Koneen johtoon valittu Philippe Delorme hehkuttaa MTV:lle suomalaisyhtiötä: "Rakastan teknologiaa ja innovaatioita"

Hissiyhtiö Koneen tammikuussa aloittavalla toimitusjohtajalla on vankkaa kokemusta Aasian markkinoista, joihin yhtiö aikoo panostaa myös jatkossa. Huippukoulut käynyt Philippe Delorme aikoo muuttaa Suomeen uutta pestiään varten.

Suomalaisista pörssiyhtiöistä Kone lukeutuu niihin, joista isolla osalla suomalaisista on ainakin jonkinlainen kokemus. Yhtiön alkuperäisiä hissejä on esimerkiksi Helsingissä yli satavuotiaissa taloissa.

Samoin Koneen logo on tuttu kauppakeskuksista, tornitaloista ja julkisten rakennusten liukuportaista. Suomalaista on sekin, että alan markkinajohtajiin kuuluvan pörssiyhtiön päätösvallasta huomattavan iso osa on yhden suvun ja tarkemmin Antti Herlinin hallussa.

Se tarkoittaa, että laajasta omistajapohjasta huolimatta yhtiötä kehitetään pitkäjänteisesti ja harkiten. Kun nykyinen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth kertoi syksyllä väistyvänsä yhtiön johdosta, oli seuraajaa luultavasti haettu jo pidempään. 

Keskiviikkona Kone pystyikin kertomaan kahdesta myönteisestä asiasta: hidastuvasta rakennusmarkkinasta huolimatta yhtiö onnistui heinä-syyskuussa kasvattamaan uusien tilausten määrää Kiinassa edellisvuodesta.

Toiseksi medialle esiteltiin uusi toimitusjohtaja, ranskalainen Philippe Delorme. Hän on Koneessa ensimmäinen toimitusjohtaja lähes pariinkymmeneen vuoteen, joka ei ole syntyperältään suomalainen. Sen sijaan hänellä on vankkaa osaamista juuri sieltä, missä hissiyhtiö aikoo kasvaa.

Huippukoulun kasvatti ja Aasian tuntija

Delorme siirtyy Koneen johtoon ranskalaisyhtiö Schneider Electricin Euroopan-liiketoiminnan johtajan paikalta. Suomalaiset saattavat tuntea sähkötekniikan yhtiön ennen kaikkea pistorasioista, valokatkaisijoista ja muista sähkökalusteista.

Tämän lisäksi yhtiöllä on vankkaa osaamista erilaisista sähköteknisistä ratkaisuista autojen akuista kokonaisiin datakeskuksiin. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna noin 34 miljardia euroa, joka on moninkertaisesti Koneeseen nähden.

Delorme, 52, on taustaltaan insinööri, mutta hänellä on myös politiikan tutkimuksen tutkinto huippuyliopisto Science-Po'sta. Schneiderin palveluksessa hän ehti toimia lähes 28 vuotta, josta ison osan Aasiassa.

– Olen viettänyt enemmän aikaa Aasiassa kuin missään muualla, 13 vuotta esimerkiksi Taiwanissa ja Hongkongissa. 2000-luvun alussa asuin ja työskentelin myös useita vuosia Tennesseessä, Yhdysvalloissa, Delorme sanoo MTV:lle.

Hän kertoo oppineensa näiden vuosien aikana, miten vahvasti toimintakulttuurit eroavat maiden välillä. Tämä on hänen mukaansa tarpeen ymmärtää globaalisti toimivassa yhtiössä.

– Koneen valinta toimia vahvasti paikalliselta pohjalta sopii hyvin omaan ajatteluuni. Aion asettua Helsinkiin, mutta matkustan myös paljon, sillä Koneen toiminta on yhtä paljon Helsingissä kuin Shanghaissa, Chicagossa, Pariisissa, Delhissä tai Dubaissa. Vietän luultavasti puolet ajasta matkustaen, Delorme sanoo.

Hän kertoo myös olevansa innoissaan uudesta tehtävästään ja kehuu väistyvän toimitusjohtaja Ehrnroothin ohella Konetta, jonka hän näkee erityisesti uuden teknologian kehittäjänä.

– Olen taustaltani insinööri, joten rakastan teknologiaa ja innovaatioita, Delorme toteaa.

Lue lisää aiheesta: Koneen toimitusjohtaja vaihtuu

Oikaisu 25.10. klo 21.54: Jutussa kerrottiin alunperin virheellisesti, että Delorme olisi Koneen ensimmäinen toimitusjohtaja, joka ei ole syntyperältään suomalainen. Koneessa oli vuosina 1999-2004 johtajina ranskalainen Jean-Pierre Chauvarie ja saksalainen Manfred Eiden.

Lue myös:

    Uusimmat