Korona ei pysäyttänyt alkuvuoden asuntokauppaa: Uusia asuntoja myytiin tammi-maaliskuussa peräti 24 % edellisvuotta enemmän

AOP Asuntokauppa asunnot raha 1.03595626
All Over Press
Julkaistu 15.04.2020 10:41

MTV UUTISET – STT

Vilkas alkuvuosi kannatteli asuntokaupan ensimmäistä kvartaalia.

Tammi-maaliskuussa myytiin uusia ja vanhoja asuntoja neljä prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton kauppatilasto.

Alkuvuoden asuntomarkkinan kasvua piristi uudiskohteiden vauhdikas myynti. Uusia asuntoja myytiin tammi-maaliskuussa peräti 24 prosenttia edellisvuotta enemmän: yhteensä 2842.

– Tässä taustalla vaikuttavat rakentamisen ennätysvuodet ja juuri kasvuun kiinni päässyt talouskehitys, luonnehtii Keskusliiton hallituksen jäsen, Huoneistokeskuksen ja SKV:n liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa.

–Tarjontaa uusista oli markkinoilla paljon.

Viranomaiset ottivat järeitä keinoja käyttöön koronapandemian hillitsemiseksi maaliskuun puolenvälin jälkeen, ja kiinteistönvälittäjät siirtyivät järjestämään vain etä- ja yksityisnäyttöjä. Asuntokaupan määrissä muutokset olivat kuitenkin maltillisia. Välittäjät ovat omaksuneet uuden tavan esitellä asuntoja verkon välityksellä ja myös kauppatilaisuudet voidaan pitkälti hoitaa digitaalisesti.

Lue myös: MTV Uutiset seuraa koronan iskua talouteen: Yt-neuvotteluiden piirissä jo yli 400 000 suomalaista

Erilaiset liikkumisen rajoitukset maaliskuun lopussa näkyivät vanhojen asuntojen myyntimäärän kausilaskuna, kauppamäärä laski maaliskuussa 8 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan.

– Käytettyjä asuntoja kuitenkin myytiin kvartaalilla hitusen enemmän kuin edellisvuonna. Tammi- ja helmikuu olivat myynnillisesti poikkeuksellisen vilkkaita. Tällaisia tasoja nähtiin viimeksi 2012, Hintsa huomauttaa.

Kauppaa tehtiin rivakasti tammi- ja helmikuussa. Yhteensä vanhoja asuntoja myytiin vuoden ensimmäisellä kvartaalilla 13 799. Näistä kerrostaloasuntoja oli 7755, rivitaloasuntoja 3561 ja omakotitaloja 2483.

Espoossa ja Jyväskylässä hurja loikka asuntokaupassa

Koronapandemia on heilauttanut asuntomarkkinaa odotettua vähemmän. Alueilla, missä kauppa on käynyt vilkkaana ennen koronaa, vaikutukset ovat olleet vähäisiä. Helsingissä myyntimäärät kasvoivat tammi-maaliskuussa 9,6 prosenttia, Tampereella 11,5 prosenttia, Vantaalla 8 prosenttia ja Oulussa 8,8 prosenttia. Espoossa asuntokauppaa käytiin 30 prosenttia, Jyväskylässä 20,6 prosenttia ja Vaasassakin 13,2 prosenttia vauhdikkaammin kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Turussa asuntokauppa jäi 3 prosenttia ja Joensuussa 14,5 prosenttia edellisvuodesta.

Lue myös: MTV seuraa koronavirustilannetta kotimaassa: Suomessa lähes sata uutta tartuntaa, kokonaisluku jo 3 161

Asuntojen hintataso tasainen koko Suomessa - korona ei ole laskenut hintoja

Kerrostaloasuntojen hinnat nousivat ensimmäisellä kvartaalilla lähes kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 1,4 prosenttia ja muualla Suomessa keskimäärin 3,3 prosenttia. Oulussa hinnat nousivat lähes 8 prosenttia, Tampereella hinnat laskivat neljä prosenttia ja Turussa prosentin ensimmäisellä kvartaalilla. Asuntomarkkinat ovat Suomessa hyvin vakaat ja koronapandemia ei ole nähtävästi vaikuttanut asuntojen hintatasoon.

Asuntojen myyntiajoissa pieniä muutoksia

Maaliskuussa vanhan kerrostaloasunnon myyntiaika lyheni pääkaupunkiseudulla neljä päivää, kerrostalokaksio myydään keskimäärin vajaassa kahdessa kuukaudessa. Pääkaupunkiseudulla omakotitalo myydään keskimäärin neljässä kuukaudessa, Helsingissä myyntiaika on selkeästi lyhyempi eli 2,5 kuukautta. Muualla Suomessa vanha kerrostalokaksio myydään keskimäärin kolmessa kuukaudessa ja omakotitalo taas neljässä kuukaudessa.

Pidemmissä aikasarjoissa käy ilmi, että asuntokaupan volyymi laski vuosien 2008-2009 finanssikriisin vuoksi. Tuolloin kaupankäynti hiljeni parin kvartaalin ajan, mutta kriisistä palautuminen oli verraten nopeaa.

– Silloin kaupan volyymi otti osumaa, mutta asuntojen hinnat vähemmän, kun tilastoja tarkastelee vuositasolla, summaa Keskusliiton toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.

Monelle kiinteistönvälitysalan ammattilaiselle kaupan hiipuminen tuo vaikeuksia. Usein ansio on täysin provisiopohjaista, ja alalla toimii paljon pienyrittäjiä.

–Juuri nyt luottamuksen ylläpito on kansantaloudelle tärkeää. Asunnon tarve on vähemmän sesonkiluonteista kuin muu kulutus. Välitysala jatkaa asiakkaidensa palvelua vastuullisesti myös poikkeusaikana, toteaa Anu-Elina Hintsa.

Tuoreimmat aiheesta

Asuntokauppa