Konkaritoimittaja: Tällä ohuella oljenkorrella länsi voi painostaa Talebania

9:50img
Videolla Maailmanselittäjät pohtivat, mistä Taleban-hallinto löytää ystäviä.
Julkaistu 30.08.2021 13:45
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Yhdysvaltojen poistuminen Afganistanista ja maan päätyminen Talebanin hallintaan muuttaa alueen poliittista tilannetta huomattavasti, arvioidaan Uutisaamun Maailmanselittäjissä.

Uusi Taleban-hallinto hakee nyt itselleen tukea muualta maailmasta, ja sillä onkin MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsun mukaan ystäviä muun muassa Pakistanissa sekä jonkin verran Persianlahdella.

Taleban tarvitsee kuitenkin hyväksyntää muualtakin, ja esimerkiksi suhteet länteen ovat sille tarpeen kansainvälisessä yhteisössä toimimiseksi. Helsingin Sanomien Heikki Aittokoski arvioikin, että riippuvaisuus lännen tuesta on ainoita oljenkorsia, joilla länsi voi yrittää painostaa Talebania pitämään huolta naisten ja tyttöjen oikeuksista maassa.

Lue myös: MTV Uutiset pakolaisleirillä Pakistanissa – tarinat hyytävää kuultavaa: "Pelkäsin, että talebanit leikkaavat pääni irti"

Kabulissa syntynyt suomalainen Aziza näkee Afganistanin tyttöjen tulevaisuuden lohduttomana: "Monet ovat polttaneet koulutodistuksensa"

Aziza Hossaini: Taleban hakee ystäviä, jotka vastustavat länsimaisia arvoja

Afganistanin tilanteen muuttuminen on ongelmallista myös suurvalloille, kuten Venäjälle ja Kiinalle. Oikeustulkki, lapsena Afganistanista paennut Aziza Hossainin kertoo, että taleban on lähettänyt delegaatioita esimerkiksi Kiinaan ja Iraniin. Iranin kannat Talebania kohtaan ovatkin hänen mukaansa pehmentyneet, sillä maa valitsee mieluummin Afganistaniin Talebanin kuin yhdysvaltalaisjoukot.

– Taleban hakee sellaisia ystäviä ympärilleen, jotka vastustavat niitä arvoja, joita me länsimaissa yritämme kaikin tavoin viedä maailmaan, Hossaini sanoo.

Nyt Kiinaa kiinnostavat maan runsaat luonnonvarat. Niistä on kiinnostunut myös Intia, mutta Pakistan pyrkii Hossainin mukaan kaikin tavoin pitämään huolta siitä, ettei Intian vaikutusvalta alueella kasvaisi.

– Afganistanissa aina ollut joku suurvalta sotkemassa asioita, Hossaini toteaa.

Lue myös: Suomi koulutti afgaaneja hyödyntämään "maailman rikkaimpia" mineraalivaroja – nyt taidot voidaan valjastaa Talebanin käyttöön, mutta apuun tarvitaan Kiinan kaltaista mahtia

9:09img

Näin Maailmanselittäjät uskovat Afganistanin tilanteen etenevän.

Tuoreimmat aiheesta

Afganistan