Kommentti: Raha on muuttanut seuraurheilun täysin – SM-liigan kestomenestyjä on tästä hyvä esimerkki

5:47img
SM-liigaan on käynyt kova muuttovirta ja budjetit ovat kasvaneet – Jukka Jalonen ja Pekka Saravo analysoivat tilannetta C Moren kiekkostudiossa.
Julkaistu 14.09.2022 15:16
Toimittajan kuva

Airik Hodge

airik.hodge@mtv.fi

@airikhodge

Ennen kilpailtiin siitä, mistä kaupungista löytyy kovimmat urheilijat. Nyt kilpailu tapahtuu seurojen toimistoissa, kirjoittaa MTV Urheilun työharjoittelija Airik Hodge.

LUE MYÖS: Näin paljon SM-liigan pelaajabudjetit ovat syöksyneet ylös – Jukka Jaloselta merkittävä huomio huippupelaajien tulvasta

Kun seuraurheilu alkoi, kaupungin joukkue koostui lähes poikkeuksetta omista kasvateista. Kilpailu muistutti maajoukkueurheilua. Pelissä oli enemmän paikallisylpeyttä, kun oman kylän pojat kamppailivat maan parhaan tittelistä. Kansa pystyi samaistumaan joukkueeseen enemmän.

Nyt tuote on muuttunut. Liikemiehet kilpailevat kulissien takana siitä, kuka saa raavittua maailman parhaat urheilijat samaan joukkueeseen järkevän budjetin rajoissa.

Muutos tapahtui viime vuosisadalla, kun seuraurheilusta tuli lajista riippumatta ammattimaisempaa vuodesta toiseen. Seura saattoi nyt palkata toisesta kaupungista lupaavia kasvatteja omiin riveihinsä. Joukkueet sekoittuivat pikkuhiljaa enemmän ja enemmän.

Kritiikkiä vanhalta liitolta asiaa kohtaan riittää. Montréalilainen isäni kertoo, että seuraisi oman kaupunkinsa seurajoukkuetta paljon aktiivisemmin, jos kyse olisi vielä paikallisylpeydestä.

Asiaa voi katsoa monelta kantilta. Eikös pelaajasta tule paikallinen, kun hän muuttaa kaupunkiin? Nuoret sukupolvet puolustavat nykymallia sillä, että sarjat ovat nyt paljon kilpailullisempia. Kykyjenetsijät löytävät mitä uskomattominta taitoa ympäri maailmaa, ja tämä taito yhdistetään kaupungin joukkueeseen.

Nyt kisassa on kyse siitä, kuinka hyvin paikallisella tasolla osataan pyörittää liiketoimintaa. Ylpeys on noussut yleiselle tasolle sillä, että kilpaillaan pelkän pelaajakehityksen ohella myös liiketoimintakehityksen saralla. Tämä on nykyisin seuraurheilun suola.

SM-liigassa esimerkkiä toteuttaa menestysseura Tappara, jonka kokoonpanossa pelaa vain yksi Tampereella syntynyt pelaaja. Seuran liiketoiminta on ollut jo pitkään äärimmäisen voitollista kotimaisen urheilun mittapuulla.

Tappara ei ole ainoa laatuaan ja on odotettavissa, että paikallisurheilu saa Suomessakin vuosi vuodelta globaalimpia piirteitä.

LUE MYÖS: SM-liigan uusi tähtitutkapari heti esillä – hallitseva mestari Tappara avasi kauden voitolla

Tuoreimmat aiheesta

Liiga