Maastohiihdossa on olympialaisten alla useita avoimia kysymyksiä, joihin vuodenvaihteessa alkava Tour de Ski antaa osaltaan vastauksia. Suomalaistähtien ja -haastajien lisäksi katsetta kannattaa suunnata muun muassa norjalaiskonkareihin ja Ruotsin mieshiihtäjiin, jotka ovat haahuilleet alkukaudella varjojen mailla.
MAINOS
Hiihtolajien maailmancupit
C Morella!Tour de Ski 30. joulukuuta – 7. tammikuuta! Miehillä ja naisilla seitsemän kilpailua yhdeksään päivään.
Tilaa C More ja aloita katselu vaikka heti.
Laduilla on tällä kaudella ekstrasäpinää, sillä perinteisen Tour de Skin jälkeen suunnataan kohti kauden tähtihetkeä, Pyeongchangin olympialaisia. Lahden MM-kisojen jälkeen mitalitoiveet ovat hiihdon osalta Suomessa korkealla, mitä alkukausi on osaltaan tukenut.
Alla viisi pointtia, joita kannattaa seurata Tour de Skin aikana ja muissa kisoissa ennen 9. helmikuuta alkavia olympialaisia.
1. Suomen tähtien takana tilaa
Alkukausi on osoittanut, että Suomen joukkueessa on neljä olympialaisten mitalitoivoa: Krista Pärmäkoski, Iivo Niskanen, Matti Heikkinen ja uutena nimenä sprintteri Ristomatti Hakola. Kerttu Niskasen väkevät esitykset vapaan kisoissa Davosissa ja Toblachissa puhuvat sen puolesta, että Niskanenkin nousee vielä mahdollisten mitalinimien joukkoon. Sen jälkeen hyppäys on pitkä.
Esimerkiksi Laura Mononen, Aino-Kaisa Saarinen ja Riitta-Liisa Roponen ovat vielä kaukana huippukunnosta, ja miesten normaalimatkojen puolella tilanne on Niskasen ja Heikkisen takana huolestuttava jo viestinkin kannalta. Naisten sprintti lepää puolestaan täysin Pärmäkosken varassa, miehissä Hakolan lisäksi ainoastaan Lauri Vuorinen on esiintynyt vahvasti. Henkilökohtaisilla matkoilla olympiamitalitoiveet lepäävät täysin yllä mainitun viisikon harteilla. Jotta Suomi pystyisi taistelemaan viestimitaleista, Tour de Skin ja olympialaisiin valmistavien kisojen pitää mennä nappiin muulta joukkueelta.
1:28
2. Norjalaiskonkarit pulassa
Johannes Hösflot Kläbo on pyyhkäissyt myrskyn lailla mieshiihdon huipulle, mutta alkukaudella on puhuttu paljon myös Petter Northugista ja Martin Johnsrud Sundbystä. Urallaan 15 arvokisakultaa voittaneen Northugin syksy on mennyt täysin vihkoon, mikä on johtunut ainakin osittain sairastelusta. Norjalla on loistavia mieshiihtäjiä myös Northugin tilalle, mutta supertähden puuttuminen olympialaisista olisi silti suuri isku. Northug on yrittänyt houkutella kuntoa esiin kisatauolla, mutta osallistuminen Tour de Skille on arvoitus. Jos Northug hiihtää kilpaa vuodenvaihteessa, hänen on onnistuttava loistavasti mieliessään olympialaisiin.
Sundby on maailmancupissa viidentenä ja hiihtänyt kaksi kakkossijaa alkukaudella. Pettymys? On se sitä Sundbyn kohdalla. Lisäksi norjalaistähti on ollut isoissa ongelmissa muutamissa kisoissa, ja sijoitus on valahtanut paljon totuttua alemmas. Hän aikookin matkata kotimaahansa tarkempiin tutkimuksiin, jotta alavireen syy selviäisi. Tour de Skille osallistuminen on vielä auki. Kun tähän lisää vielä Finn Hågen Kroghin vaikeudet, Norjan leirissä on paljon kysymysmerkkejä kokeneiden hiihtäjien kohdalla olympialaisten alla.
3. Uusia huippunimiä
Alkukausi on tuonut paljon uusia nimiä maailmancupin kärkikahinoihin. Kläbo on täysin oma lukunsa, sillä hän on noussut viime kauden sprinttinäyttöjen jälkeen myös pidempien matkojen huippunimeksi. Muuten miesten puolella on nähty nuorten venäläisten esiinmarssi – kirkkaimpana esimerkkinä pian 21 vuotta täyttävä Aleksandr Bolshunov. Venäjän joukkue, tai olympialipun alla kilpailevat venäläiset, onkin Norjan ykköshaastaja miesten viestissä olympialaisissa. Naisissa kärkisijat ovat pysyneet vahvemmin tuttujen tähtien hyppysissä, mutta Ragnhild Haga on noussut uutena norjalaisena voittotaistoon ja itävaltalainen Teresa Stadlober sekä sveitsiläinen Nathalie von Siebenthal ovat kehittyneet uudelle tasolle.
2:23
4. Mitä tapahtui Ruotsin mieshiihdolle?
Ruotsi on menestynyt viime vuosina naisten hiihdossa loistavasti, mutta miehissä suunta on ollut toinen. Vielä neljä vuotta sitten maailmancupin palkinnoille ylsi viisi eri ruotsalaismiestä, ja Calle Halfvarsson ja Daniel Richardsson olivat kokonaiscupissa sijoilla 5-6. Tänä syksynä joukkueen ainoa valopilkku on ollut Halfvarssonin kolmas sija kauden avaussprintistä Rukalla. Maailmancupissa Halfvarsson on 12. sijalla, ainoana ruotsalaismiehenä 30 joukossa Marcus Hellnerin (21:s) lisäksi. Ruotsin kuuden arvokisamitalin ja kahden olympiakullan putki miesten viestissä uhkaa katketa Pyeongchangissa, mikä avaa myös Suomen miehille loistomahdollisuuden mitaliin helmikuussa.
5. Tour de Skillä mahdollisuus loistaa
Rankan kiertueen kohdalla on enemmän kysymysmerkkejä kuin normaalisti, mikä johtuu lähestyvistä olympialaisista. Tour de Skin osallistujalista on vielä auki, mutta esimerkiksi maailmancupeja johtavat Ruotsin Charlotte Kalla ja norjalaissensaatio Kläbo jättävät turneen väliin. Samalla listalla ovat myös Marit Björgenin ja Matti Heikkisen nimet.
Huippujen poisjäännit avaavatkin uusille nimille tilaa kärkitaistoon. Tour de Ski on supertärkeä näyttöpaikka olympialaisia ajatellen (myös monille suomalaisille), mutta samalla pitäisi pitää mielessä kokonaisrasitus – koneistoa ei saa vetää peruuttamattomasti piippuun. Tämän takia moni kokeneempi tähti jättääkin huippuraskaan kiertueen väliin.
Alla C Moren hiihtokaksikon Jari Isometsän ja Antero Mertarannan analyysi Toblachin kisaviikonlopusta.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.