Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen antoi perjantaina oikeusministeriölle selvityksen jatkamisesta virassaan. Nissinen vetoaa selvityksessään muun muassa pitkään uraansa valtion palveluksessa. Hän korostaa olleensa ennen joulukuista tuomiota rikkeetön.
– Virkaurani valtion palveluksessa on kestänyt runsaat 36 vuotta ja on ollut nyt saamaani tuomiota lukuun ottamatta rikkeetön ja moitteeton, Nissinen kirjoittaa.
Nissinen tuomittiin joulukuussa tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päiväsakkoon. Korkeimman oikeuden mukaan Nissinen osallistui esteellisenä syyttäjälaitoksen koulutushankintoihin vuosina 2010–2015. Hankinnat tehtiin yrityksestä, jossa Nissisen veli oli merkittävässä asemassa.
Nissisen mukaan teon moitittavuutta arvioitaessa pitää ottaa huomioon hänen motiivinsa. Oikeus totesi tuomiossa, että edes syytteessä ei väitetty, että hankinnoista olisi aiheutunut erityistä hyötyä Nissisen veljelle, eikä Nissisen tarkoitus ollut oikeuden mukaan epäasiallisesti suosia veljensä firmaa.
Nissinen toteaa, että hän tavoitteli parempaa johtamista sekä parempaa työhyvinvointia ja tuottavuutta.
– Eli ihmisten etua niin veronmaksajina kuin syyttäjälaitoksen työntekijöinä tai sen asiakkaina eri rooleissa. Mitään muuta hyötymisen, saati vahingoittamisen, tarkoitusta menettelyyni ei ole liittynyt.
"Olen avoimesti kertonut asia"
Nissisen mukaan hänen tekonsa ei välittömästi liity syyttäjälaitoksen ydintehtävään eli rikosvastuun toteuttamiseen. Lisäksi hän vetoaa avoimuuteensa prosessin aikana.
– Olen asian selvittelyn, tutkinnan ja käsittelyn kaikissa vaiheissa avoimesti ja viivyttelemättä kertonut asian niin kuin olen sen itse kokenut ja kuten sen itse muistan.
Nissisen mukaan häntä tarvitaan, sillä syyttäjälaitoksessa on edessä isoja muutoksia.
– Lisätyötä on valtavasti normaalin rikosvastuun toteuttamisen ja hallinnon pyörittämisen ohella, mikäli uudistamisen tavoitteet halutaan saavuttaa muutenkin kuin paperilla. Onnistuminen edellyttää aktiivista, paneutuvaa ja aikaa vievää johtamista. Työpanokselleni on suuri tarve.
Nissisen mukaan arvioitaessa hänen tekonsa vaikutusta syyttäjälaitokseen pitää ottaa huomioon, että tekoon kielteisesti suhtautuvat kannanotot ovat saaneet mediassa paljon näkyvyyttä.
– Silloin jäävät pimentoon ne menettelyäni ymmärtävät ja siihen kiihkottomasti suhtautuvat, luottamuksellisiksi tarkoitetut lukuisat viestit, joita olen saanut ihmisiltä sekä syyttäjälaitoksen sisältä että sen ulkopuolesta, niin sidosryhmistämme kuin ns. tavallisilta kansalaisiltakin.
Oikeusministeriö antaa tammikuun aikana arvionsa Nissisen asemasta. Mahdollisesta irtisanomisesta päättäisi valtioneuvosto.
Katso alta videoita syyteprosessin ajalta!
3:04
2:03
1:10