Korona-ajan etäkoulun synkkä puoli: "Suunniteltiin väkivaltaa koneiden ääressä ja sitä tapahtuikin"

MTV Uutiset haastatteli nuoria Helsingin yössä:"Tästä on tulossa Amerikka" 8:05
MTV Uutiset haastatteli nuoria Helsingin yössä: Tällaisia uhkia he ovat kohdanneet.

Etäopetusaikana koululaiset suunnittelivat väkivaltaa koneiden äärellä ja sitä myös tehtiin, kertoi Helsingin kaupungin perusopetuksen työsuhdevaltuutettu Hanna Näremaa-Perälä Kalevi Sorsa -säätiön tilaisuudessa.

Koronakriisin myötä suomalaiset koulut sulkeutuivat, etäopetuksesta tuli uusi normaali ja digiloikasta pakko.

Etäopetusaikana sosiaalisen median arvot myös syrjäyttivät ainakin osin koulun arvot, sanoi Helsingin kaupungin perusopetuksen työsuhdevaltuutettu Hanna Näremaa-Perälä, joka nojasi Vesalan peruskoulun rehtorin Niina Halonen-Malliarakiksen kanssaan käymiinsä keskusteluihin.

– Koululaiset viettivät aikaansa somessa ja somen arvot vallitsivat. Rehtori Halonen-Malliarakis koki, että koulun arvot ovat yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, yhdessä tekeminen, Näremaa-Perälä kertoi Koronakriisin sosiaalinen velka: Miten pandemia vaikuttaa laaja-alaiseen hyvinvointiin? -raportin julkistamistilaisuudessa tiistaina.

– Etäopetusaikana tapahtui kuplaantumista etnisissä ryhmissä, oli keskinäistä kilpailua. Suunniteltiin väkivaltaa koneiden ääressä ja sitä tapahtuikin. Oli kilpailua, vastakkainasettelua ja väkivaltaa, Näremaa-Perälä jatkoi.

MTV:n toukokuisen kyselyn mukaan suurin osa nuorista ei ole kokenut väkivaltaa viimeisen vuoden aikana. Sen sijaan väkivallan uhan uskotaan kasvaneen.

Työväkivallassa ennätyksiä

Näremaa-Perälän mukaan Helsingin perusopetuksessa työväkivalta lisääntyi korona-aikana.

– Viime vuoden lopussa tehtiin perusopetuksessa ennätyksiä työväkivallassa, hän sanoi.

Kalevi Sorsa -säätiön raportissa koronakriisin sosiaalisesta velasta todetaan, että koronarajoitukset kohdistuivat voimakkaina opetus- ja koulutustoimintaan.

– Kielteiset kokemukset etäopetuksesta olivat yhteydessä yksinäisyyden kokemukseen sekä siihen, että nuori oli kokenut sosiaalisia kontakteja koskevat rajoitustoimet negatiivisina, raportin laatinut professori Heikki Hiilamo kirjoittaa.

Eniten kielteisiä kokemuksia todettiin lukioissa, ammattikorkeakouluissa sekä yliopistoissa sekä niiden keskuudessa, jotka arvioivat kotitaloutensa toimeentulon heikoksi.

Lue myös:

    Uusimmat