Kommentti: Uusi Nälkäpeli-elokuva osoittaa Coriolanus Snow'n olevan kaunaa kantava draamakuningas, eikä hän ole edes leffan päähahmo

Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä. Ohjaus: Francis Lawrence. Käsikirjoitus: Michael Arndt, Suzanne Collins, Michael Lesslie. Näyttelijät: Tom Blyth, Rachel Zegler, Hunter Schafer ja Viola Davis. Genre: Toimintaseikkailu. Kesto: 2h 37min. Ikäraja: 12. Tuotantomaa: Yhdysvallat. Tuotantovuosi: 2023

Nälkäpeli-elokuvasarjan dystopinen maailma 64 vuotta ennen kuin Katniss Everdeen ilmoittautui pikkusiskonsa puolesta vapaaehtoiseksi tribuutiksi Nälkäpeliin, televisioituun kilpailuun, jossa nuoret taistelevat toisiaan vastaan aina kuolemaan saakka. 64 vuotta nuorempi Coriolanus Snow, joka tunnetaan aiemmissa Nälkäpeli-elokuvissa Panem-diktatuurin tyrannimaisena presidenttinä ja jonka to do -listan ensimmäisenä tehtävänä on tuhota Katniss Everdeen.

Tästä ajanjaksosta ja päähahmosta, tai siis "päähahmosta" kertoo Nälkäpeli-elokuvasarjan uusin osa Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä.

Suzanne Collinsin kirjasarjaan perustuvan Nälkäpeli-elokuvasarjan uusimmassa osassa, niin kutsutussa esiosassa matkataan Coriolanus Snow’n (Tom Blyth) nuoruuteen. Panemin pääkaupungissa Capitolissa serkkunsa ja isoäitinsä kanssa asuva 18-vuotias Snow on viimeinen, joka voi nostaa ennen niin mahtavan Snow'n suvun pohjamudista ja puhdistaa sen maineen.

Elokuvassa Snow ja hänen eliittikoulutoverinsa saavat kukin ohjattavakseen Nälkäpeli-tribuutin joltakin kolmestatoista vyöhykkeestä historian 10. Nälkäpeliä varten. Ohjaajien on pyrittävä puristamaan tribuutistaan irti kaikki viihdearvo, sillä Nälkäpelin katsojalukujen halutaan kääntyvän nousuun. Se, selviävätkö tribuutit Nälkäpelin kauhuista, on yhdentekevää, koska hei, there's no business like show business. Parhaiten menestynyt ohjaaja palkitaan maineikkaalla stipendillä.

Snow saa ohjattavakseen Vyöhyke 12:sta tribuutin Lucy Gray Bairdin (Rachel Zegler). Kun enkelinäänellä siunattu Lucy Gray lävähtää ensikertaa tv-ruutuun tarjoillen koko Panemien väelle ihmeteltävää, on elokuvan tähti selvä.

Elokuvassa seurataan Snow'n ja Lucy Grayn Nälkäpeli-koitosta, tapahtumia 10. Nälkäpelin jälkeen sekä Snow'n pikkuhiljaa etenevää muutosta empaattisesta idealistista tunnekylmäksi sadistiksi. Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä on kaikessa kauheudessaan viihdyttävä ja jaksaa pituudestaan huolimatta pitää otteessaan, vaikkakin elokuvan lopusta voi olla montaa mieltä.

Selkäänpuukottaja-Snow'n on ylivoimaisen vaikeaa hyväksyä sitä, että joku voi olla häntä nokkelampi. Sen sijaan hän päättää ottaa pahisroolin ja pitää kaunastaan kiinni rystyset valkeana vielä vuosikymmeniä myöhemminkin. Vaikuttaa siltä, että mökö-mökö-Snow kanavoi kaunaansa reilut 60 vuotta myöhemmin Lucy Grayn kaltaiseen nokkelaan, periksiantamattomaan ja fiksuun Katniss Everdeeniin. Onko nyt vähän turhan dramaattista, häh?

Elokuvaa ei tarvitse katsoa kovin pitkälle tajutakseen, että elokuvan todellinen päähahmo on Snow'n sijaan valovoimainen ja nokkela Lucy Gray, jolla mahtaa olla selkä kipeä kannettuaan koko elokuvaa.

Kirjoittaja on MTV Uutisten toimittaja.

Lue myös:

    Uusimmat