On hyvin irvokasta, että samaan aikaan, kun Yhdysvaltain kansalainen, Edward Snowden, on rikoksesta syytettynä maansa viranomaisia paossa Venäjällä, niin Washingtonissa poliitikot päättävät laista, joka kulkee Snowdenin viitoittamaa polkua.
– On selvää, ettemme olisi tässä nyt ilman hänen tietojaan, sanoo republikaanisenaattori Jeff Flake Huffington Postille urkintalain vääntämisen yhteydessä.
Vaikkei Flake ollut ainoa, joka tunnusti Snowdenin kädenjäljen, se ei tarkoita, että tietovuotajalle neulottaisiin senaatissa mitään sankarin viittaa. Yhdysvaltain viranomaiset syyttävät häntä yhä vakoilusta ja hallituksen omaisuuden varastamisesta.
Snowden voi kuitenkin hymyillä tyytyväisenä ainakin hetken Moskovan turvapaikassaan, sillä senaatin päätöstä voi pitää jonkinasteisena synninpäästönä. Samalla tiistai-illan päätös äänestää massaurkinnan kieltävän Freedom Act -tiedustelulain puolesta oli merkittävin tiedusteluviranomaisten toiminnan rajoittaminen vuosikymmeniin.
Maan kansalaisjärjestöt ovat ottaneet NSA:n massaurkinnan kieltämisen merkkinä Snowdenin syyttömäksi todistamisesta, mutta Yhdysvaltain viranomaiset vaativat yhä Snowdenin pidätystä.
Amerikkalaisista niukka enemmistö oli Freedom Actin kannalla, mutta kansalaisjärjestöt puolestaan uskovat, että NSA:n puhelin- ja sähköpostiurkintaohjelman kieltäminen oli vasta alkua. Heillä on kova tahto puuttua Yhdysvaltain viranomaisten massiiviseen valvontaan laajemminkin.
Mikään ei kuitenkaan muutu aivan heti. Uusi urkintalaki astuu voimaan kuuden kuukauden siirtymäajan jälkeen. Siihen asti NSA saa jatkaa paheksuntaa aiheuttanutta massaurkintaansa kuten tähänkin asti.