Haagissa toimiva kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) antoi torstaina historiansa raskaimman tuomion kongolaiselle entiselle kenraalille ja kapinallisryhmän johtajalle.
ICC tuomitsi "Kongon Terminaattorina" tunnetun Bosco Ntagandan 30 vuoden vankeuteen sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Oikeuden mukaan Ntaganda syyllistyi muun muassa siviilien joukkomurhiin, raiskauksiin ja lapsisotilaiden värväämiseen Kongon demokraattisessa tasavallassa 2000-luvun alussa.
46-vuotias Ntaganda on myös ensimmäinen syytetty, jonka ICC on tuominnut syylliseksi seksuaaliseen orjuuttamiseen. Oikeuden mukaan hän oli vastuussa alaikäisten tyttöjen raiskauksista ja orjuuttamisesta.
Käski tappamaan siviilejä
Ruandassa syntynyt Ntaganda sekaantui 1990- ja 2000-luvuilla useisiin aseellisiin konflikteihin Ruandassa ja naapurimaa Kongossa. ICC:n käsittelemät syytteet liittyivät tapahtumiin Kongon koillisessa Iturin maakunnassa vuosina 2002–2003.
Oikeuden mukaan Ntaganda antoi joukoilleen määräyksiä tappaa siviilejä. Hänelle uskolliset joukot syyllistyivät muun muassa noin 50 ihmisen joukkomurhaan paikallisessa kylässä. Uhreihin oli kohdistettu silmitöntä väkivaltaa ja osa ruumiista oli silvottu pahoin. Uhrien joukossa oli lapsia, jopa vauvoja.
Oikeuden mukaan Ntaganda syyllistyi myös itse roomalaiskatolisen papin tappamiseen.
Ntaganda oli tekojen aikaan kongolaisen sotapäällikön Thomas Lubangan kakkosmies. ICC tuomitsi Lubangan vuonna 2012 lapsisotilaiden värväämisestä 14 vuoden vankeuteen.
Antautui Yhdysvaltojen suurlähetystössä
Iturin väkivaltaisuuksien jälkeen Ntaganda palveli Kongon armeijassa, jossa hän oli kenraalin asemassa vuodet 2007–2012. Vuonna 2012 hän perusti M23-nimisen kapinallisryhmän, joka taisteli Kongon keskushallintoa vastaan.
Ryhmän hajottua kahtia ja kapinallisten alettua taistella keskenään Ntaganda pakeni kannattajiensa kanssa Ruandaan, missä hän antautui vuonna 2013 Yhdysvaltojen suurlähetystössä.
Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun ICC:n etsintäkuuluttama epäilty on ilmoittautunut vapaaehtoisesti viranomaisille. Syyttäjien mukaan Ntaganda halusi Haagiin suojellakseen itseään, koska oli hengenvaarassa kapinallisten keskinäisten taistelujen takia.