Usain Bolt on juuri nyt maailman juhlituin urheilija. Huippu-urheilua hallinnoivat organisaatiot ovat kuitenkin tiukan paikan edessä.
Suomen aikaa lauantain vastaisena yönä jamaikalainen Bolt täydellisti ennennäkemättömän triplatriplan, kolme kultaa (100 metriä, 200 metriä ja pikaviesti) kolmissa peräkkäisissä olympiakisoissa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Synkät pilvet vaanivat Boltin yhdeksän kullan yllä – tai ainakin kahden yllä. Kesäkuussa saatiin ikävä uutinen, että Jamaikan pikaviestijoukkueen Nesta Carter kärysi Pekingissä 2008. Asian varmisti b-näytteenkin positiivisuus.
Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n säännöt ovat selkeät. Jos viestijoukkueessa havaitaan yksikin positiivinen dopingnäyte, koko joukkue menettää mitalinsa.
Sääntö pantiin toimeen vuonna 2004. Vuonna 2012 sen voiman sai tuta Yhdysvaltain pikaviestijoukkue, jolta riisuttiin hopeamitalit Tyson Gayn käryn takia.
Kansainvälinen olympiakomitea KOK on dopingin käyttäjien kintereillä kiivaammin kuin koskaan. Niinpä myös Lontoon-kisojen 2012 näytteet menevät uusintakäsittelyyn, vieläpä kehittyneemmin menetelmin. Nesta Carter juoksi Lontoossakin yhden osuuden voitokkaassa Jamaikan joukkueessa.
Boltin mahtava yhdeksän kullan saldo saattaa siis kutistua pahimmillaan seitsemään. Rion olympialaisten pölyn laskettua Carterin on määrä astella KOK:n paneelin eteen antamaan vastineensa. KOK ja IAAF ovat joka tapauksessa ahtaalla: kumpikaan tuskin haluaa himmentää Boltin sädekehää. Toisaalta suoranainen sormien läpi katsominen veisi dopingjahdilta uskottavuuden.
Kolmas ja kenties ratkaiseva organisatorinen pyörä on Urheilun vetoomustuomioistuin CAS. IAAF:n säännöt ovat ankarat, mutta antavat mitalin menettäneelle urheilijalle mahdollisuuden valituksen tekemiseen. CAS:in keskeinen tehtävä on löytää sääntö- ja tuomioviidakon poikkeustapaukset. Tuoreesta esimerkistä käy USA:ssa asuva venäläinen pituushyppääjä Daria Klishina, joka sai ottaa osaa Rioon, vaikka IAAF oli sulkenut kaikki venäläiset yleisurheilijat kisoista järjestelmällisen, valtiojohtoisen dopingin takia.
Usain Bolt, jos kuka, on poikkeustapaus. Onko yksittäisen urheilijan suuruus riittävän painava peruste IAAF:n säännön sivuuttamiselle?
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.