Korona oli viimeinen niitti: Pieniä eläkkeitä ei koroteta "vappusatasella" – oppositio syyttää taas SDP:tä vaalitempusta

2:20img"Vappusatasesta" on väitelty moneen kertaan. Niin tehtiin myös viime marraskuussa.
Julkaistu 15.06.2020 14:36
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla, ettei hän pidä mahdollisena ”vappusatasen” toteuttamista eli pienten eläkkeiden korottamista sadalla eurolla.

Koronaviruksen aiheuttama talouden taantuma syö mahdollisuuksia menolisäyksiin.

– On vaikea nähdä, että tämänkaltaisiin määrärahoihin olisi tällä hallituskaudella enää mahdollista mennä, Marin puhui.

Lupaus vappusatasesta annettiin vappuna 2018. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne nousi tuolloin Heinolan ja Lahden puhujalavoille ja lupasi korotuksia pieniin eläkkeisiin.

– Erityisesti lupaan, että Sdp tulee parantamaan pienillä eläkkeillä kituuttavien ihmisten, Suomen rakentajien toimeentuloa. Lupaan 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1400 euron eläkkeisiin, Rinne puhui vappuna 2018.

Tuolloin oppositiojohtajana ollut Rinne korosti samalla sitä, että uudistuksia toteutetaan vaiheistaen ja talouden ehdolla.

– Sdp:n lähtökohtana on, että näitä uudistuksia toteutetaan – totta kai – julkisen talouden kestävyyden rajojen sisäpuolella. Niiden toteuttamista tulee vaiheistaa ja ennen esitysten lopullista tekemistä kaikki niiden vaikutus ja vaikuttavuus pitää selvittää, hän täsmensi.

Rinne uskoi jo vappuna 2018, että hänen avaustaan myös arvostellaan rajusti ja hän oli oikeassa.

Arvostelu jatkuu yhä, koska nykyisten oppositiopuolueiden mielestä Sdp voitti kevään 2019 eduskuntavaalit juuri lupauksella vappusatasesta.

– Se on valitettavaa, että aika moni meni tähän Sdp-bluffiin ja äänestivät demareita juuri tämän vappusatanen-vaalilupaus myötä. Pettyneet pahasti, kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen paheksuu Twitterissä.

– Ennen vaaleja Rinne lupasi vappusatasen ja Kiuru hoitajamitoituksen lisäämisen vanhuspalvelulakiin yhdellä lauseella. Kumpaakaan ei ole näkynyt eikä kuulunut. Määrärahojen puutteeseen vedotaan jatkuvasti, vaikka kehitysapuun löytyy satoja miljoonia euroja, moittii puolestaan Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen tiedotteessaan.

Pieniä korotuksia tehtiin

Kritiikki ei ole tullut Sdp:lle yllätyksenä, sillä vappusatasen hintaa kauhisteltiin jo ennen koronapandemiaa.

Vappusatasesta puhuttiin myös silloin, kun hallitus sopi pieniin eläkkeisiin pienistä korotuksista tälle vuodelle.

Korotukset olivat paljon pienempiä kuin sata euroa, kun hallituksessa katsottiin, ettei niin suuriin korotuksiin ole varaa. Näiden korotusten yhteydessä puhuttiin niin ikään lupausten pettämisestä ja vappusatasen kuihtumisesta.

Taustalla vaikutti se, että jo hallitusohjelmaa tehtäessä katsottiin, ettei sadan euron korotukseen ole varaa.

Pientä eläkettä saavien verorahoitteisiin eläkkeisiin tehtiin kuitenkin taso- ja indeksikorotukset tammikuusta 2020 alkaen.

Kansaneläke nousi noin 34 eurolla kuukaudessa ja takuueläkkeen täysi määrä 50 eurolla kuukaudessa.

Muutoksen myötä noin 609 000 eläkeläistä, joiden kokonaiseläke on alle 1200–1300 euroa kuukaudessa, sai pienen korotuksen eläkkeeseensä.

Korotuksen jälkeen yksinasuvan täysimääräinen kansaneläke on noin 662 euroa kuussa ja avo- tai avioliitossa asuvan 591 euroa kuussa.

Niin SDP kuin Vasemmistoliitto ovat vastanneet vaalilupausten pettämispuheisiin lisäksi sillä, että aktiivimalli peruttiin tämän vuoden alussa.

Aktiivimallin poisto oli osa myös Rinteen vappupuhetta vuonna 2018.

Tuoreimmat aiheesta

SDP