"Korona ei ole influenssa numero kaksi" – lääkäri listaa tautien selkeät eroavaisuudet

HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoi MTV:n Uutisaamussa tulevasta influenssa-aallosta ja sen eroista koronapandemiaan.

Influenssakausi käynnistyy täydellä teholla vuodenvaihteen tietämillä ja influenssarokotukset ovat jo paikoin käynnistyneet. Rokotteen voi tässä vaiheessa hakea yksityiseltä puolelta tai apteekista, ja ilmaiset joukkorokotteet kansalaisille alkavat, kunnista riippuen, lokakuun lopulla tai marraskuussa.

Influenssapandemia lähtee joka vuosi liikkeelle eteläiseltä pallonpuoliskolta, kiertää ympäri maailman ja saavuttaa lopulta myös Suomen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoi MTV:n Uutisaamussa, että vaikka influenssapandemia jäi eteläisellä pallonpuoliskolla lieväksi, niin influenssa-aalto tulee kuitenkin myös Suomeen asti. Sen voimakkuus riippuu monista tekijöistä.

– Influenssavirukset kiertävät kyllä epidemiana, mutta miten paljon se tartuttaa ja sairastuttaa ihmisiä, riippuu paljon siitä, mikä on esimerkiksi meillä yhteiskunnan tilanne. Miten paljon ihmiset ottavat nyt rokotteen, miten paljon käytetään maskeja ja miten paljon sosiaalisia kontakteja vähennetään, esimerkiksi etätyön takia, Ruotsalainen listaa.

Influenssassa ja koronaviruksen aiheuttamassa taudissa on paljon yhteneväisyyksiä. Ruotsalainen huomauttaa, että korona ei kuitenkaan ole "influenssa numero kaksi".

– Kyllä niitä voi verrata keskenään, mutta korona ei ole influenssa numero kaksi.

Molempien taudinkuva on hyvin samantyyppinen, molemmat leviävät pisaratartuntana, molemmissa on samat riskiryhmät ja molemmissa on samankaltaisia jälkivaikutuksia. Mutta erojakin löytyy.

– Se mikä koronaoireista erottaa esimerkiksi influenssan on se, että koronainfektiossa voi olla haju- tai makuaistin puute sekä aikuisillakin suolisto-oireita, kuten pahoinvointia ja ripulia, joita käytännössä influenssassa ei ole lapsia lukuun ottamatta, Ruotsalainen kertoo.

– Kyllä koronakuolleisuus on katsottu influenssaa korkeammaksi. Se johtuu osin varmasti siitä, että meillä ei koronasta ollut oikein tietoa, että miten sitä hoidetaan – varsinkin vaikeasti tehohoitoisia potilaita.

Ruotsalainen kertoo myös, että korona tarttuu huomattavasti herkemmin kuin influenssa

– Influenssan tartuttavuuskerroin on noin 1,2–1,5. Koronassa yksi ihminen voi pahimmillaan tartuttaa jopa 2–2 tai jopa enemmänkin.

– Eli paljon niissä on yhtäläisyyksiä, mutta myös paljon eroavaisuuksia. Ja kuolleisuus on korkeampi koronassa.

Lue myös:

    Uusimmat