Kongressin valtausyritys oli valtava epäonnistuminen poliisilta – joukot rajattiin tarkoituksella pieniksi

Häkellyttäviä kuvia: mellakoitsijoita rynnimässä läpi ja ohi poliisien, rikottuja ikkunoita, lippalakkimies röhnöttämässä Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin työpöydän ääressä jalka pöydällä, kongressin väkeä pakenemassa ja suojautumassa tuolien alle.

Kongressin valtausyritys oli valtava epäonnistuminen poliisilta ja muilta turvajärjestelyistä vastaavilta viranomaisilta. Järjestelyjen epäonnistumisesta vaati selvitystä muun muassa edustajainhuoneen demokraattijäsen Maxine Waters, joka tviittasi käyneensä asiasta pitkän keskustelun poliisin kanssa muutama päivä sitten.

– Hän vakuutti, ettei terroristeja sallita ja että Capitol on turvassa. Mitä helvettiä?

Poliisi suostui poseeraamaan mellakoitsijan kanssa

Muun muassa Washington Postin mukaan poliisi näytti pääosin ennemmin seuraavan kaoottista tilannetta sivusta kuin yrittävän estää sitä. Poliisit eivät myöskään olleet mellakkavarusteissa.

Wall Street Journal kertoo, että viranomaisten suunnitelmana oli nimenomaan pitää poliisijoukot melko pieninä ja suhteellisen näkymättömissä, jotta ne eivät lisäisi jännitteitä. Odotus oli, että paikalla olisi samantyyppistä äärioikeiston ja -vasemmiston pienimuotoista nujakointia, jota oli nähty marraskuussa presidentinvaalien jälkeen.

– Kongressin oma poliisi oli valmistautumaton jo yksin protestin laajuuteen, eläkkeellä oleva FBI-johtaja David Gomez arvioi lehdelle.

Kongressin sisällä kuvatusta videosta näkee, että poliisi jopa suostui poseeraamaan yhteiskuvassa mellakoitsijan kanssa. Toisen poliisin taas kerrottiin neuvoneen, mistä vessa löytyy.

Poliiseja vähemmän kuin BLM-mielenosoituksissa

Useat kommentaattorit kiinnittivät huomiota siihen, miten kevyttä poliisin varustautuminen oli verrattuna Black Lives Matter -mielenosoituksiin viime vuonna.

CNN:n mukaan poliiseja oli nyt paikalla vähemmän kuin useissa eri puolilla maata järjestetyissä BLM-mielenosoituksissa, joissa vastustettiin muun muassa poliisiväkivaltaa ja rakenteellista rasismia.

Esimerkiksi viime kesäkuussa Washingtonissa iso joukko kansalliskaartia oli jo valmiiksi paikalla, kun nyt kaarti hälytettiin avuksi vasta siinä vaiheessa, kun mellakoitsijat olivat ehtineet rynnätä sisälle kongressiin.

– Ei ole epäilystäkään siitä, että jos protestoijat olisivat olleet mustia, meitä olisi sumutettu kyynelkaasulla, hakattu ja ehkä ammuttukin, Black Lives Matter -verkosto sanoi Twitterissä.

New York Timesin mukaan kansalliskaartin kutsumisesta päätti lopulta varapresidentti Mike Pence. Presidentti Donald Trumpin kerrottiin aiemmin torjuneen pyynnön.

CNN:n tietojen mukaan Trumpin hallinto olisi aiemmin viikolla päättänyt, että poliisin voimat riittävät turvallisuuden takaamiseen, ja kansalliskaarti oli olettanut, ettei sitä tarvita.

Tapahtumien ei tokikaan olisi pitänyt tulla yllätyksenä. Guardian muistutti, että kapinointiin osallistuneet olivat avoimesti puhuneet tämäntapaisista suunnitelmista, kertoneet tavoittelevansa presidentinvaalien tuloksen kumoamista ja osin jopa vihjanneet kantavansa mahdollisesti aseita mukanaan.

Trump kannattajineen oli jo pitkään etukäteen hehkuttanut Valkoisen talon tietämille keskiviikoksi kutsutun mielenosoituksen tärkeyttä. Trump kannusti väkeä marssimaan kohti kongressia Capitol-kukkulalla.

Riehujien isku oli vakavin hyökkäys kongressia vastaan sitten vuoden 1814, jolloin britit valtasivat Yhdysvaltain ja Britannian välisessä sodassa Washingtonin ja sytyttivät kongressirakennuksen tuleen.

FBI ja Bellingcat pyytävät kuvia ja muita tietoja

Kansalaisjournalistiryhmä Bellingcat pyysi Twitterissä kansalaisia lähettämään itselleen erilaista video- ja livestriimimateriaalia, jota riehunnasta kongressissa on vielä näkyvillä. Oletus on, että moni riehunnassa mukana ollut poistaa nämä tallenteet itseltään, ja ne halutaan sitä ennen talteen todisteiksi. Facebook on jo ilmoittanut poistavansa sisällön, jossa esimerkiksi tuetaan riehuntaan osallistuneiden toimintaa.

Myös liittovaltion poliisi FBI on pyytänyt lähettämään tapahtumista kuvia, videoita ja muuta tietoa, joka auttaisi tunnistamaan mellakkaan osallistuneita.

Lue myös:

    Uusimmat