Toimittaja Bob Woodwardin jättipaljastukset muodostavat skandaalin, joka voi pitkästä aikaa vaikuttaa Trumpin asemaan. Toimittaja Tuomo Hyttinen kokosi 3 syytä sille, miksi tämä skandaali on pahempi kuin kaikki aiemmat.
Valkoinen talo oli hädin tuskin toipunut viisi päivää riehuneesta veteraaniskandaalista, kun keskiviikkoiltana jysähti. Toimittaja Bob Woodwardin ääninauhat levisivät pitkin amerikkalaismedioita, ja ne sisälsivät kohtalokkaita sanoja.
– Tämä on tappavampi. Tämä on viisi prosenttia verrattuna prosenttiin tai alle prosenttiin. Tiedäthän? Tämä on tappavaa kamaa.
Lue lisää: Trump myöntää tienneensä koronaviruksen vaarallisuudesta jo helmikuussa – "Vähättelin sitä, ettei syntyisi paniikkia"
Sanat kuuluivat presidentti Donald Trumpille, joka puhui koronaviruksesta toimittaja Woodwardin kanssa 7. helmikuuta. Keskustelun sävy oli hyvin erilainen, kun sitä vertaa vaikka twiittiin, jonka Donald Trump lähetti kuukautta myöhemmin 9. maaliskuuta.
– Viime vuonna 37 000 amerikkalaista kuoli tavalliseen flunssaan. Se vaihtelee noin 27 000:n ja 70 000:n välillä. Mitään ei suljeta, elämä ja talous kulkevat ennallaan. Tällä hetkellä on noin 546 vahvistettua koronavirustapausta, 22 kuolemaa. Ajatelkaapa sitä!, presidentti kirjoitti.
Periaatteessa Woodwardin paljastuksessa ei ole mitään ihmeellistä. Yhdysvaltoja ja ehkä Brasiliaa lukuun ottamatta koko muu maailma on vakavasti vastannut koronaviruksen aiheuttamaan uhkaan.
Lue myös: Uutuuskirja paljastaa: Kim Jong-un liehitteli Trumpia imartelulla ja kukkaiskielellä – "Syvä ja erityinen ystävyys toimii kuin taikavoima"
Koronapolitiikasta ja muista Trumpin skandaaleista skandaaleista kirjoitetaan joka viikko hyllymetreittäin uutisia, analyyseja ja kommentteja. Silti keskiviikkoiset paljastukset voivat vakavasti vahingoittaa presidentti Trumpin jatkohaaveita ainakin 3 eri syystä.
1. Presidentti puhuu salassa
Presidentti Trumpin skandaalit eivät ole tähän mennessä muistuttaneet kenenkään muun aiemman Yhdysvaltojen presidentin ongelmia. Tämä johtuu siitä, että Trump kertoo harvinaisen suoraan ja julkisesti, mitä hän ajattelee.
Vuonna 2016 Trump pyysi Venäjää hakkeroimaan Hillary Clintonin sähköpostit. Viime vuonna hän pyysi Kiinaa ja Ukrainaa tutkimaan vastustajansa Joe Bidenin pojan bisneksiä. Trumpin vuosiin mahtuu mahdottoman paljon möläytyksiä, jotka olisivat jo upottaneet heikomman presidentin.
Woodwardin nauhat ovat kuitenkin erilaisia.
Ensinnäkin ne ovat nimenomaan nauhoja. Presidentti on kuukausikaupalla vähätellyt koronavirusta ja sen terveysvaikutuksia. Nyt hän omalla äänellään myöntää, aivan kuten johtajat muuallakin maailmassa, että tilanne on vakava. Ja että Trump on tiennyt sen kaiken aikaa. Nyt koronavirukseen on Yhdysvalloissa kuollut yli 190 000 ihmistä.
Nauhoitusten mahtia ei kannata vähätellä. Esimerkiksi presidentti Richard Nixonin kansansuosio romahti toden teolla vasta, kun Valkoisen talon salaiset ääninauhat tulivat julki, ja amerikkalaiset saivat kuulla Nixonin itse juonittelevan poliittisia vastustajiaan vastaan.
2. Koronavirus on äänestäjien ongelma numero 1
Normaalisti yhdysvaltalaiset äänestävät lompakollaan, mutta vuonna 2020 mielen päällä on koronavirus. Esimerkiksi Gallupin heinäkuun mielipidemittauksessa 30 prosenttia yhdysvaltalaisista piti koronavirusta Yhdysvaltojen tämän hetken suurimpana ongelmana.
Toisena tuli huono johtajuus ja kolmantena rasismi. Talouden tila ylipäänsä oli noin neljän prosentin ääniosuudella vasta kuudennella sijalla.
Koronavirus kurittaa koko amerikkalaista yhteiskuntaa, eikä sitä voi paeta. Työttömyysaste on edelleen korkealla. Ulkona ei uskalla liikkua normaalisti. Koulut avautuvat laajalti etäopetukseen.
Kaiken kurjuuden keskellä iso osa äänestäjistä saattaa pohtia, olisiko painajaissyksy voitu välttää toisen presidentin alaisuudessa.
3. Presidentillä menee muutenkin huonosti
Puoluekokouksista syntyy normaalisti kannatuspiikki molemmille ehdokkaille, mutta tänä vuonna ne olivat tänä vuonna harvinaisen pliisuja. Donald Trump sai vastustajaansa Joe Bidenia isomman kannatuspiristyksen, mutta se on jo pitkälti sulanut pois.
Demokraattien Joe Biden johtaa kansallisissa kyselyissä ylivoimaisesti ja on Trumpia edellä kaikissa keskeisissä vaa’ankieliosavaltioissa, joissa vaalit käytännössä ratkaistaan.
Trumpilla ei ole pian mukanaan kuin kaikista uskollisimmat kannattajat. Mitä pahempiin puolustustaisteluihin presidentti joutuu, sitä todennäköisemmin tuo tukijoiden joukko alkaa murentua. Ja ero Bideniin kasvaa tavoittamattoman suureksi.