Yhdysvallat näyttää muutamassa kuukaudessa siirtyneen vahvassa taloudellisessa nousukiidossa olevasta suurvallasta maaksi, jonka talous on menossa kuralle. Satoja ihmisiä kuolee päivittäin, eikä yhteisesti sovitusta suunnitelmasta ulos koronaviruspandemiasta ole tietoakaan.
– Olemme heränneet kauhistuttavaan todellisuuteen, jossa ruumiita kuljetetaan avolavapakettiautojen lavoilla kuolemansyyntutkintaan Philadelphiassa, kauhisteli uutiskanava CNN:n toimittaja Zachary B. Wolf.
Wolf muistutti kolumnissaan, että koronavirusepidemiassa on kohta kuollut enemmän amerikkalaisia kuin Vietnamin sodassa.
Vietnamissa kuoli vajaan vuosikymmenen aikana noin 58 000 amerikkalaista. Koronakuolemien määrän uskotaan ylittävän tämän luvun jo ensi viikon aikana.
Sota yhdistää, pandemia erottaa
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola muistuttaa, että vaikka Vietnamin sodan ja koronapandemian numerot täsmäävät, löytyy myös eroavaisuuksia.
– Vaikka Vietnamin sota oli sisäisestikin repivä, usein geopoliittinen uhka myös yhdistää kansaa pitkällä tähtäimellä.
– Pandemiat taas aiheuttavat yhteiskunnassa sisäistä juopaa. Otetaan vaikka isot tukipaketit, joiden ongelmallisuus on Suomessakin huomattu. Kun ryhdytään pohtimaan, kenelle rahaa menee ja kuinka paljon tai jaetaanko se riittävän tehokkaasti, saadaan aikaan mehevä riita, Aaltola pohtii.
Sangoilla suurpaloa vastaan
Koronavirusepidemia on tuonut mukanaan monille amerikkalaisille oman talouden romahtamisen. Hyväntekeväisyysjärjestöjen ruoka-avun ja ruokapankkien asiakasmäärät ovat räjähtäneet kasvuun samalla, kun niille lahjoitetun ruuan määrä on tasaisesti vähentynyt.
– Tämä on kuin yrittäisi sammuttaa raivoavaa suurpaloa vesisangoilla, valitti ohiolaisen ruokapankin edustaja Lisa Hamler-Fugitt Time-lehden haastattelussa. Aaltola myöntää, että Yhdysvallat on pahimmillaan "kylmä, kova ja karu maa" verrattuna pohjoismaisiin hyvinvointivaltioihin.
– Siinä on toisena puolena, että odotukset, joita kansalaisilla suhteessa osavaltioihin ja liittovaltioon on, ovat vähäiset. Siksi nämä kymmenettuhannet kuolemantapaukset eivät ole aiheuttaneet sellaista poliittista shokkia, jonka ne voisivat aiheuttaa jossain muussa maassa.
Osavaltiot ja liittovaltio vastakkain
Yhdysvaltojen osavaltioiden tilanne on pandemiassa täysin erilainen. Taudin pahiten runtelemat osavaltiot ovat hakeneet apua liittovaltiolta, mutta tämä ei ole osoittautunut ongelmattomaksi.
– Pahiten koronan kourissa olevat osavaltiot ovat demokraattien johtamia, kun taas liittovaltio, joka on republikaanien hallussa, on ollut haluton antamaan niille varoja tai vitkutellut niiden jaossa, Aaltola sanoo.
–Tällä on tavattomat vaikutukset osavaltioiden ja liittovaltion välisiin suhteisiin, ja se tulee tulehduttamaan välejä liikuttaessa syksyn presidentinvaaleja kohti.
Vastakkainasettelun aika on taas täällä
Vaikka pandemiat sinällään eivät ole millään tavalla poliittisia, ne ovat omiaan vahvistamaan niitä poliittisia trendejä, joita ajassa on. Yhdysvalloissa tämä tarkoittaa polarisaation ja eripuraisuuden vahvistumista entisestään.– Kaikenlaiset olemassa olevat ristiriidat korostuvat. Se on taudin perusviesti, Aaltola jatkaa.
– Taudit ovat eräänlainen turboahdin, joka kiihdyttää olemassa olevia trendejä ja tätä kautta polarisaatiota, joka Yhdysvalloissa on muutenkin jo syventynyt. Yhdysvallat on tulevaisuudessa entistä ristiriitaisempi maa.