Saksa panostaa nyt rajusti omaan ja NATO:n puolustukseen, kirjoittaa MTV:n Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.
Saksan uuden demarihallituksen päätös jatkaa edellisten hallitusten linjaa ja kieltäytyä asetoimituksista sotaa käyviin maihin haudattiin eilen hallituksen kärkipoliitikoiden pikapäätöksellä. Sitä edelsi raju sisäpoliittinen keskustelu, jossa useat saksalaiset poliitikot syyttivät hallituksen perusteluja kestämättömiksi.
Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja vihreiden puheenjohtajakaksikko, varakansleri Robert Habeck sekä ulkoministeri Annalena Baerbock perustelivat eiliseen saakka Saksan linjaa muun muassa viitaten Saksan aiheuttamiin tuhoihin toisessa maailmansodassa. Illalla tehtyä uutta linjausta perusteli vain liittokansleri Scholz lyhyesti Twitter-viestissä. Scholzin mukaan Venäjän hyökkäys merkitsee käännettä Saksan periaatteessa. Hyökkäys uhkaa Euroopan sodanjälkeistä rauhanjärjestystä. Scholzin mukaan Saksan velvollisuus on auttaa Ukrainan armeijaa puolustautumaan Vladimir Putinin miehitysjoukkoja vastaan.
Kypärät vaihtuivat ilmatorjuntaohjuksiin
Saksa ilmoitti samalla toimittavansa heti armeijan varastoista 1 000 panssarintorjuntasinkoa ja 500 maasta ilmaan ammuttavaa Stringer-ohjusta Ukrainalla. Aseet toimitetaan niin nopeasti kuin mahdollista.
Jo aiemmin illalla Saksa oli tehnyt päätöksen sallia muun muassa Hollannin toimittaa 400 saksalaista panssarintorjuntasinkoa Ukrainaan. Samoin Viro saa toimittaa Suomesta saamansa saksalaiset DDR:n aikaiset kenttähaupitsit Ukrainaan. Niitä on yhteensä yhdeksän. Suomen hallitus antaa oman lupansa heti, kun se on saanut Saksan päätöksestä ”mustaa valkoisella”.
Saksassa hallitus on saanut kuulla kovaa tekstiä pidättyvästä linjastaan niin kotimaasta kuin ulkomailta. Saksan päätös lahjoittaa Ukrainaan 5 000 taistelukypärää on monien mielestä ollut uhkaavassa tilanteessa enemmän vitsi kuin auttavan käden ojennus. Hallitus on puolustautunut sillä, että pyyntö kypäristä tuli Ukrainalta. Saksa on luvannut Ukrainalle myös kenttäsairaalan. Olaf Scholzin mukaan Saksa on tukenut Ukrainaa taloudellisesti viimeisten kuukausien aikana yli miljardilla eurolla.
Saksa on maailman neljänneksi suurin aseiden valmistaja ja toimittaja. Aseviennin mahdollistaminen Ukrainalle on merkittävä muutos Saksan linjassa. Päätös syntyi monien mielestä aivan liian myöhään. Aseiden toimittaminen hyökkäyksen kohteena olevalle Ukrainalle on hankalaa, koska Venäjän joukot hyökkäävät käytännössä kaikista muista ilmansuunnista länttä lukuun ottamatta.
Scholz: Ei muuta vaihtoehtoa
Saksan liittopäivät kokoontuivat sunnuntaina erikoisistuntoon Ukrainan kriisin takia. Liittokansleri Olaf Scholz korosti, miten Vladimir Putinin päättämä hyökkäys Ukrainaan muutti yhdessä hetkessä Euroopan turvallisuusjärjestystä. Scholzin mukaan Putin toimii Helsingin ETYK-kokouksen asiakirjassa yhdessä sovittuja periaatteita vastaan.
Scholzin mukaan Saksa tukee vapautensa puolesta taistelevaa Ukrainaa varauksetta. Hän perusteli liittopäiville muutosta aseviennin suhteen, ettei tässä tilanteessa ollut mitään muuta vaihtoehtoa. Scholz sai liittopäiväedustajilta pitkät aplodit niin päätökselle aseviennistä kuin luetellessaan tärkeimmät Venäjälle kohdistettavat sanktiot. Scholz korosti lauantai-iltana eurooppalaisten päämiesten kanssa tehtyä päätöstä sulkea suurin osa venäläispankeista SWIFT-maksujärjestelmän ulkopuolelle.
Scholzin puhetta oli kuuntelemasssa liittopäivillä myös Ukrainan suurlähettiläs.
Scholzin mukaan Euroopan tärkeä tehtävä on estää, ettei Venäjän aloittama hyökkäys laajene muualle Eurooppaan. Hän vakuutti Saksan tukevan sotilasliittoa NATO:a kaikin mahdollisin toimin. Saksa on valmis toimittamaan ilmapuolustusaseistusta kaikille sotilasliittouman itäisille jäsenmaille.
Saksa vahvistaa puolustaan 100 miljardilla
Saksa aikoo vahvistaa merkittävästi myös omia puolustusvoimiaan ja puolustusvoimien rahoitusta yli sadalla miljardilla eurolla. Se merkitsee, että Saksa investoi armeijaansa enemmän kuin NATO:n edellyttämät kaksi prosenttia BKT:sta. Scholzin ilmoitus aiheutti liittopäiväsalissa niin kannatusta kuin vastustusta.
Liittokansleri Scholzin mukaan päätökset tehdään Saksan ja sen liittolaisten turvallisuuden vahvistamiseksi. Saksa aikoo panostaa yhdessä Ranskan kanssa eurooppalaisten hävittäjien ja panssarivaunujen kehittämiseksi.
Saksan energiaturvallisuuden takaamiseksi maa aikoo Scholzin mukaan monipuolistaa energiatuotantoaan, että se on vähemmän riippuvainen Venäjän kaasusta. Pohjanmeren rannikolle Wilhelmshafeniin rakennetaan valtava LNG-kaasuterminaali.
Scholz korosti puheensa päätteeksi, että EU:n ja NATO:n on pidettävä tiukasti yhtä tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa.