Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat parin viikon kuluttua Helsingissä. Huipputapaaminen on herättänyt odotettua huomiota kansainvälisissä tiedotusvälineissä.
Washington Postin turvallisuuspoliittisiin aiheisiin erikoistunut kolumnisti Max Boot kirjoittaa, että Donald Trump haluaisi nähdä Euroopan maiden ja Yhdysvaltojen suomettuvan. Boot ei halua arvailla Trumpin motiiveja, mutta sanoo tämän Venäjä-myönteisyyden olevan peittelemätöntä.
Boot avaa kolumninsa aluksi amerikkalaislukijalle suomettumisen merkityksen. Hän kertoo talvisodan päättyneen ”tasapeliin” ja Suomen hyväksyneen sodan jälkeen näennäisen vasallivaltion roolin.
Boot kertoo lukijoilleen, että Suomi säilyi sotien jälkeen demokratiana ja markkinatalousmaana. "Ollakseen ärsyttämättä naapurin karhua, Suomi kuitenkin luopui osasta suvereniteettiaan ja periaatteitaan."
"Suomettuminen (Washington Postista): substantiivi. Prosessi, jossa valtio taivutellaan toimimaan voimakkaamman valtion intressien hyväksi tai ainakin olemaan vastustamatta niitä, vaikka nämä kaksi valtiota eivät olisi liittolaisia keskenään."
Boot kirjoittaa, että Trump on valmis alistamaan Yhdysvaltain ulkopoliittisen linjan Kremlin tarpeiden käyttöön. Trump kiistää yhä, että Venäjä olisi sotkeutunut Yhdysvaltojen vuoden 2016 vaaleihin, vaikka sotkeutumisesta on selkeää näyttöä.
Aikuisakseli katkaistu
Bootin mukaan Trumpin vihamielisyys Yhdysvaltojen perinteisiä liittolaisia kohtaan oli vain heikosti verhottua hänen virkakautensa ensimmäisenä vuonna. Tuolloin pahimpia ylilyöntejä hillitsi kuitenkin presidentin hallinnon niin sanottu ”aikuisakseli”, johon kuuluivat ulkoministeri Rex Tillerson, turvallisuuspoliittinen neuvonantaja H.R. McMaster ja talouspoliittinen neuvonantaja Gary Cohn. Nyt he kaikki ovat eronneet tai heidät on erotettu tehtävistään.
Jäljellä olevista aikuisakselin jäsenistä Valkoisen talon kansliapäällikkö John F. Kelly on matkalla kohti kautensa nopeaa päättymistä ja puolustusministeri Jim Mathis on täysin marginaalissa.
"Syyria luovutetaan Venäjälle ja Iranille"
Trumpin ja Putinin tapaamisessa on tarkoitus puhua muun muassa Syyrian tilanteesta. Trump on kertonut haluavansa tehdä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Syyriaa koskevan sopimuksen.
Bootin mukaan kyse olisi siitä, että Trump saisi Putinilta tiukennuksia Venäjän Iranin-politiikkaan ja vastavuoroisesti Yhdysvallat vetäisi joukkonsa Syyriasta.
Bootin mielestä tämä merkitsisi koko Syyrian lahjoittamista Venäjälle ja Trumpin arkkiviholliselle Iranille. Venäjä ja Iran tukevat Bashar Al Assadin hallintoa.
Joukkojen vetäminen Saksasta avaisi tien suomettumiselle
G7-maiden huippukokouksessa Kanadassa Trump sanoi, että ”me olemme kuin säästöpossu, josta kaikki kähveltävät rahaa ja se loppuu nyt!” Tämä kelpasi Bootin mukaan Trumpin oikeutukseksi aloittaa kauppasota.
Trump on Washington Postin mukaan antanut puolustusministeriö Pentagonille tehtäväksi tutkia mahdollisuutta Yhdysvaltain joukkojen vetämiseen Saksasta. Tämä vain siksi, että Trumpia ärsyttää se, että amerikkalaiset pitävät saksalaisilla autoilla ajamisesta.
Bootin mukaan joukkojen vetäminen Saksasta avaisi tien Saksan suomettumiseen.
"Jos haluatte nähdä, mitä se tarkoittaa, katsokaa norjalaista tv-sarjaa Valloittettu", Boot kirjoittaa.
Boot kirjoittaa, että Yhdysvaltain joukkojen läsnäolo Saksan maaperällä vuodesta 1945 lähtien on ollut selkein merkki siitä, että Yhdysvallat haluaa suojella Eurooppaa Venäjän tuomalta uhalta.
"Pieni ihme, jos liittouma säilyy"
Boot sanoo, ettei ole ikinä uskonut Trumpin olevan ”Mantsurian kandidaatti”, Venäjän myyrä.
”On kuitenkin vaikea nähdä, kuinka eri tavalla hän toimisi, jos olisi", Boot kirjoittaa.
Jos atlanttinen liittouma selviää nykymuodossaan Trumpin presidenttikaudesta, se on pieni ihme, Boot kirjoittaa.