasuhtaisuudesta.
– Suomen kansalaisuus on sen haltijalle arvokas pääoma. Turvapaikka Suomessa antaa sekin paremman aseman kuin valtaosalla maailman ihmisistä on. Aiheellisesti käydään keskustelua, väittelyäkin, kaikkien täällä asuvien vapauksien ja oikeuksien laajuudesta. Vähemmälle huomiolle ovat jääneet toiseen vaakakuppiin asettuvat vastuu ja velvollisuudet, Niinistö sanoo.
Mihin Niinistö tarkalleen viittaa, jää auki.
Koronaoppeja ilmastotoimiin
Niinistön usein esiin ottama huoli rahan määrän lisäämisestä ei tällä kertaa ole mukana puheessa. Myöskään esimerkiksi Venäjää ei mainita.
Puheen lopussa Niinistö palaa jälleen koronapandemiaan ja kietoo sen yhteen ilmastonmuutoksen torjunnan kanssa, mikä on rakenteellisesti tyylikäs ratkaisu. Ihmiset pystyvät muuttamaan käytöstään, jos riittävän selkeä vaara uhkaa.