Pikajuoksijasuuruus Carl Lewis tuomitsi kaikki kiellettyihin keinoihin turvautuvat yleisurheilijat ja dopingkäryjen peittelijät Tulosruudun haastattelussa 20 vuotta sitten. Vajaat neljä vuotta myöhemmin yhdysvaltalaisen olympiasankarin sanat muuttuivat kuitenkin naurunalaisiksi.
Carl Lewis oli aikansa suurin yleisurheilija, 80- ja 90-lukujen Usain Bolt. Yhdysvaltalainen voitti yhteensä yhdeksän olympiakultaa ja yhden -hopean sekä kahdeksan maailmanmestaruutta 100 metrillä, 200 metrillä, pituushypyssä ja pikaviesteissä vuosina 1983-1996.
Lewis muistetaan voittojensa lisäksi varsinkin Soulin 1988 olympialaisten 100 metrin finaalista. Hän hävisi siinä kanadalaiselle Ben Johnsonille, mutta sai myöhemmin kultamitalin, kun ME:n rikkonut Johnson kärysi steroidien käytöstä.
Lewis ei koskaan kärsinyt dopingtuomiota aktiiviurallaan.
Hän linjasi suhtautumisensa dopingiin Tulosruudun haastattelussa Houstonissa syyskuussa 1999, kolme vuotta uransa päättämisen jälkeen.
– Jos syöt oikein, otat vitamiineja ja mineraaleja, niin minulla ei ole mitään sitä vastaan. Minä en vain pidä tästä farmakologiapelistä, jota kaikki pelaavat nykyään. En koskaan ottanut edes kreatiinia tai muita lisäaineita, joita muut käyttivät, tuolloin 38-vuotias Lewis kommentoi.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Lewisin entisen kilpakumppanin Lindford Christien ja naisten pikajuoksutähden Merlene Otteyn tuoreet dopingkäryt olivat tuolloin isoja uutisia.
– Se on heidän valintansa. He valitsivat aineiden käytön ja jäivät kiinni.
Lewis ärähti myös korruptioista yleisurheilun ja antidopingtyön instituutioissa.
– On selvää, ettei yleisurheilu ole asettanut korkeaa moraalista tasoa. Kielletyn aineiden käyttö sallitaan ja sitä peitellään.
Mitä tarkoitat peittelyllä?
– He tietävät, että urheilijat ovat antaneet positiivisia näytteitä, mutta niistä ei kerrota, Lewis totesi.
"Kuka tästä välittää?"
Nämä Lewisin sanat iskivät härskillä tavalla takaisin keväällä 2003, kun Yhdysvaltojen olympiakomitean USOC:n entinen johtaja Wade Exum moukaroi yleisurheilujättiläisen lasitaloa dopingpaljastuksillaan.
Exumin Sports Illustratedille vuotamat asiakirjat paljastivat, että yhdysvaltalaisurheilijat olivat antaneet 114 positiivista dopingtestiä vuosina 1988-2000, mutta tapaukset oli lakaistu maton alle, jotta tähtinimet voivat osallistua olympialaisiin.
Nimilistalla oli myös Lewis, joka oli antanut kolme, kolmea eri piristettä sisältänyttä positiivista dopingnäytettä Soulin olympiakarsinnoissa. Nykysäännöissä arvot eivät olisi ylittäneet sallittua, mutta 1988 rajat olivat tiukemmat.
Lewis oli omien sanojensa mukaan saanut piristettä vahingossa ravintolisästä. Niinpä USOC hautasi käryt, sillä ne olisivat estäneet Lewisin osallistumisen Souliin.
Olympiasankari otti Exumin paljastukset raskaasti. Hänet pidätettiin pian uutisten jälkeen rattijuopumuksesta Los Angelesissa. Lewisin ystävien mukaan tämä oli masentuneen miehen teko.
– Sadat urheilijat pääsivät pälkähästä. Kaikki saivat tasa-arvoisen käsittelyn, positiiviset dopingtestit tunnustanut Lewis puolustautui keväällä 2003.
Monien tutkijoiden mielestä piristeitä saatettiin hyödyntää järeämpien lääkeaineiden, kuten anabolisten steroidien, käytön piilottamiseksi.
– Ilmapiiri oli tuolloin erilainen. Ihmiset tulevat väittelemään vuosien saatossa siitä, mitä vaikutuksia lääkkeellä on. Ei ole olemassa vankkaa näyttöä siitä, että se hyödyttäisi jotenkin. Se ei hyödytä.
– Tämä on naurettavaa. Kuka tästä välittää? Olin ammattilaiskilpailija 18 vuoden ajan, lopetin vuosikausia sitten ja minusta puhutaan vieläkin, joten kai minä ole edelleen kuuma nimi, valehtelusta kiinni jäänyt Lewis perusteli.
Calvin Smithin kohtalo
Johnson. Lewis. Christie.
Nämä nimet ovat kaikille yleisurheilun seuraajille tuttuja. Tuo kolmikko ylitti Soulin olympiasatasen maaliviivan ennen yhdysvaltalaista Calvin Smithiä, joka käytännössä oli maailmankuulun kilpailun moraalinen voittaja.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Johnsonin kohtalo selvisi kolme päivää finaalin jälkeen, Lewisin ei olisi pitänyt olla edes lähtöviivalla ja Christienkin kisojen aikana antamasta dopingnäytteestä löytyi kiellettyä piristettä, mutta tapaus haudattiin.
Smith ei sen sijaan ollut uransa aikana koskaan dopingepäilyjen kohteena.
– Minun olisi pitänyt olla kultamitalisti. Tiesin urani viimeisten 5-10 vuoden aikana, ettei minulle annettu mahdollisuutta osoittaa olevani nopein puhdas juoksija. Tiesin kilpailevani likaisia keinoja käyttäviä juoksijoita vastaan, Smith on sanonut.
Smith saavutti urallaan Soulin olympiapronssin (Lewis ja Christie ovat saaneet pitää mitalinsa) lisäksi olympiakultaa viestissä sekä kolme maailmanmestaruutta.
Lähteet: theguardian.com, cbc.ca, reuters.com
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.