Uskaltaako "poikkeuksellisessa myrskyssä" sijoittaa? Ammattisijoittaja Henri Kulvik antaa vinkin ja myöntää virheensä

9:44img
Sijoittajagurun salaisuudet: Näin levottomilla markkinoilla voi vaurastua.
Julkaistu 03.11.2022 10:07
Toimittajan kuva

Veera Nikkanen

veera.nikkanen@mtv.fi

Suomalaisten sijoitusosaaminen on heikoissa kantimissa, ja sijoittaminen nähdään usein nopeita voittoja toivovien pelinä, sanovat MTV:n Uutisaamussa vierailleet sijoittajat.

Inflaatio, korkojen nousu sekä raaka-aineiden kallistuminen vaikuttavat myös sijoittamiseen. Tällä hetkellä kannattaa sijoittaa erityisesti velattomiin yrityksiin. Sijoittaja Henri Kulvikin mukaan sijoitusta harkitsevan kannattaa myös pohtia, onko tällä hetkellä järkevää sijoittaa pääomavaltaisiin aloihin.

– Tällä hetkellä voisi esimerkiksi sijoittaa yrityksiin, joilla on IPR-omistuksia, Kulvik sanoo.

IPR on lyhenne sanoista intellectual property rights, ja se tarkoittaa aineettomia eli immateriaalioikeuksia. Esimerkkeinä hän mainitsee Universal Music Groupin ja Disneyn. IPR-omisteisella yrityksellä on pääomavaltaiseen yritykseen verrattuna vähemmän kiinteää pääomaa suhteessa työvoimakuluihin. 

Kuinka poikkeuksellinen nykytilanne on sijoittajan näkökulmasta?

Tietokirjailija Terho Puustisen on juuri kirjoittanut Kulvikin sijoitusfilosfiasta teoksen Sijoittaja. Puustisen mukaan tämänhetkinen markkinatilanne on samaan aikaan poikkeuksellinen ja tavanomainen.

– Pörssitoiminnan historia on täynnä kriisejä. Vaikka pörssitoiminnan 150 vuotta vilisee kriisejä ja kauhuja, tämänhetkinen tilanne on silti poikkeuksellinen.

– Kyllähän tässä niin monta ongelmaa tapahtuu samanaikaisesti, että siinä mielessä tässä on nähtävissä poikkeuksellisen myrskyn oireita, Puustinen arvioi. 

0211-UA-Kulvik ja Puustinen

Terho Puustinen (vasemmalla) kirjoitti kirjan Henri Kulvikin sijoitusfilosofiasta.

Kulvik puolestaan muistuttaa, että viimeiset 10–15 vuotta ovat olleet sikäli poikkeuksellisia, että inflaatiota tai korkojen nousua ei ole tapahtunut.

– Nyt se on alkanut, meillä on tänä vuonna ollut kova inflaatio ja korkoja on nostettu. Varmaankin tämä trendi jatkuu, Kulvik pohtii. 

Tunteella sijoittava sortuu virheisiin helposti

Sekä Kulvik että Puustinen tunnustavat tehneensä sijoittajan urallaan myös virheitä. Virheiden välttämisessä auttaa pään pitäminen kylmänä.

– Monissa asioissa elämässä on hyvä, että on intohimoa ja tunteita, mutta osakesijoittamisessa se ei välttämättä ole paras asia, Kulvik toteaa.

Puustinen pitää suurimpana virheenään sijoittamisen aloittamista liian myöhään. Hän vinkkaa myös olemaan hitsautumatta tiettyyn lukuun, jolloin alkaa ostaa tai myydä osakkeitaan.

– Yksi tyypillisin ja typerin virhe on odottaa, että kurssit menevät tiettyyn tasalukuun, Puustinen sanoo.

Omaa toimintaa kannattaa hänen mukaansa arvioida rehellisesti, jotta virheistä oppii jatkuvasti. 

– Ihmisenä kasvamisestahan tässä on kysymys.

Sijoitusosaamista on hyvä opetella jo kouluaikana

Puustinen ja Kulvik ovat yhtä mieltä siitä, että sijoitusosaaminen on tärkeä taloustaito. Pitkäjännitteisessä sijoittamisessa on kyse ennen kaikkea yrityksen liiketoimintoihin sijoittamisesta eikä pörssien nousuihin ja laskuihin tähtäämisestä.

– Silloin on pitkällä aikavälillä kaikkien tutkimusten mukaan vahvoilla vaurastumaan, Kulvik sanoo.

Puustisen mukaan suomalaisten kannattaisi sijoittaa enemmän.

– Kun suomalaiset eivät sijoita, niin he köyhtyvät suhteessa niihin kansoihin, joissa sijoitetaan pitkäjänteisemmin, viisaammin ja ennen kaikkea enemmän, Puustinen sanoo. 

Hän toivoo, että suomalaiset saisivat paremmat eväät sijoittamiseen jo koulusta.

– Sijoittaminen ei ole peliä,  se on omistamista. Se on näiden kaikkien ympärillämme olevien yritysten omistamista. 

Tuoreimmat aiheesta

Uutisaamu