Korona on kokenut mutaation ja yhä nuoremmat ovat sairastuneet Suomessa – näin vastaa THL: "On eduksi virukselle"

Tartuntatautirekisterin tietojen mukaan koronatartunnan saaneiden henkilöiden keski-ikä on laskenut epidemian kuluessa. Vielä huhtikuussa koronatartunnan saaneen keski-ikä oli 45 vuotta, kesäkuussa keski-ikä laski 39:ään.

Myös sukupuolten välillä on todettu eroja. Kesäkuussa 20-30-vuotiaiden miesten tartunnat olivat kaksinkertaiset saman ikäisiin naisiin verrattuna.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoo, että kun tapaukset ovat vähentyneet, pienetkin muutokset eri ikäryhmissä näkyvät aika nopeasti.

– Jonkinlainen trendi on nähtävissä siinä, että keskimääräinen ikä nuorentuu, mikä on hyvä asia. Vanhemmilla ihmisillä riski on korkeampi. Heidän poisjäämisensä on tavallaan myös tavoitteena, Salminen sanoo.

Keski-iän lasku johtuu Salmisen mukaan muun muassa siitä, että nuoremmat ovat aktiivisempia yhteiskunnassa ja muun muassa työelämässä.

– Muutos voi johtua myös siitä, että vanhempia ihmisiä on opittu suojelemaan paremmin.

Tarttuvuusluku noussut hieman

Koronaviruksen tartuttavuusluku on noussut edellisten viikkojen aikana. Tässäkin asiassa muutos voi johtua tartuntojen vähäisestä määrästä.

– Itse tarttuvuudessa ei ole tapahtunut muutosta, kyse on epidemian tilasta. Kun tapauksia on vähän, heilahtelut voivat olla aika isoja. On tärkeää seurata viruksen etenemistä tarkkaan, mutta lukuja täytyy tulkita varovaisesti. Täytyy olla hieman varovaisia, ettei lähdetä ylitulkitsemaan.

Salminen muistuttaa suositusten noudattamisesta.

– On tärkeää, että ihmiset huolehtisivat edelleen aktiivisesti hygieniasta ja etäisyyksistä. Testeissä tulisi myös käydä aktiivisesti silloinkin, kun oireet ovat lieviä.

Mutaatio edullista virukselle

Tutkimusten mukaan koronavirus on muuntunut niin, että se tarttuu aiempaa helpommin.

– Virusinfektioissa ja pandemiatilanteissa tämä on odotettu kehityskulku, koska virukselle on eduksi, että sieltä valikoituvat ne, jotka helpommin tarttuvat.

Salminen sanoo, että koronaviruksen tapauksessa herkempi tartuttavuus voi tarkoittaa sitä, että oireet ovat lievempiä.

– En vetäisi vielä suurempia johtopäätöksiä tässä asiassa.

Suomalaiset ovat alkaneet tehdä ulkomaanmatkoja rajoitusten purkamisen jälkeen. Salminen kehottaa miettimään tarkkaan, onko matkustaminen välttämätöntä.

– Kannattaa katsoa, minne matkustaa. Täytyy myös muistaa se, että ulkomailla matkustaessa siellä on myös muiden maiden kansalaisia. Suomen tilanne on tällä hetkellä sen verran hyvä, että riskit muualla ovat korkeampia. Kannattaa miettiä, onko ihan pakko matkustaa.

Lue myös:

    Uusimmat