Vantaalla hätä nuorista: Kauppakeskuksissa ja asemilla hengailee iltamyöhään jopa 11-vuotiaita lapsia

Vantaan johto on huolissaan lasten ja nuorten pahoinvoinnista ja haavoittuvuudesta korona-aikana. Kaupunki käynnisti aiheesta ylimääräisen tiedotustilaisuuden tänään aamupäivällä.

Vantaalla koronaepidemia ja etäopetus ovat lisänneet monien lasten, nuorten ja perheiden tuen tarvetta. Nuorisotyössä on tehtyä huolestuttavia havaintoja.

– Etäelämässä jää usein puuttumaan kovin paljon, oli kyse sitten arkitodellisuuden rajoista, turvallisten aikuisten tuesta, sosiaalisista kontakteista, fyysisestä aktiivisuudesta tai nuoruuden elämisestä ylipäätään, kaupunginjohtaja Ritva Viljanen toteaa kaupungin tiedotteessa.

Kaupunki perustaa huolensa muun muassa tutkimustietoon ja Vantaalle jalkautuneeseen nuorisotyöhön.

Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston tutkimuksen mukaan korona-aika on heikentänyt opiskelijoiden hyvinvointia. Viime syksynä HUS:n lastenpsykiatrian lähetteissä havaittiin myös selvä nousu.

– Vantaalla jalkautuneessa nuorisotyössä kohdataan yhä enemmän nuoria, jotka viettävät paljon aikaa kaupungilla ja kauppakeskuksissa. Itä-Uudenmaan poliisi on tiedottanut, että nuorten häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Poliisi on aiemmin kertonut, että tyypillisesti nuoret ovat kokoontuneet kauppakeskus Dixissä ja Tikkurilan rautatieaseman ympäristössä ilta-aikaan. Kokoontumisten kerrotaan lisänneen huolta ja levottomuutta.

– Nuorimmat kauppakeskuksessa ja asemalla ajanvietossa olleet lapset olivat vasta 11-vuotiaita. He liikkuivat porukoissa, joissa suurin osa oli heitä paljon vanhempia, poliisi tiedotti viime viikolla.

Edessä "jälleenrakennusurakka"

Vantaalla kannetaan huolta syrjäytymisestä ja siitä, ettei kaikilla vanhemmilla ei ole mahdollisuuksia tukea lapsia ja nuoria koulunkäynnissä.

Kaupunki kertoo, että myös normaalisti hyvinvoivien oppilaiden kurssit jäävät etäopetuksessa helpommin kesken.

Tiedotteessa kaupunginjohtaja painottaa, että nyt tehtävillä ratkaisuilla on vaikutusta tulevaisuuteen. Edessä on suuri “jälleenrakennusurakka”, joka koskee koko Suomea, Viljanen luonnehtii.

– HUS:n lastenpsykiatrian linjajohtaja Leena Repokarin sanoin: Lasten ja nuorten hyvinvointi tulee asettaa etusijalle kaikkia toimia suunniteltaessa, ja kehitykselliset tarpeet tulee turvata. Se, mikä aikuiselle on pelkästään tuskastuttavaa ja ikävää, voi lapselta viedä pysyvästi mahdollisuuden saada omaa kapasiteettia rakentavaan käyttöön.

Lue myös:

    Uusimmat