Kontiolahdelle 20 kilometrin päähän Joensuusta aiotaan rakentaa uudenlainen ekohotelli, jossa majoituksen hinta määräytyy päästöjen mukaan: mitä pienempi ympäristövaikutus, sitä alempi hinta.
– Me haluamme nostaa keskusteluun matkailualan vastuun ympäristön suhteen. Kaikkea ei toki pystytä mittaamaan eli esimerkiksi on vaikea ottaa huomioon sitä, millä kulkuvälineellä ihmiset paikalle saapuvat. Sen sijaan sähkön ja energian kulutusta on helppo mitata. Tarkka hintahaarukka ei ole vielä selvillä, mutta suunnilleen puolet majoittumisen kustannuksista voi saada pois, visioi idean isä, Arctic Brands Groupin varatoimitusjohtaja ja perustaja Mikko Spoof.
"Lomaa voi pitää myös tietokoneista ja kännyköistä"
Kontiolahdelle on tarkoitus rakentaa sekä iso hotelli että mökkimajoitusta erilaisilla palveluilla ja mukavuuksilla. Luonnonmateriaaleista rakennettava ekohotelli käyttää uusiutuvia energianlähteitä ja omaa vedenkäsittelyjärjestelmää. Ympäröivä luonto otetaan huomioon suunnittelussa. Arctic Blue Resort -ekohotellin on määrä avautua yleisölle vuonna 2022.
– Haluamme kannustaa ihmisiä rauhoittumaan kaiken kiireen ja hälinän keskellä. Lomaa voi pitää myös tietokoneista ja puhelimista ja keskittyä sen sijaan perheeseen. Sitäkin kautta majoituksen hinta voisi laskea, pohdiskelee Spoof.
Lue myös: Helsingin ökyhotellit eivät riitä norjalaiselle miljonäärille, joka janoaa lisää ostettavaa Suomesta: "Minusta tarvitsemme yhteensä 50 hotellia"
"Haluamme kuntaan lisää työpaikkoja ja aktiivisuutta"
Mukana hankkeessa on myös Kontiolahden kunta.
– Kunta haluaa olla edistämässä ja mahdollistamassa kestävää matkailuyritystoimintaa Joensuun seudulla. Omistamme kohteen maa-alueet ja alueella on asemakaava, joka mahdollistaa merkittävän vapaa-ajan keskuksen rakentamisen. Haluamme kuntaan lisää työpaikkoja, verotuloja ja aktiivisuutta, perustelee Kontiolahden kunnanjohtaja Jere Penttilä.
"Kunnan rooli on olla mahdollistaja"
Tulevan ekohotellin alue sijaitsee Höytiäisen rannalla lähellä ampumahiihtostadionia, jossa ensi vuonnakin järjestetään kahdet maailmancupin osakilpailut.
– Kunnan rooli on olla mahdollistaja eli olemme hankkineet maat ja asemakaavoittaneet ne. Alueelle on rakennettu kunnan puolesta kunnallistekniikka ja ensimmäiset vapaa-ajan asuntojen tontit ovat luovutuskunnossa, kertoo Penttilä.
Ekohotelliin houkutellaan asukkaita erityisesti ulkomailta.
– Pääasiassa kohderyhmä on ulkomailla. Keski-Euroopassa olisi paljon kiinnostusta tulla katsomaan ampumahiihdon maailmancupia, mutta kunnan majoituskapasiteetti ei riitä. Lisäksi Lappi alkaa jo olla täynnä ja siinä Pohjois-Karjalalla on mahdollisuus. Meidän kannattaa siis rakentaa tarpeeksi iso hotelli, huomauttaa Spoof.
"Haluamme työllistää paikallisia"
Hotellissa on tarkoitus tarjota paikallisesti tuotettua ruokaa. Retkivalikoimaan kuuluvat avantouinti, lumikenkäily, soutaminen ja marjojen poimiminen.
– Haluamme myös työllistää paikallisia työllisyyden vaivaamalla alueella. Voimme työllistää jopa satoja ihmisiä suoraan tai välillisesti, arvioi Spoof.
Spoof uskoo, että yritysten arvoilla on jatkossa entistä suurempi merkitys.
– Ilmastonmuutos ei ole vain poliittinen ongelma. Uskon, että yritykset tekevät sen muutoksen. 5–10 vuoden päästä ne yhtiöt pärjäävät, joiden keskiössä ovat arvot. Selvästi on nousemassa uusi kuluttajaryhmä, jolle yrityksen arvot ovat tärkeitä.