Kommentti: Yksi häikäisevä fakta unohtuu nyt Leijonista

Leijonat on latonut jo 12 maalia MM-kisoissa – poikkeuksellisen monta on tehty ohjaamalla 2:24
Leijonat on latonut jo 12 maalia MM-kisoissa – poikkeuksellisen monta on tehty ohjaamalla

Leijonissa iso huomio keskittyy nyt siihen, että miten ykkösketju saataisiin lentoon. Kaiken keskellä unholaan meinaa jäädä se, että Leijonien pelistä näkyy tällä hetkellä erittäin lupaavia merkkejä, kirjoittaa kisoja paikan päältä seuraava MTV Urheilun toimittaja Ilari Savonen.

Mikä on Konsta Heleniuksen kohtalo? Miten Mikael Granlundista saataisiin parasta irti? Ketä lyödään Granlundin laidalle?

Tämä levy on soinut koko alkuviikon ajan Prahassa ja kotisohvilla.

Leijonien yksi kynnyskysymys on noussut tapetille, vaikka moni muu osa-alue on ollut vahvoilla kantimilla.

Leijonat paransi merkittävästi jo sunnuntain Iso-Britannia- ja maanantain Norja-peleihin Tshekki-taiston notkahduksen jälkeen. Leijonat oli Tshekkiä vastaan huono ensimmäisen ja toisen erän ajan.

Kun Suomi löysi peliinsä kiekollista malttia, suunta kääntyi jo Tshekkiä vastaan. Leijonat vain jatkoi tästä Britannia- ja Norja-myllytyksissä.

Leijonat on takonut tähän mennessä turnauksen kolmessa ottelussa 12 maalia. Se mikä meinaa hieman unohtua, on maalieron toinen lukema, eli päästettyjen osumien määrä.

Leijonilla se on tasan yksi (tilastoissa kaksi Tshekki-rankkaritappion jäljiltä).

Norjan Max Krogdahl karkasi jäähyltä läpiajoon, minkä jälkeen hän täräytti kiekon näyttävästi Suomen maalin ylänurkkaan. Tuo oli Leijonilta harvinainen kauneusvirhe.

***

– Kyllä se vain on niin, että mitään mestaruuksia ei voiteta, ellei osaa puolustaa hyvin. Ihan sama mikä sarja tai turnaus on kyseessä, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen totesi MTV Urheilulle, kun häneltä kysyi Leijonien puolustamisesta.

Jalonen puhuu asenteesta ja ”ylpeydestä omaa tekemistä kohtaan”.

Leijonien jämäkkä puolustaminen rakentuu useamman tekijän kautta. Yksi iso vaikuttava tekijä on se, että Suomen takalinjoilla on kovan luokan karvaperseitä eli todella vahvoja oman pään luutijoita. Näistä esimerkkejä ovat Olli Määttä, Rasmus Rissanen ja Veli-Matti Vittasmäki. Isokokoisia puolustajia, jotka hoitavat oman leiviskänsä uskomattoman laadukkaasti.

Yksilöosaamisen lisäksi kollektiivi edesauttaa lopputulemaa. Leijonien sangen nimetön MM-nippu puolustaa nöyrästi, eikä luista velvoitteistaan. Leijonien omaan päähän ei ole tullut Tshekki-pelin ensimmäisen puolituntisen jälkeen kovinkaan paljoa aidosti laadukkaita tekopaikkoja.

Leijonat puolustaa ydintään vahvasti, minkä lisäksi se sietää hetkiä, kun vastustaja on kiekossa. Kärsivällisyys on läsnä tekemisessä.  

– Jos katsoo vaikka NHL:ää, niin ihan samalla tavalla sielläkin tiukoissa peleissä maalit vähenevät ihmeellisellä tavalla. Ei siellä tule enää mitään 7–6-pelejä, kun ruvetaan pelaamaan isoista asioista. Vankka puolustaminen vaatii kovaa luonnetta, asennetta ja hyvää maalivahtipeliä taustalle, Leijonien päävalmentaja Jalonen linjaa.

– Kolme peliä pelattu ja yksi maali mennyt omiin. Se on aika hyvä saldo. Koko joukkue on hyvin luottavainen, Leijonien ykköstähti Mikael Granlund toteaa.

Levollisuus huokuu koko Leijonien joukkueesta Prahassa. Ilmapiiristä voi aistia vahvan joukkueen säkeitä.

***

Puolustuspelaamisen lisäksi Leijonien kiekollinen peli on vahvoilla kantimilla. Leijonat pystyy tuottamaan paikkoja, maalinteon tukitoimet ovat kunnossa ja ylivoima on lupaavalla tasolla.

Se on niinkin lupaavaa, ettei ylivoimaan ole tarvinnut tehdä sen isompia muutoksia. Mikael Granlundin johtama viisikko on pysynyt jo tovin ajan samana.

– Kaikki on pääosin kunnossa. Toki, vaikka pelaisi miten hyvin ja vaikka voittaisi kuinka, niin aina on jotain pientä hienosäädettävää. Ei meillä ole kuitenkaan mitään isoa pelillistä juttua, mikä olisi huonosti, Leijonien päävalmentaja Jalonen näkee.

Suomen pitkä MM-leiritys on kantanut jälleen kerran hedelmää. Päävalmentaja Jalonen puhuu siitä, että peli tulee selkäytimestä, eikä kaukalossa nähdä mitään yllättäviä tempauksia.

Leijonat on viikonloppuna kovassa testissä, kun se kohtaa NHL-tähdillä varustellun Kanadan. Tuo kyseinen huippupeli kertoo kylmää faktaa siitä, että miten yllätysvalmis Leijonat on tämän kevään turnauksessa.

Jos nyt lähtisi ennustamaan, Leijonat pystyy laittamaan Kanadan koville. Vaikka vaahteranlehdillä on huippuluokan NHL-osaamista, ei heillekään tarjoilla helppoa iltamaa.

Leijonien ytimeen kun on niin vaikea päästä. 

Lue myös:

    Uusimmat