Kommentti: Tylsä perheenisä heitettiin putkaan – tämä sadan miljoonan mies on urheilun uusi supertähti

Scottie Schefflerissä ei ole Tiger Woodsista tuttua näyttävyyttä ja rosoisuutta, mutta hän on noussut lajilegendan kaltaiseksi voittokoneeksi golfissa. Tylsän perheenisän imagon saanut Scheffler toimii tappajan lailla, kun turnausvoitto on linjalla, MTV Urheilun Ossi Karvonen kirjoittaa.

Allekirjoittanut hieraisi muutaman kerran silmiään, kun Yhdysvalloista kantautui hämmentäviä uutisia PGA Championship -suurturnauksen toisen kierroksen alla 17. toukokuuta: Scottie Scheffler on pidätetty!

Suomessa tämä otsikko saattoi muistuttaa suuria massoja golflegenda Tiger Woodsin pettämiskohuista ja sekavasta esiintymisestä poliisivideolla. Scheffleriä syytettiin muun muassa vaarallisesta ajamisesta onnettomuuspaikalla sekä poliisin pahoinpitelystä.

Pian tämän jälkeen huvittelumeemit Scheffleristä oransseissa haalareissa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Eihän kukaan edelleenkään uskonut sitä, että Scheffler olisi tarkoituksella tehnyt jotain väärin. Kyseessä täytyi olla väärinkäsitys.  

Kaikki tämä kuvastaa osuvasti Schefflerin mainetta huippugolfarina. Hän on – pahaa tarkoittamatta – naapurin isännän näköinen, harvoin mitään äärimmäisen kiinnostavaa sanova, isänmaallinen texasilainen ja juuri ennen pidätystään ensi kertaa isäksi tullut Scottie, joka nyt vain sattuu olemaan maailman paras pelaaja ja todellinen tappaja kentällä.

Ja mitä pidätykseen tulee, syytteistä luovuttiin. Autoaan ajanut Scheffler oli toiminut aamuhämärässä epähuomiossaan väärin ja hätäisesti.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kentällä räiskyvintä Scheffleriä on epänormaali jalkatyö, jollaista yksikään golfpro ei suosittele asiakkaalleen. "Scheffler shuffle" hämärtää usein sitä tosiasiaa, että muuten Schefflerin vartalonhallinta lyöntisuorituksessa on esimerkillisen tehokasta.  

Scheffler on pitkälyöntinen, muttei poikkeuksellisen pitkälyöntinen – kuten esimerkiksi Woods noustessaan huipulle 90-luvun lopulla. Rautapelaajana ja chippaajana hän on mainio. Puttaamisessa hänellä on ollut jopa ajoittaisia ongelmia.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Tekninen puoli siis antaa mahdollisuuden voittaa, mutta merkittävimmän eron muihin Scheffler tekee pääkopan ja pelitaktiikan puolella. 

Esimerkiksi kiiruhdettuaan putkasta pelikentälle PGA Championshissä Scheffler pelasi kierroksen viisi alle parin. Olympialaisissa hän nousi kultamitalistiksi viimeisenä päivänä tähtäämällään kenttäennätyksellä (-9) – ja tekemällä viisi birdietä väylillä 12–18. Viime viikonlopun Tour Championship -kisassa hän näytti jo sulavan kesken päätöskierroksen lyötyään harrastepelaajatason bunkkerilyönnin, mutta vastasi pian kolmella peräkkäisellä birdiellä ja eaglella.

Lyöntien valikoimisessa Schefflerin tekeminen on yhtä lailla tasalaatuista. Hölmöjä ratkaisuja ei tule, ja tekninen taituruus sekä varmuus antavat selkänojan rohkeammille hyökkäyksille. 

Kaikessa tässä apuna on kokenut caddie Ted Scott, joka hyppäsi aisapariksi syksyllä 2021. Uran avausvoiton Scheffler otti helmikuussa 2022 ja on voittanut siitä lähtien kaikkiaan 15 kertaa ammattilaisena – muun muassa kaksi Mastersia, kaksi Players Championshipiä sekä reikäpelin maailmanmestaruuden. Sattumaa?

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kausi 2024 oli Scheffleriltä megalomaaninen, olympiavoiton kuorruttama vuosi. Vastaavaa seitsemän PGA-tittelin sesonkia pitää hakea Woodsista ja vuodesta 2007.

Vertailu Tiger Woodsiin pitää tehdä aina harkiten, mutta Scheffler antaa siihen perusteet. Eliittitason golfarit vaikuttavat ajoittain aseettomilta maailman ykkösen rinnalla. 

– Mielestäni tämä on samaa tasoa kuin Tigerin loistavat vuodet. Erottautuminen muista nykypäivänä tavalla, jolla Scottie on sen tehnyt, on äärimmäisen vaikeaa. En usko, että olemme nähneet vastaavaa pitkään aikaan. Tuossa onnistuminen on vaikeampaa nykyään, australialainen major-voittaja Adam Scott perkasi sunnuntaina. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Woods voitti parhaalla kaudellaan yhdeksän kisaa, vähintään viisi turnausta seitsemällä eri kaudella ja vähintään kaksi major-turnausta saman vuoden aikana neljään otteeseen.  

Työsarkaa Schefflerillä, 28, siis riittää, mutta esteitä vuosien mittaiselle dominoinnille ei ole. Uran palkintorahatkin kolkuttelevat sopivasti sadan miljoonan rajaa ensimmäisen PGA-kiertueen kokonaisvoiton myötä.  

Lue myös:

    Uusimmat