Jos jotkut vaalit jäävät voimakkaimmin ihmismieleen ja historiaan, ne ovat nämä. Juuri kukaan ei uskonut, että Yhdysvaltain 45. presidentti olisi vitsinä pidetty miljonääri, joka haukkuu naisia, maahanmuuttajia, uskontoja – kaikkia muita kuin itseään.
Yhdysvaltalaiset ovat puhuneet – Donald Trump on maan seuraava presidentti.
Miten tässä näin kävi? Ensinnäkin on myönnettävä, että Trump on nerokas. Hän näki yhdysvaltalaisten ahdingon ja hylätyksi tulemisen tunteen ja osasi käyttää sitä taitavasti hyväkseen. Maailman kriisit ja Eurooppaan levinneet terrori-iskut toimivat hyvänä pelotteena pitkin vaalikampanjaa varsinkin, kun Trump lupasi eristää koko Yhdysvallat. Mutta pystyykö hän siihen?
On hankala sanoa, aikooko Trump oikeasti toteuttaa lupauksiaan väliaikaisesta muslimien maahantulokiellosta, Meksikon rajalle rakennettavasta muurista tai paperittomien massakarkottamisesta, sillä hän on ennenkin perunut puheitaan. Muutama Trumpin meille juuri opettama asia on kuitenkin varma: 1) yhdysvaltalaisilla oli voimakkaampi hylätyksi tulemisen kuin yhtenäisyyden tunne, 2) yhdysvaltalaiset ovat oikeasti kyllästyneitä Washingtonin valtaeliittiin ja kokeneimpiin poliitikkoihin kuuluvaan Hillary Clintoniin, 3) Yhdysvallat ei ole muun maailman tavoin enää entisensä.
Ensin Britannian Brexit ja nyt tämä. Ei tarvitse olla nero ymmärtääkseen, että kansakunnat ovat sulkeutumassa. Yhdysvalloissa Trumpin sanoma vanhasta hyvästä ajasta vetosi, vaikka ehdokas lupasikin mahdottomia. Trump lupasi Amerikan vain amerikkalaisille. Yksi lupauksista oli palauttaa Yhdysvalloista karanneet työväenluokan työpaikat.
Pian Trumpin kannattajille kuitenkin paljastuu, etteivät kaikki vanhat tehdastyöpaikat ole karanneet Kiinaan tai Meksikoon, vaan ne ovat kutistuneet mikrosiruiksi ja automatiikaksi. Teknologian maailmanlaajuiselle kehitykselle edes miljardööri ei mahda mitään.
Myös paperittomien siirtolaisten paikantaminen ja massakarkotukset tuntuvat nykyisten resurssien puitteissa utopistiselta aikomukselta. Korkean raja-aidan pystyttäminen Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle ja projektin maksattaminen Meksikolla on jo saanut Meksikon presidentin Enrique Peña Nieton suunnalta vahvan tyrmäyksen.
Trump voi kuitenkin pitää osan runsaasti huomiota herättäneistä lupauksistaan. Sisäpoliittisesti merkittävää on, että presidentiksi noussut miljardööri voi tuhota edeltäjänsä Barack Obaman varjeleman terveydenhuoltojärjestelmän Obamacaren.
Trump voi presidenttinä toteuttaa uhkauksensa ja nimittää erittäin konservatiivisia korkeimman oikeuden tuomareita. Trump voi myös hylätä lupauksensa mukaan Naton kumppanimaat, jos nämä eivät maksa Trumpin aiemmin vaatimia suurempia summia yhteiseen puolustuskassaan.
Trump voi myös kääntää Yhdysvaltain kelkan verisen sisällissodan repimässä Syyriassa ja tehdä ennalta arvaamatonta yhteistyötä Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Syyriaa johtavan Bashar al-Assadin kanssa.
Todellisuudessa Trumpilla tuskin on tällä hetkellä kovinkaan tarkkoja poliittisia suunnitelmia. Ennen pyrkimistään presidentiksi hän koki olevansa enemmän demokraatti kuin republikaani, joten on jännittävää nähdä onko hän todellakin muuttunut kampanjansa mukaiseksi mieheksi.
Hän ainakin hallitsi vaalikampanjansa aikana kovan kielen, mikä oli juuri sitä, mitä yhdysvaltalaiset halusivat nyt kuulla. Toki Trump tarvitsee maan sisä- ja ulkopolitiikan johtamiseen muutakin kuin voimakkaita sanoja ja superihmisen viitan. Antaa hänen ja kannattajien kuitenkin hetken juhlia, sen verran suuren tempun he tekivät.
1:13