Kommentti: Yhdysvaltojen asekeskustelu on surullista seurattavaa – edes maan historian pahin joukkoampuminen ei tuo kansalaisia yhteen

mari-karppinen-kommentti-vegas
MTV:n kirjeenvaihtaja Mari Karppinen on Las Vegasissa.
Julkaistu 03.10.2017 11:54
Toimittajan kuva

Mari Karppinen

mari.karppinen@mtv.fi

@MariKarppinen1

”Kun 64-vuotias valkoinen mies surmaa lähes 60 ja haavoittaa noin 500 ihmistä vartissa yli 300 metrin päästä veitsellä, alan ehdottomasti vaatia tiukempaa lakia teräaseiden myyntiin”, kirjoittaa amerikkalainen Twitterissä.

”Jokainen aseen omistaja tietää, etteivät aseet tappaneet ketään. Se oli idiootti, joka kantoi niitä”, kirjoittaa toinen.

”477 päivää, 521 joukkoampumista. Ei mitään toimia kongressilta”, otsikoi New York Times.

Edellä mainitut twiitit ja otsikko avaavat sitä, minkälaista keskustelu amerikkalaisten keskuudessa viimeisimmän verilöylyn jälkeen on. Toinen osapuoli näkee aseiden helpon saatavuuden helpottavan murha-aikeissa olevien onnistumista, toinen taas ei halua nähdä sitä.

Vaikka tekijän hallussa oli tämän hetken tiedon mukaan yli 40 erilaista asetta, aseenkanto-oikeutta puolustaville pyssy on perustuslaillinen vapauden symboli ja itsepuolustuksen väline. He näkevät, ettei pahuus poistu aseita piilottamalla ja muistuttavat Euroopassa autoilla tehdyistä terrori-iskuista. Keskustelu on surullista.

Jälleen kerran suomalaisesta ja eurooppalaisesta näkökulmasta on käsittämätöntä, että paikoin Yhdysvalloissa voi kävellä supermarkettiin ja lastata kananmunien kanssa ostoskärryyn kiväärin, käsiaseita ja niin paljon ammuksia kuin jaksaa nostaa. Esimerkiksi Las Vegasin ampuja oli ostanut paikallisesta kaupasta nimeltä Guns & Gitars lähiaikoina kauppiaan mukaan useamman aseen.

Yhdysvalloissa tapahtuu joukkoampumisia jatkuvasti. Olin todistamassa viime vuonna Floridan Orlandossa viimeisintä isoa ampumista, joka oli silloin maan historian vakavin joukkoampuminen. Orlandon homoklubille tehdyssä iskussa 49 kuoli, nyt täällä Las Vegasissa kuoli enemmän. Vaikka osa on jo turtunut näihin karmeisiin tapahtumiin, Las Vegas on muuttanut jälleen liian monen elämän.  

Moni vegasilainen nimittäin tuntee jonkun, joka oli konsertissa. Osan ystävä haavoittui, toisen elämänkumppani on poissa. Kaikki eivät välttämättä olleet tulituksen kohteena, vaan lähiravintoloissa ja naapurihotellissa töissä, mutta paniikki ja kuolemanpelko jättävät jälkensä. Pelko on juuri se, mitä tekijä usein haluaa, ja Yhdysvalloissa onkin noussut jälleen keskustelu terrorismi-käsitteen käytöstä.

Paikalliset viranomaiset kiirehtivät toteamaan jo tutkinnan alkuvaiheessa, ettei nyt ole todennäköisesti kyse terrorismista. Kriittiset äänet kysyivät heti: ”Ai koska tekijä ei ole muslimi”? Kyselijät perustelevat väitettään sillä, että USA:ssa erityisesti ulkomaalaiselta kuulostavan tekijän tekoa on usein nopeasti epäilty terrorismiksi jo tutkinnan alkuvaiheessa. Määritelmä ei tuo uhreja takaisin, mutta kritisoijat haluavat, että myös muiden kuin muslimien tekemä terrorismi tunnistetaan. Moni jututtamani paikallinen kuulostaakin toivovan, että syy löytyisi Isisistä.

Todellisuudessa Las Vegasin tapahtumien syitä ei vielä tiedetä. Aselakiin on tuskin tulossa muutoksia, paljastuu motiiviksi mikä tahansa. Ikävää on silti huomata, ettei edes Yhdysvaltain historian pahin joukkoampuminen tuo kansalaisia yhteen.

Tuoreimmat aiheesta

Las Vegasin joukkoampuminen