Pitkään USA:ssa valmentanut Toni Porkka ihmettelee Yhdysvaltojen myllerrystilaa, joka näkyy hänen vetämässä jääkiekkoseurassakin Pennsylvaniassa. Porkka kertoi MTV Urheilulle arjesta, joka on muuttunut sekavaksi koronaviruksen ja presidentinvaalien takia. Yli-innokkaat valmentajat ja lasten keskittymishäiriöt lyövät oman lusikkansa soppaan.
Vuonna 2007 Philadelphian seudulle muuttanut Toni Porkka on ehtinyt nähdä paikallisen juniorikiekkoilun parissa monenlaista värikästä tapahtumaa, mutta tämä vuosi on ollut kaiken huippu.
Vanhemmilta oli pääsy kielletty lasten peleihin, ja hallissa sai olla ainoastaan pelaajat, valmentajat, tuomarit ja toimitsijat. Porkka huomasi kuitenkin, että yksi vanhemmista lymyili katsomossa.
– Hän kuvasi salaa poikansa peliä selfietikun kanssa. Seppä oli aika nolona siinä, Porkka naurahti MTV Urheilun haastattelussa.
– Peleissä on kauhea tappelu siitä, että kuka pääsee kellonkäyttäjäksi.
Tapaus sinänsä olisi hupaisa, jos taustalla ei olisi rajua peliä, joka vaikeuttaa arjen työtä merkittävästi.
Kun kuuntelee aikansa Rauman Lukon kasvatin tarinaa, tulee väkisin mieleen, että Suomessa junioriurheilun harjoittaminen on ollut korona-aikanakin aika helppoa.
”Säännöissä ei mitään järkeä”
Kovaa taklaava puolustaja pelasi urallaan Lukossa SM-liigaa, DEL:iä Frankfurtissa ja Kölnissä sekä AHL:aa Hershey Bearsissa. Hän jäi uran loppumisen jälkeen pysyvästi Philadelphia seudulle.
Porkasta tuli kaikkien aikojen vanhin leijonadebyytin tehnyt pelaaja, kun hän pääsi EHT:lle 32-vuotiaana.
Porkka on löytänyt vakaan työpaikan kahdeksan joukkuetta käsittävästä Valley Forge Minutemen Hockey Club -seurasta, jossa hän valmentaa koko toiminnan pyörittämisen lisäksi 13–14-vuotiaiden sekä 11-vuotiaiden joukkuetta.
– Hommia on niin paljon kuin jaksaa tehdä, Porkka huokaa.
Oaks Center Ice meni säppiin maaliskuun alkupuolella koronaviruksen takia, ja hallit olivat kiinni neljä kuukautta. Tärkeät maalis-huhtikuun try-outit jäivät väliin, ja koko seuraava kausi oli vaarassa.
Keväällä tuli kuitenkin tieto, että kesäkuun 11. päivä saa alkaa tehdä sopimuksia pelaajien kanssa.
– Sitten lähdettiin soittelemaan pitkin itärannikkoa. No, saimme joukkueet täyteen.
Harjoitukset alkoivat pikkuhiljaa pienryhmissä ja leirimuotoisesti. Epätietoisuus vaivasi kuitenkin koko ajan.
– Ei niissä säännöissä ollut mitään järkeä.
(Juttu jatkuu kuvan alla)
New Jerseyn pelaajat jäivät kotiin
Porkan joukkueet pelaavat itärannikon sarjaa (Atlantic Metropolitan Hockey League), joka ulottuu Pennsylvanian lisäksi Virnigian, New Yorkin, New Jerseyn, Connecticutin ja Marylandin osavaltioiden alueelle. Lisäksi joukkueet pelaavat turnauksia ympäri Yhdysvaltoja.
Päivämääriä on vaihdettu ja otteluita siirrelty eri osavaltioihin. Ongelmana on, että osavaltioiden välilla on liikkumisrajoituksia, ja säännöt ovat muutenkin erilaiset.
– Meillä oli peli Marylandissa. Pari poikaa ei saanut tulla pelaamaan, koska he ovat kotoisin New Jerseystä.
