Korona piinaa jatkossakin: "Suurin osa tulee sairastamaan monta kertaa elämänsä aikana"

Ihmisen yksilölliset ominaisuudet vaikuttavat siihen, millainen vastustuskyky hänelle muodostuu koronavirusta kohtaan. Sekä rokotteet että sairastettu tauti kehittävät immuniteettia.

Koronavirusta on tällä hetkellä paljon liikkeellä, mutta valtaosa ihmisistä sairastaa taudin lievänä. Rokotukset suojaavat hyvin vakavilta tautitapauksilta, mutta ne eivät estä tartuntoja. Moni onkin sairastanut koronan rokotuksista huolimatta ja niin voi käydä jatkossakin.

– Kun tauti on maailmassa levinnyt kaikkialle, siitä tulee endeeminen, niin suuri osa meistä tulee sairastamaan tämän monta kertaa elämänsä aikana, THL:n johtaja Mika Salminen vastasi torstain koronainfossa Helsingin Sanomien toimittajan kysymykseen omikronin alavarianttien muodostamasta uhkakuvasta.

Korona jatkaa varmasti muuntumistaan ja variantit aiheuttavat tautitaakkaa jatkossakin. Todennäköisesti rajuimmin virus leviää talvisaikaan kausivaihtelun vuoksi.

Rokotteiden tavoin sairastettu korona kehittää immuniteettia. Kun elimistö oppii tunnistamaan viruksen eri osia, muodostuu ihmiselle vahvempi suoja vakavaa tautimuotoa kohtaan. Jossain vaiheessa koronasta tulee tauti muiden joukossa ja se on yhä pienemmälle osalle vakava, Salminen arvioi.

Näin THL:n Mika Salminen kommentoi tilaisuudessa maskisuosituksia. Juttu jatkuu videon alla.

STM:n Taneli Puumalainen huomauttaa, että ihmisten vastustuskyvyssä on yksilöllisiä eroja. Jotkut sairastavat hengitystieinfektioita jatkuvasti, jotkut eivät koskaan. Samaten osa saa koronarokotteesta erittäin hyvän suojan, osa hieman heikomman, mikä sekin voi vaikuttaa läpäisyinfektioiden todennäköisyyteen.

Puumalainen arvioi, että toistuvat omikronin tai sen alavarianttien aiheuttamat infektiot samalla ihmisellä eivät kuitenkaan ole valtava ilmiö.

Katso video: Lahtelainen Jenni sairastaa koronaa nyt kolmatta kertaa – kertoo MTV:lle pysyvistä oirestaan.

Lue myös:

    Uusimmat