Kommentti: Sipilä kompuroi oluen kanssa – rikkooko hallitus omaa ohjelmaansa?

Kommentti-Jussi-Kärki.jpg
www.jannetorikka.fi
Julkaistu 01.06.2017 12:35
Toimittajan kuva

Jussi Kärki

jussi.karki@mtv.fi

@JussiKarki

Olisihan se tavallaan komeaa, jos Suomi ajautuisi hallituskriisiin viinan takia. Se olisi kokokuva 100-vuotiaan Suomen tarinasta: alkoholiin taipuvainen kansa, joka on menettänyt kykynsä toimia ja päättää.

Johdetaanko keskustaa puskasta? Perussuomalaisten väistyvän puheenjohtajan Timo Soinin puuskahdus keskiviikkona eduskunnassa osui ja upposi kuulijoiden, lukijoiden ja tv-katsojien mieliin.

Soinismi on viittaus terveysjärjestö THL:n entiseen pääjohtajaan Pekka Puskaan, joka nousi alkuvuonna keskustan kansanedustajaksi ja ryhtyi saman tien kampeamaan nurin jo kertaalleen sovittua alkoholiuudistusta.

Suomen Kuvalehden toimittaja Tuomo Lappalainen twiittasi osuvasti, että keskustan helsinkiläiskannattajat äänestivät eduskuntaan viinejä ruokakauppoihin aikoinaan ajaneen Olli Rehnin ja saivat tilalle Pekka Puskan, joka haluaa sieltä miedommatkin pois.

Olutkiista eroaa siinä mielessä sotesta ja valinnanvapaudesta, että tämän keissin jokainen ymmärtää ja jokaisella on siitä mielipide. Hallitus tunaroi niin sanotusti pahimmassa mahdollisessa asiassa, alkoholissa. Kylätappelusta tekee erityisen nolon se, että samalla presidentti Trump romuttaa Pariisin ilmastosopimusta ja EU-päättäjät kehittävät unionia ja euroa.

Kiistassa on kyse nelosoluen sijasta pelisäännöistä ja periaatteista. Soini ilmoitti jo lauantaina MTV:n Uutisextrassa, että hän on vanhan liiton mies, jonka sana pitää. Ja samaa hän odottaa hallituskumppaneiltaan.

Keskustajohtaja Sipilä on alakynnessä äänin 1-2. Sekä kokoomuksen Orpo että perussuomalaisten Soini vaativat, että vuoden takaisesta sopimuksesta pidetään kiinni: vahvemmat oluet ja aito lonkero ruokakauppoihin.

Kaksikko voi nojata hallitusohjelmaan, johon on kirjattu, että alkoholiuudistus tehdään. Siellä ei tosin ole sanaakaan uudistuksen sisällöstä, saati vahvoista oluista.

Mutta, jos uudistus ei etene, hallitus rikkoo omaa ohjelmaansa - äänin 1-2.

Kädenvääntö 5,5 prosentista hautaa alleen tärkeät uudistukset pienpanimoiden ja ravintoloiden toiminnan helpottamiseksi. Vahvempien oluiden myynnin vapauttaminen auttaisi myös syrjäseutujen kyläkauppoja ja olisi tärkeä asia ohranviljelijöille. Molemmat ovat keskustan kannattajien sydäntä lähellä.

Sipilä sanoi keskiviikkona, että hän ei ryhdy ajamaan sellaista esitystä, jossa kansanedustajat joutuisivat äänestämään omatuntoaan vastaan.

Tarvitaan siis ripaus luovuutta. Eduskuntasalissa voi painaa myös tyhjää tai vielä parempaa: kapinaporukka voisi olla matkoilla. Omatunto kolkuttaa olutkysymyksessä arviolta 13-18 kansanedustajalla. Pikkubussi vuokralle ja Puska matkanjohtajaksi.

Miksi Perussuomalaiset ovat nyt niin ehdottomia siinä, että keskustalaisten on seistävä hallituksen esityksen takana. Persuryhmä on taipunut monesti ikäviin päätöksiin, vaikka puolueen kannatus on lähes puolittunut. Kuka olisi alun perin uskonut, että juuri perussuomalaiset ovat hallituksen selkäranka.

Kokoomusryhmä itki aikoinaan, kun paikallinen sopiminen ei edennyt - paha olo purkautui lopulta omaan puheenjohtajaan. Ja nyt keskustaryhmä on sekaisin alkoholista.

Sopii kysyä, olisiko tämä hallitus enää edes pystyssä, jos kokoomus tai keskusta olisivat kokeneet samanlaisen gallupromahduksen kuin perussuomalaiset. Sipilän ja Orpon on syytä kiittää ja kumartaa Soinia. Tämä on ollut hallituksen vakauden takuumies.

Tilanne muuttuu 9 päivän päästä peruuttamattomasti.

Hallitus tarvitsee rutosti onnea lopputaipaleelleen. Eväät on syöty, askel horjuu ja maaliin on pitkä matka.

Tuoreimmat aiheesta

Jussi Kärki