Arktisen neuvoston kokouksessa Rovaniemellä ei ensimmäistä kertaa neuvoston historiassa saatu aikaan loppujulistusta. Huomenta Suomessa aihetta kävivät läpi Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki ja arktisten asioiden suurlähettiläs Aleksi Härkönen ulkoministeriöstä.
Julistukseen olisi Härkösen mukaan koottu, mitä Suomen päättyneen puheenjohtajuuskauden aikana Arktisessa neuvostossa tapahtui, sekä annettu suuntaviivoja seuraavan puheenjohtajuuskauden ajaksi.
Julistuksen laatimisen on spekuloitu epäonnistuneen etenkin USA:n takia. Yhdysvaltalaismediat kertoivat jo ennen kokousta, että USA yritti saada sanan "ilmastonmuutos" pois loppuasiakirjaluonnoksesta.
Ympäristönsuojelujärjestö Greenpeacea edustavan Harkin mielestä kokouksen "lässähtäminen" olikin oikeastaan hyvä asia.
– On puhuttu, että tämä oli kriisi ja skandaali, että näin kävi. Me näemme ehkä valoisammin. On hyvä asia, että muut maat eivät olleet valmiita tekemään näin isoja kompromisseja ja lakaisemaan ilmastonmuutosta maton alle, Harkki sanoi.
Hänen mukaansa julistus, jossa ei olisi mainittu ilmastonmuutosta, olisi syönyt Arktisen neuvoston uskottavuutta huomattavasti enemmän kuin loppujulistuksen julkaisematta jättäminen.
"Missähän media on ollut mukana?"
Myös ulkoministeriön Härkönen on tyytyväinen kokouksen antiin. Hänen mukaansa Suomen puheenjohtajuuskausi saatiin päätettyä onnistuneesti hyvään kokoukseen.
– Tutkin, mitä mediassa sanottiin, ja siellä puhuttiin romahduksesta ja lässähdyksestä. Ajattelin, että nyt puhutaan kahdesta ihan eri kokouksesta. Missähän media on ollut mukana? Härkönen ihmetteli.
Kokouksesta odotettiin jo etukäteen vaikeaa, ja Härkösen mukaan on jo sinänsä saavutus, että arktiset maat olivat korkealla poliittisella tasolla mukana.
Rovaniemen kokoukseen osallistuivat muun muassa Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.