Jääkiekon pelaaminen ja harjoittelu oli mennä jo todella vaikeaksi, kun alkuperäisen ohjeistuksen mukaan jäähalliin sai ottaa vain 25 ihmistä – ja hallissa pelataan kolmessa kaukalossa samaan aikaan.
– Aika outoa, että läheinen kuntosali sai olla ihan täynnä, vaikka tila on kymmenen kertaa pienempi.
Päätös kuitenkin kumottiin, kun Pittsburghin alueella valveutunut tuomari vetosi sen olevan perustuslain vastainen.
Kaikki toiminta Yhdysvalloissa tuntuu liittyvän tuleviin presidentinvaaleihin. Taustalla käytävä kova poliittinen peli vaikuttaa ruohonjuuritason harrastustoimintaankin.
– Demokraatit yrittävät saada ihmisten olon epämiellyttäväksi, että he alkaisivat syyttämään Donald Trumpia. Saataisiin ne vaalit nyt pidettyä, niin tilanne ehkä rauhoittuisi.
(Juttu jatkuu kuvan alla)
Pelejä jopa 120 kaudessa
USA:n itärannikko on ollut perinteisesti melko vahvaa jääkiekkoaluetta. Porkan mukaan harrastajia olisi tulossa koko ajan enemmän kuin seura pystyy ottamaan. Varsinkin tyttökiekkojoukkueista on paljon kyselyitä.
– Jäätä ei ole kuitenkaan riittävästi, Porkka kertoo.
Amerikkalaisten kunnianhimo ja voitontahto ovat tunnetusti korkealla. Porkan mielestä vanhempien innokkuus on mennyt kuitenkin yli.
– Niitä pokaalien perässä juoksevia on aika paljon. Jos joku hyvä poika menee toiseen seuraan, lähdetään samaan joukkueeseen. Ja sitten juostaan ympäri itärannikkoa. Kyllä joku pitkäjänteisyyskin pitäisi olla.
Teini-ikäisten pelimäärä saattaa nousta kaudessa jopa 120:een, kun pelaajat pelaavat sarjapelien lisäksi high school -sarjaa ja vanhemmat kuskaavat kesätkin lapset kiekkoleireille.
– Kyllä harjoitellakin pitäisi välillä. Kyllä sen huomaa, että järkevien vanhempien lapset pääsevätkin eteenpäin.
Suurimmalla osalla ADHD-lääkitys
Ettei valmentaminen menisi liian helpoksi, yksi ongelma on lasten ylivilkkaus.
Porkan mukaan nuoremman joukkueen 15 pojasta peräti yhdeksällä on ADHD-lääkitys. Poikien keskittymiskyky on heikko.
– Tilanne on mennyt todella paljon heikompaan suuntaan viimeisen neljän vuoden aikana.
Porkan mukaan vanhempien kanssa pidettävät palaverit keskittyvät kasvattamisen perusperiaatteisiin, jotka pitäisi oppia ensisijaisesti kotona ja koulussa.
– Ei lapsilla ole kotona mitään kuria. Eivät he ole kuulleet sellaista sanaa kuin ei. Jos joskus vähän korotan ääntäni, vanhemmat ovat ihmeissään, että miksi he nyt kuuntelivat minua, kun heitä lapset eivät tottele.
Ylivilkkauden ja keskittymishäiriöiden osasyykin on helppo havaita esimerkiksi pelimatkoilla, kun lapset ovat nenä kiinni tableteissa ja älypuhelimessa.
– Lapset elävät kuin sumussa. Kyllä tässä mennään perse edellä puuhun, ja jossain vaiheessa pudotaan kovaa alas.
Vaikka Porkan työssä riittää esteitä ylitettäväksi, intoa riittää perustyöhön ja jäälle astuminen miellyttää aina vanhaa jääkiekkoilijaa. Kaikesta rososta huolimatta hän pitää työstään rakastamansa lajin parissa.
Kun Porkka on istunut tunnin tekemässä toimistotöitä, on päästävä jo ”urheilupuolelle”.
– Jos istuisin putkeen pidempään tietokoneella, tarvitsisin itsekin jotain lääkitystä, Porkka naurahtaa.