Historiallinen temppu sysäsi Justin Gatlinin ikävään varjoon

Justin Gatlin, 2015, Rooma
Justin Gatlin on ollut viime vuosina hurjassa iskussa. imago/Chai v.d. Laage/ All Over Press
Julkaistu 19.08.2015 14:31

MTV SPORT - STT

Yleisurheilun kamppailu uskottavuudesta kiteytyy MM-kisojen odotetuimmassa lajissa, miesten sadalla metrillä. Se juostaan tulevana viikonloppuna Pekingin Linnunpesässä, jossa Usain Bolt seitsemän vuotta sitten aloitti valtakautensa.

Boltin merkitystä yleisurheilulle on vaikea liioitella. Hän on ainoa globaali supertähti lajissa, joka taistelee näkyvyydestä olympiakisojen ulkopuolella ja jonka ympärillä on MM-kisojen alla poreillut vanhoihin dopingnäytteisiin ja -tutkimuksiin liittyen. Bolt on dopingskandaalit välttänyt poikkeusyksilö juoksulajissa, jonka lähihistoria on suurten käryjen tahrimaa.

Tämän kauden neljä nopeinta satasen aikaa on juossut yksi ja sama mies, eikä hän ole Bolt. Kymmenen vuotta sitten Justin Gatlin oli satasen ykkösnimi, hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari, kunnes hän vuonna 2006 jäi kiinni testosteronista ja sai neljän vuoden kilpailukiellon.

Se oli Gatlinin toinen positiivinen testitulos. Vuonna 2001 hän selviytyi amfetamiinikärystä selitettyään sen johtuneen tarkkaavaisuushäiriöön määrätystä lääkkeestä. Viisi vuotta myöhemmin Gatlinin selitys - hieroja sabotoi häntä testosteronivoiteella - ei enää kelvannut.

Palattuaan radoille Gatlin on parantanut vauhtiaan joka vuosi. Toukokuussa hän runnoi Dohassa oman ennätyksensä 9,74 - ja se tekee hänen urastaan poikkeuksellisen. 

"Ihmiset tuntevat olonsa epämukavaksi" 

Gatlin juoksi ennätyksensä 33-vuotiaana. Yli kolmekymppinen ennätysparantaja on satasen historiassa todellinen harvinaisuus. Bolt oli 22 juostessaan nykyisen maailmanennätyksen 9,58. Tilastokelpoisesti 9,80 tai sen alle on juossut kahdeksan miestä, ja Gatlin on joukon ainoa yli kolmekymppinen.

Gatlinin ura on ollut niin pitkä, että hän on ehtinyt kisata omaa valmentajaansa, nyt 49-vuotiasta Dennis Mitchelliä vastaan.

Gatlin tietää itsekin, että mitä kovempaa hän juoksee, sitä enemmän hänellä on epäilijöitä. Balco-laboratorion dopingskandaalin sekä Marion Jonesin ja Lance Armstrongin käryjen jälkeen negatiivisten testitulosten todistusvoima on pahoin rapistunut.

- Kaikki oli hyvin, kun tulin takaisin ja juoksin 10,09 (vuonna 2010). Nyt kun juoksen historian kovimpiin kuuluvia aikoja, ihmiset tuntevat olonsa epämukavaksi, Gatlin sanoi kesäkuussa Sports Illustratedille.

- Odotinko että juoksisin näin kovaa? En. Mutta en halua istua ja olla yleisönä omassa elämässäni. Olen vain iloinen, että olen päässyt takaisin.

Ennen kilpailukieltoaan Gatlin saavutti tuloshuippunsa sivuamalla maailmanennätystä ajalla 9,77 toukokuussa 2006. Hän oli 24-vuotiaana tuolloin tyypillisessä pikajuoksijan huippuiässä, mutta tulos mitätöitiin käryn takia.

Tämän vuoden toukokuussa Gatlin juoksi siis puhtain paperein 33-vuotiaana nopeammin kuin dopingin avulla 24-vuotiaana. Se on hämmästyttävää.

Pikajuoksun historiassa on vain yksi toinen tilastokelpoisesti 9,90 alittanut mies, joka on juossut ennätyksensä yhtä vanhana. Hän on Linford Christie, kaikkien aikojen vanhin satasen olympiavoittaja, jonka ura päättyi kaksivuotiseen kilpailukieltoon nandrolonikäryn takia. 

Tuoreimmat aiheesta

Yleisurheilu