Liberia-sotarikosoikeudenkäynti jatkuu tänään Tampereella toisen Länsi-Afrikassa istutun osuuden jälkeen.
Oikeudenkäynti alkoi Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkuvuodesta.
Tampereen istuntopäivien lisäksi käräjäoikeus on käynyt kaksi kertaa Länsi-Afrikassa kuulemassa todistajia sekä vierailemassa väitettyjen rikosten tekopaikoilla.
Vielä ei ole tiedossa, milloin oikeudenkäynti päättyy.
Tässä vaiheessa jutulle on sovittu istuntopäiviä Pirkanmaan käräjäoikeudessa joulukuulle asti ja voi olla, että niitä tulee vielä lisää.
Jutun laajuuden takia on myös odotettavissa, että käsittelyn jälkeen tuomion kirjoittaminen vie aikaa.
Lue myös: Suomessa yli 10 vuotta asunutta miestä syytetään sotarikoksista Liberiassa, oikeudenkäynti keskeytyi – asianajaja kertoo MTV:lle maan poikkeavista olosuhteista
Syytetty kiistää kaikki syytteet
Sierra Leonessa syntynyttä ja Suomessa yli kymmenen vuotta asunutta Gibril Massaquoita, 51, syytetään muun muassa murhista, törkeistä raiskauksista ja törkeästä sodankäyntirikoksesta Sierra Leonen naapurimaan Liberian sisällissodassa vuosina 1999–2003.
Hän on kiistänyt kaikki syytteet.
Massaquoi on istunut tutkintavankeudessa viime vuoden maaliskuusta.
Hänen asianajajansa Kaarle Gummerus kertoi STT:lle, ettei puolustus ole hakenut muutosta tilanteeseen.
– Olemme päättäneet, että katsomme nyt tämän prosessin loppuun, Gummerus sanoi.
Lue myös: Sotarikoksista syytetty sierraleonelaismies hermostui poliiseihin käräjäpäivän päätteeksi: "Minä en ole rikollinen, olen epäilty!"
Todisti entisiä aseveljiään vastaan ja pääsi Suomeen
Naapurimaissa Sierra Leonessa ja Liberiassa käytiin veriset sisällissodat 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa.
Massaquoi oli korkeassa ja vaikutusvaltaisessa asemassa sierraleonelaisessa Revolutionary United Front (RUF) -kapinallisryhmässä, joka taisteli kotimaansa lisäksi Liberiassa presidentti Charles Taylorin tukena.
Vuosien varrella Massaquoin välit RUF:n johtoon kuitenkin viilenivät, ja vuonna 2002 Sierra Leonen sisällissodan päätyttyä hän lupautui todistamaan RUF:ää vastaan sodan julmuuksia selvitelleessä erityistuomioistuimessa.
Sen myötä hän pääsi todistajansuojeluun ja myöhemmin muuttamaan Suomeen Suomen ja erityistuomioistuimen välisen valtiosopimuksen nojalla.
Lue myös: Miten murhista ja sotarikoksista syytetty mies sai tulla Suomeen? Silloinen ulkoministeri Erkki Tuomioja puolustautuu syytöksistä: "Ministerit saatikka presidentti eivät näitä käsittele"
Suomessa nostetut syytteet koskevat rikoksia, joihin Massaquoin syytetään syyllistyneen Liberian puolella RUF:n riveissä.
Rikoksia epäillään tapahtuneen eri alueilla Liberiassa.
Pääkaupungissa Monroviassa häntä syytetään muun muassa lukuisten siviilien surmaamisesta.
Puolustus taasen sanoo, että Massaquoi oli väitettyjen rikosten aikaan RUF:n puhemies rauhanneuvotteluissa eikä edes käynyt Liberiassa enää kesäkuun 2001 jälkeen.