Radiojuontaja Juha Perälän Facebook-statuksesta noussut äläkkä kertoo sosiaalisen median ilmapiiristä vuonna 2016.
Aamulypsy-juontaja Juha Perälä aiheutti ison haloon vitsillään, jota kritisoitiin sovinistiseksi ja mauttomaksi.
Perälä poisti päivityksensä päiväunosilta herättyään, mutta tuhansia tykkäyksiä kerännyt status ehti jo herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan.
"Kävin ostoksilla ja kaunis myyjätär sanoi, kun katsoin housuja, että noista saa sit kassalla 40 prosenttia pois. Sanoin, että mitäs jos mentäs kattoo mun makkariin saadaaks me sun housuista 100 prosenttia pois."
- Juha Perälän Facebook-status 13.1.2016
Päivityksen poistaminen oli turhaa, koska kohu oli jo lähtenyt elämään omaa elämäänsä ja vastakkainasettelu oli valmis.
Jos peukutit Perälän statusta, olit juntti sovinisti. Jos paheksuit vitsailua, olit huumorintajuton kukkahattutäti tai -setä.
Itse olen tässä kontekstissa sovinistien ja kukkahattutätien/-setien välimaastossa. Perälän tapauksessa on hyvä muistaa miehen aiemminkin harrastama provosoiva ja humoristinen some-päivittelytyyli.
Kohustatuksensa jälkeen hän itsekin pähkäili uudessa päivityksessä, että "Sit tietenki vailla parempaa tietämystä, mikä on totta ja mikä ei, ja mikä on aitoa ja mikä ei".
Nimenomaan. Perälän statuksen totuudenmukaisuudesta ei ole tietoa ja sitä epäiltiin vahvasti myös kohupäivityksen kommenttiketjussa.
Juha Perälä julkaisi kohustatuksensa huonoon aikaan. Uutisissa kerrotaan huolestuttavan usein naisten ahdistelusta ja tähän nähden hän vitsaili erittäin huonona ajankohtana.
Nyt eletään vuotta 2016. Sosiaalisessa mediassa kommentointi on helppoa ja siihen lähdetään tietämättä välttämättä asian taustoista juuri mitään.
Miksi näin sitten tehdään? Siksi, koska se on niin helppoa. Koska se on mahdollista.
Välimaastoa ei enää läheskään aina ole.
Ääripäät voimistuvat ja etääntyvät toisistaan monilla eri osa-alueilla: oli kyse sitten esimerkiksi politiikasta, maahanmuuttokysymyksistä tai vitseistä.
Sitä on joko sovinisti tai kukkahattuihminen, suvakki tai vajakki, mutta somessa välimaasto on usein tänä päivänä poissa.
Mitä sitten someen uskaltaa enää laittaa? Perälän esimerkin myötä julkisuuden henkilöt harkitsevat päivityksiään varmasti entistä enemmän.
Kyse on vuonna 2016 myös siitä, kuka osaa käyttää somen ilmapiiriä parhaiten hyödyksi. Perälä sai vitsillään runsaasti huomiota sekä itselleen että Aamulypsylle.
Nämä asiat tiedostetaan julkisuuden henkilöiden keskuudessa entistä vahvemmin.
Summa summarum, vakavistakin asioista pitää voida keskustella, somessakin. Eikä kaikki edes ole aina niin vakavaa.