Yleisurheilun entisen megatähden Marion Jonesin, 49, dopingvyyhdin käynnistymisestä tuli joulukuun alussa kuluneeksi 20 vuotta. Tapahtumat nytkähtivät liikkeelle, kun Balco-laboratorion johtaja Victor Conte antoi hätkähdyttävän tv-haastattelun.
Artikkelin videolla 20 vuoden takainen Tulosruutu: Victor Conten lausunto repäisi verhon salaisuuden edestä.
Joulukuun 3. päivä vuonna 2004 antamassaan haastattelussa Conte naureskeli kameran edessä dopingin vastaiselle työlle ja kertoi nähneensä omin silmin, kun Jones piikitti itseensä kiellettyjä aineita.
– Olen tässä tänään, koska uskon, että maailma haluaa kuulla totuuden, Conte perusteli ABC-kanavalle lausuntojaan.
Jones sai Conten mukaan tältä kiellettyjä aineita, kuten epoa ja design-hormoni THG:ta. Conte kertoi aloittaneensa aineiden hankinnan Jonesille ennen Sydneyn olympialaisia vuonna 2000.
Myöhemmin kävi ilmi, että Balco-laboratorio oli harjoittanut laajaa dopingvalmisteiden kehitystyötä. Se kehitti aiemmin mainitun design-hormonin, anabolisiin steroideihin luettavan THG:n, joka tuli erityisen tunnetuksi Ateenan olympialaisten yhteydessä.
Säkenöivä alku
Nuorena monipuolisesti urheillut ja koripallossa yliopistomestaruudenkin voittanut Jones laittoi kaikki panokset yleisurheiluun loukkaannuttuaan ennen Atlantan olympialaisia vuonna 1996.
Alku juoksijana oli häikäisevä, kun sadan metrin maailmanmestaruus irtosi heti vuonna 1997. Pankki räjähti Jonesin käsiin Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000, jolloin juoksija kirmasi viiteen mitaliin, joista kolme oli kultaisia (100 metriä, 200 metriä ja 4x400 metriä).
Juttu jatkuu kuvan alla.
Taivas pimeni Jonesin yllä, kun hänen nimensä nousi olympialaisten jälkeen esiin Balco-laboratorion dopingvyyhdissä. Jones kiisti pitkään kiellettyjen aineiden käytön, läpäisi valheenpaljastuskokeenkin, mutta lopulta vuonna 2007 tunnusti käyttäneensä anabolisia steroideja sekä kasvuhormonia.
Balco oli välittänyt kiellettyjä aineita lukuisille yleisurheilijoille Jonesin ja tämän entisen aviomiehen, kuulantyöntäjä C. J. Hunterin lisäksi. Dopinghuuruissa uransa päättänyt Hunter menehtyi 52-vuotiaana marraskuussa 2021.
Jonesin sanktiot eivät jääneet vain viiden Sydneyn olympiamitalin menetykseen ja kahden vuoden kilpailukieltoon. Juoksija istui vuonna 2008 myös puolen vuoden vankeusrangaistuksen valehdeltuaan liittovaltion tutkijoille dopingin käytöstä.
Jones osoitettiin syylliseksi myös shekkipetokseen. Vankilassa sattuneen välikohtauksen myös Jones passitettiin myös lähes 50 päiväksi eristysselliin.
– Kunnioitan tuomarin määräyksiä, ja toivon todellakin, että ihmiset ottavat oppia virheistäni, Jones lausui tuomiota luettaessa.
Shekkipetoksessa Jonesin tililtä kirjoitettiin 7 350 dollarin shekki Contelle. Rahaliikenne osoittautui ensimmäiseksi konkreettiseksi yhteydeksi Jonesin ja THG:n kehittäjäksi osoittautuneen Balco-laboratorion välillä.
Miljoonat ja mitalit menettänyt Jones yritti tuomion jälkeen uutta nousua vanhan lajinsa koripallon kautta ja pelasi lopulta kaksi kautta naisten NBA:na tunnetussa ammattilaissarjassa WNBA:ssa Tulsa Shockin paidassa. Sittemmin Jones on kiertänyt puhumassa elämästään, kokemuksistaan, tekemistään virheistä ja niistä oppimisesta nuorille urheilijoille ja esimerkiksi yliopistoissa.