Muistatko korttipelin, jossa voittaa, kun saa kerättyä mahdollisimman monta valkoista perhettä, johon kuuluu isä, äiti, poika ja tyttö, ja se pelaaja häviää, jonka käteen jää yksinäinen Musta Pekka?
Suomen avioliittolain ollessa kuumana perunana Arkadianmäellä, pelin tasapuolisuudesta voisi keskustella jo tämän tiedon valossa, mutta Yhdysvaltojen mellakoiden kannalta on merkittävää, että Musta Pekka on tummaihoinen hahmo, jolla ei ole länsimaalaisia vaatteita ja hänellä sikari kädessään. Pelin ohjeissa varoitetaan, että ”pidä varasi, ettei Pekka-kortti jää sinulle viimeisenä, sillä silloin sinusta tulee Pekka”. Pelistä on nykyään sensuroitu ”musta”-sana pois, koska se koetaan rasistisena. Yhdysvalloissa Musta Pekkaa pelataan käytännön tasolla.
Ihonväri on Yhdysvalloissa iso asia. Kun saavuin kaksi päivää sitten Fergusoniin, lentokentän valkoihoinen nainen jutusteli niitä näitä, koska huomasi kamerani ja kysyi yhtäkkiä: ”Onko sinulle itsellä rotuasenteita”? Yllätyin kysymyksestä, mutta hänelle se oli kuin keskustelu säästä.
Eri puolilla Yhdysvaltoja tämän viikon velloneissa mielenosoituksissa on kyse yhä Pekka-pelin kaltaisista asenteista: Mustalla ei ole niin väliä. Rotumellakoiden alkulähde oli elokuun 9. päivä, kun tummaihoinen Michael Brown ammuttiin kuoliaaksi valkoisen poliisin toimesta. On varmasti totta, ettei Michael ollut ihannenuori, olihan hän juuri ennen ampumista näpistänyt tupakkaa ja tönäissyt kioskinpitäjää, mutta hän oli aseeton. Poliisi ampui häntä kuitenkin useita kertoja, vaikka hän oli useamman metrin päässä kuolinhetkenään. Aiemmin puhuttiin ainakin kuudesta osuneesta laukauksesta, nyt jo kahdeksasta. Kaksi niistä ammuttiin päähän.
Eri puolella Yhdysvaltoja ei kuitenkaan protestoida pelkästään Michaelin takia. Viime viikolla 12-vuotias tummaihoinen lapsi ammuttiin valkoisen poliisin toimesta kuoliaaksi Clevelandissa, kun hän leikki leluaseellaan leikkipuiston läheisyydessä. Videokuvatallenteet todistavat, että poliisi käytti asettaan hyvin äkkipikaisesti, ei niin kuin he itse raportoivat.
Michael ja 12-vuotias eivät ole lähiaikojen ainoita ampumistapauksia, mutta silti poliisivoimat voittavat yleensä oikeudessa. Yhdysvalloissa poliisin voimankäyttö-oikeudet eroavat osavaltioittain, mutta poliisilla on lain mukaan poikkeuksellisen paljon oikeuksia käyttää voimaa ja asettaan. Useat tapaukset näyttävät, että valkoinen poliisi myös käyttää asettaan herkemmin, kun kohteena on tummaihoinen kohde.
Presidentti Barack Obama kehotti tällä viikolla amerikkalaisia ottamaan Fergusonin mellakat koko kansan asiaksi. Hän on siinä oikeassa ja useissa kaupungeissa näin on tehtykin. On vain toivottava, että poliitikot heräävät keskinäisestä kamppailustaan kuuntelemaan mielenosoittajien huolta poliisiväkivallasta mutta myös rasismista.
Sitä ennen täällä hiljennytään Kiitospäivän viettoon. Michael Brownin ja leluasetta kantaneen lapsen vanhemmat viettävät sen ilman poikiansa.