Toisen maailmansodan aikainen koodinmurtaja, matemaatikko Alan Turing saa kuvansa uuteen 50 punnan seteliin, kertoi Britannian keskuspankki maanantaina.
Turingilla oli keskeinen rooli varhaisten tietokoneiden kehittäjänä, mutta hänen uransa katkesi homoseksuaalisuudesta tulleeseen tuomioon vuonna 1952. Hän valitsi kemiallisen kastraation välttääkseen vankeuden.
Kaksi vuotta myöhemmin vuonna 1954 Turing kuoli syanidimyrkytykseen mahdollisesti itsemurhan tehtyään.
– Alan Turing oli loistava matemaatikko, jonka työllä on ollut valtava vaikutus siihen, miten me elämme tänään, sanoi Britannian keskuspankin pääjohtaja Mark Carney uuden setelin paljastustilaisuudessa Manchesterissa.
Sai armahduksen vasta kuolemansa jälkeen
Tietojenkäsittelytieteen ja tekoälyn isänä sekä sotasankarina Turingilla oli kauaskantoinen ja uraauurtava merkitys, Carney kuvaili.
Kuningatar Elisabet II armahti Turingin postuumisti vuonna 2013.
Neljä vuotta myöhemmin Britanniassa armahdettiin niin kutsutulla Alan Turing -lailla yli 50 000 miestä, jotka oli tuomittu homoseksuaalisista teoista aiemman lainsäädännön perusteella.
Pääministeri Theresa Mayn mukaan on paikallaan, että Turingin perintöä ja seksuaalivähemmistöjen panosta Britannialle muistetaan uudessa 50 punnan setelissä.
Elokuva nosti esiin Turingin roolin Enigman murtajana
Uusi 50 punnan seteli otetaan käyttöön vuonna 2021. Seteliin tulee Turingin kuva vuodelta 1951.
Turingin sota-ajan rooli saksalaisten Enigma-salauslaitteen murtajana sai huomiota vuoden 2014 elokuvassa The Imitation Game, jossa Turingia näytteli Benedict Cumberbatch.
Britannian keskuspankki tuo puntaseteleihin uusia henkilöitä, kun se ottaa käyttöön modernin setelisarjan.
Uuden 20 punnan setelin kääntöpuolelle valittiin taidemaalari J.M.W. Turnerin kuva. Seteli otetaan käyttöön ensi vuonna.
Uudet viiden ja kymmenen punnan setelit on jo laskettu liikkeelle. Niissä esiintyvät sota-ajan pääministeri Winston Churchill ja kirjailija Jane Austen. Kaikkien puntasetelien etupuolella on kuningattaren kuva.