Nyt kun hallitus on päättänyt nostaa korona-testattavien määrät 10 000 ihmiseen päivässä, olisi tärkeää varmistaa, että testauspaikat ovat todella turvallisia, kirjoittaa yhteiskuntatoimittaja Joonas Lepistö.
Minuun otti yhteyttä korona-testissä käynyt henkilö. Hän kuvaili kokemustaan järkytykseksi.
Hänet ohjattiin testiin flunssaoireiden takia, omaolo-palvelun ja korona-neuvontapuhelimen kautta.
Testipaikka oli sisätiloissa. Testiä odotettiin käytävällä, johon kerrallaan mahtui noin kymmenen testattavaa. Odottelua kesti tunnin ajan. Testipaikka oli ollut käytössä vasta vähän aikaa.
Jonotettavien tuolit oli sijoitettu kahden metrin päähän toisistaan. Jonon edetessä siirryttiin tuolilta toiselle.
Hän kiinnitti huomiota siihen, että vaikka testipaikalle tultaessa jokaisen piti käyttää käsidesiä, testattaville ei tarjottu suojamaskeja.
Lue myös: Kommentti: Entä jos koronaimmuniteetti ei kestäkään kuin hetken? Paljonpuhuttu laumasuoja voi olla pelkkä haave
Osa jo parantuneista koronapotilaista on alkanut oireilla uudestaan – oireiden on raportoitu jatkuneen jopa viikkokausia: "Milloin tämä oikein loppuu?"
Aika paljon siellä yskittiin
Vain kahdella jonossa olevalla oli oma maski mukanaan. Jotkut yskivät, jotkut jaloittelivat omalta paikaltaan pois.
Hän itse ei ollut testiin tullessa ymmärtänyt varustautua suojamaskilla, koska oletti, että testi otettaisiin ulkotiloissa, altistavien sisätilojen sijasta.
Tunti mateli miettiessä. Ihmiset yskivät. Testattava ajatteli, että täältä nyt ainakin sen koronan saa, jos sitä ei vielä ole.
Testin alkuhaastattelussa testattava sai ohjeet lapulla käteen. Samassa yhteydessä hoitaja sanoi hänelle, että perheenjäsenet saavat liikkua vapaasti, kunhan sinä pysyt sisällä.
Testattava sanoi, että puhelimessa sanottiin päinvastoin. Että perheenjäsenten pitää pysyä sisätiloissa tuloksen selviämiseen saakka.
Siihen hoitaja tokaisi, että sitten on syytä uskoa sitä, mitä puhelimessa on sanottu.
Potilas vilkaisi lappua ja siinä luki, että kaikkien, myös perheenjäsenten, on syytä pysytellä kotona ja esimerkiksi kaupassa tai apteekissa ei pidä käydä.
Hämmentynein mielin testattava palasi kotiinsa ja mietti, että mitä ohjetta noudattaisi ja sitä, että aika paljon siellä yskittiin.
Hän myös pohti sitä, kuinka rankkaa testaushenkilökunnalla on.
"Mikä on testaushenkilöstön työn rasittavuus, jos moni testeissä kävijä kertoo saaneensa eri ohjeet infopuhelimessa kuin mitä he antavat? Tämä voi rapauttaa luottamusta testissä kävijällä, mutta myös henkilökunnalla."
"Kaikissa paikoissa pitäisi antaa suojamaski testattavalle paikalle tultaessa"
Soitin kyseisen kunnan ylilääkärille. Hänen mukaansa "kaikissa paikoissa pitäisi antaa suojamaski testattavalle paikalle tultaessa". No eipä annettu.
Hän myös analysoi potilaalle annettuja ohjeita. Hänen mukaansa kumpikaan ohje ei ole lähtökohtaisesti väärin. Lääkäri pitää testijoukon alati kasvaessa kohtuuttomana, että perheenjäsenetkin ohjataan tuloksen odotteluun asti karanteeniin.
Testausmääriä kasvatetaan päivittäin kohti kymppitonnin haamurajaa. Yhä useampi tulee kuulemaan ohjeita. Olisiko kohtuullista, että ohjeet olisivat selkeät ja yhteneväiset?
Tämän lisäksi olisi syytä kaikin keinoin varmistaa, että testiin menevät kokevat olonsa turvalliseksi. Testattavan pitää voida luottaa, että hänen ei tarvitse seuraavien päivien ajan pohtia sitä, saiko hän juuri odotushuoneessa koronan.
Ja eihän testattava tuloksen tullessa näe sitä, saiko hän vastaanotolla viruksen. Pahimmillaan edessä onkin uusi testireissu.