Kommentti: Trumpin uskottavuus on murentunut pahemmin kuin kukaan osasi odottaa

10:32img
Julkaistu 18.10.2019 18:57
Toimittajan kuva

Tuomo Hyttinen

tuomo.hyttinen@mtv.fi

@tuomohytti

Yhdysvaltojen sekoilu Syyriassa on viimeisin osoitus siitä, että "aikuiset" ovat kaikonneet Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ympäriltä, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Tuomo Hyttinen.

Trump ei ole pahin, ja hänet haastetaan, kirjoitti The Guardian. On mahdollista, että Donald Trumpista tulee hyvä presidentti, kirjoitti The New York Times.

Vähänpä he tiesivät.

Ei, Donald Trumpin presidenttikausi Yhdysvalloissa ei ole ollut aivan niin kauhea, kuin kolme vuotta sitten pelättiin. Pelkolista oli hirvittävä, mutta vielä Amerikka ei ole tuhoutunut, planeettamme on vielä hengissä ja talouskin pyörii, vaikka taantuman merkit ovat ilmassa.

Muun muassa talous- ja ympäristöasioissa muu maailma sekä instituutiot ovat pystyneet pitämään Trumpin vaikutukset kurissa. Ongelma näkyy niissä asioissa, joissa Yhdysvaltojen presidentillä on eniten valtaa, eli ulkopolitiikassa.

Kolme vuotta murensi uskottavuuden

Valkoisen talon uskottavuus ja kyky hoitaa maan asioita on murentunut alati kiihtyvällä vauhdilla. Presidenttiytensä aluksi Trump täytti hallintoa Rex Tillersonin ja Betsy DeVosin kaltaisilla hahmoilla, jotka heti kättelyssä herättivät kysymyksiä hallinnon pätevyydestä.

Silti kabinetissa oli tilaa Jeff Sessionsin, James Mattisin ja H.R. McMasterin kaltaisille henkilöille, jotka kokemuksellaan ja ansioillaan toivat vakautta hallintoon. Puhuttiin Trumpin ympärillä olevista "aikuisista", jotka pitävät Trumpin pahimmat impulssit kurissa.

Kolmen vuoden aikana aikuiset ovat kaikonneet. Samoin kunnioitus perinteitä ja instituutioita kohtaan. Jäljellä on presidentti Trump ja hänen halunsa. The Washington Post tituleerasi viimeistä kolmea vuotta yhden henkilön presidenttiydeksi. Yhden henkilön, jota koko hallinto palvelee.

Mitä, jos diiliä ei edes ollut?

Viimeisimmät osoitukset Trumpin pidäkkeiden poistumisesta ovat tapahtumat, jotka edelsivät ja seurasivat Turkin hyökkäystä Syyriaan.

Ensin Trump veti osan Yhdysvaltojen Syyrian-joukoista pois Turkin-vastaiselta rajalta. Sitä seurasi Turkin hyökkäys, jota Trump yritti vastustaa lähettämällä Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoğanille vihaisen kirjeen ja uhkaamalla Turkkia talouspakotteilla.

Kriisin aikana Trump ehti päättää, että Yhdysvallat vetää loputkin sotilaansa pois Syyriasta, ja että maa vetäytyy Lähi-idästä. Tosin samaan hengenvetoon Yhdysvallat siirsi parituhatta sotilastaan öljykumppani Saudi-Arabiaan.

Torstaina varapresidentti Mike Pence ja presidentti Erdoğan sopivat viisipäiväisestä tulitauosta, jonka vastalahjaksi Yhdysvallat nostaa talouspakotteensa.

Eli Yhdysvallat ei rankaise Turkkia hyökkäyksestä, ja vastalahjaksi Turkki saa havittelemansa alueen ilman sotatoimia. Siltä se ainakin nyt näyttää.

Asiantuntijat yrittävät edelleen pohtia, mitä Trump ja Erdoğan sopivat. Mitä Yhdysvallat sai vastineeksi? Mutta mitä, jos diiliä ei edes ollut?

"Älä ole hölmö", kirjoitti Trump kirjeessään Erdoğanille. En usko, että tässä kirjeenvaihdossa vastaanottajaa voi syyttää siitä.

Tuoreimmat aiheesta

Donald Trump