Uusin tutkimus kuluttajaluottamuksesta kertoo, että testosteronia pullistelevat miehet luottavat talouteen selkeästi enemmän kuin naiset. Miehet ottavat rohkeammin riskejä, mistä herää kysymys: Mitä jos meillä olisikin ollut Lehman Sisters, kirjoittaa MTV Uutisten talouden päällikkö Jussi Kärki.
Tilastokeskuksen kuluttajabarometri harvoin herättää niin sanotusti pöhinää, mutta tänään ekonomistit Heidi Schauman, Juhana Brotherus ja Pasi Kuoppamäki aloittivat mielenkiintoisen keskustelun twitterissä. Miksi miehet ovat niin luottavaisia talousnäkymien suhteen ja naiset vähemmän?
9:26
Ilmiö ei ole uusi, vaan korkeasuhdanteessa miehet ovat optimistisempia kuin naiset. Monet tutkijat löytävät tähän yksinkertaisen selityksen: testosteroni.
Miehet eivät kaihda riskinottoa ja puhkuvat itseluottamusta. Sanalla sanoen henkselienpaukuttelua. Tämä näkyy ehkä parhaiten sijoittamisessa, jossa kunnon äijä uskoo aina olevansa "keskivertoa parempi kuljettaja" ja yrittää ennakoida pörssikurssien liikkeitä. Tästä seuraa helposti nopeatempoisia myyntejä ja ostoja pörssissä, mikä ei sijoitusstrategiana ole paras mahdollinen.
Monien ekonomistien mukaan nainen on sijoittajana harkitsevampi ja pitkäjänteisempi. Joku voisi uskaliaasti sanoa, että nainen on sijoittajana parempi.
Lehman Sisters ja pienempi kupla?
Kun Lehman Brothersin kaatumisesta tuli syyskuussa 10 vuotta, siitä seurasi muistelujen lisäksi myös ajatusleikki. Olisiko finanssikriisi voitu välttää, jos investointipankki olisikin ollut Lehman Sisters?
Näin villiin johtopäätökseen ei kukaan vakavasti usko, mutta moni on valmis myöntämään, että erittäin miehisessä finanssimaailmassa jarrun painajat ja varoittavat äänet puuttuivat. Harkitsevaiselle naispankkiirille olisi ollut kysyntää ja ehkäpä Lehman Sisters ei olisi paisunut niin isoksi kuplaksi.
Miesten ja naisten välisten erojen pohdiskelu on vaarallista yleistämistä, mutta jatketaan silti.
Naimattomat nuoret leijonat
Vielä pari poimintaa ekonomistien miesnais-keskusteluista. Iän myötä miesten testosteronit laskevat ja joissakin tutkimuksissa yli 60-vuotiaat naiset ovat jo luottavaisempia kuin miesikätoverinsa.
Lisäksi nuoremmissa miehissäkin on eroja: parisuhteessa olevilla miehillä riskinotto vähenee ja naimattomat miehet ovat hurjempia myös talousasioissa. Sijoittamisessa ja liike-elämässä kannattaisi siis suhtautua aavistuksen varoen nuorten leijonien ehdotuksiin.
Omana tulkintanani esitin ekonomisteille twitter-keskustelussa siitä, että miehiä on paljon töissä noususuhdanteessa olevalla yksityisellä sektorilla ja vastaavasti naisia kurjistuvalla julkisella sektorilla.
Tämä voi asiantuntijoiden mukaan olla pienempi selittävä tekijä miesten ja naisten erilaiselle talousluottamukselle.
Pörssiyhtiöissä naisia hallituksiin
Hyvälle, toimivalle pörssiyhtiön hallitukselle on tärkeää, että hallitusjäsenillä on monipuolisia näkemyksiä ja kokemuksia liike-elämästä ja yhteiskunnasta. Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa on noussut hiljalleen ja tänä vuonna nimitetyistä hallituksen jäsenistä naisia oli jo lähes kolmannes eli 29 prosenttia.
Suunta on oikea, vauhti vielä liian hidas. Miesten riskinoton ja naisten harkinnan sekoitus olisi pörssiyhtiöiden johtopaikoillakin ihanteellinen cocktail.
Vedän tästä kaikesta johtopäätöksen, että erilaisuus on rikkaus sijoittamisessa ja liike-elämässä. Toivottavasti tämä huomataan myös Pörssiklubissa, joka äänestää marraskuun alkupuolella toistamiseen siitä, pääsevätkö myös naiset mukaan klubiin. Naisten hyväksymiseksi klubin jäseneksi vaaditaan kahdenkolmasosan enemmistö äänestyksessä.
Ensimmäinen äänestys keskiviikkoiltana näytti vihreää valoa naisille erittäin niukoin numeroin.