Kun koepenkissä oleva tavallinen nestemäistä polttoainetta käyttävä rakettimoottori räjähtää, miten voi radioaktiivinen säteilytaso nousta?
Venäjällä tapahtuvissa onnettomuuksissa on syytä olla tarkkana. Jo Tshernobylistä lähtien venäläistapaan on kuulunut kertoa vain vähin mahdollinen. Kotimaassa kansalaiset osaavat kyllä lukea rivivälit, mutta ulkomaisilla tarkkailijoilla on vaikeampaa, kirjoittaa MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen.
Kun Siperiassa räjähti ammusvarastossa alkuviikosta, se sivuutettiin olankohautuksella. Kuitenkin 10 000 ihmistä evakuoitiin, kun räjähdykset jatkuivat 16 tunnin ajan ja ammusten sirpaleita putosi kyliin. Käytännössä siis koko asevarikko pääsi tuhoutumaan.
Lue myös: Kaksi kuoli räjähdyksessä venäläisessä sotilastukikohdassa – viranomaisten mukaan säteilytaso nousi hetkellisesti
Mitä siis Severodvinsnkin lähellä Nyonoksan idyllisessä pikkukylässä tänään oikein tapahtui?
Virallinen versio on, että rakettimoottori räjähti koealueella. Sitten uutistoimisto RIA kertoi puolustusministeriötä lainaten, ettei haitallisia aineita päässyt ilmaan.
Hyvä, uskottavaa tähän saakka. Mutta sitten.
Ministeriö lisäsi, että säteily on normaalilla tasolla. Säteily? Rakettimoottorin räjähdyksestä?
Ja vielä Severovdisnkin tiedottaja sanoo ohimennen, että lyhytaikainen nousu oli havaittavissa puoliltapäivin.
Käännytäänpä ammattitarkkailijoiden puoleen.
Salaisten aseiden testialue
Severodvinskissa Vienanmeren rannalla valmistuu myös, joskin hitaasti, Venäjän uusimpia ydinsukellusveneitä.
Norjalaisperäinen Independet Barents Observer osaa yleensä lukea venäläiset rivivälit tavallista paremmin. Sen seuraama 29.ru tiesi kertoa iltapäivällä, että kolme olisi kuollut ja 15 loukkaantunut, joista kahdeksan vakavasti. Tämä on enemmän, kuin uutistoimisto Tass sanoi.
Säteilyvuodoista kertoi ensin 29.ru, jonka mukaan säteilypiikki oli pelastusviranomaisten mukaan kolme kertaa taustasätelyä vahvempaa. Myös toinen uutissivusto ketoi kaupungin automaattisensoreiden rekisteröineen säteilypiikin.
Tapahtumapaikka Nyonoksa on 25 kilometrin päässä Severovdinskistä. Siellä testataan laivaston uusimpia aseita, kuten pinnanalaista ydinkäyttöistä Poseidon-droonia. Tämä eräänlainen pitkänmatkan torpedo kuljettaa ydinkärkeä kilometrin syvyydessä, kertoo Barents Observer.
Toinen ase on niin ikään ydinkäyttöinen Burevestnik-ohjus, joka on ydinkärkeä kuljettava ydinkäyttöinen ohjus. Sellaisen epäillään pudonneen maahan tai mereen viime vuonna kun myös Suomessa rekisteröitiin outoja säteilyjäänteitä, Observer muistuttaa.
Niinpä Severodvinskin naapurikaupunki Arkangelin satamaviranomaisen tiedote ei enää yllätä.
Kauppamerenkulku Vienanmeren pohjukassa on kielletty kuukaudeksi.
Muokattu juttua kello 19.21: Valkoinen meri muutettu Vienanmereksi