Sosiaali- ja terveysministeriö STM ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL pitivät tänään tiedotustilaisuuden koronavirustilanteesta kello 10. MTV Uutiset näytti tilaisuuden suorana ja seurasi tilaisuutta tässä artikkelissa.
Tilaisuudessa puhuivat osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä, johtaja Mika Salminen THL:stä ja neuvotteleva virkamies Jouni Varanka valtioneuvoston kansliasta.
THL:n mukaan 57,7 prosenttia maailman väestöstä on saanut täyden perusrokotussarjan. Koronarokotteita annettu jo lähes 11 miljardia annosta.
EU-alueen osalta perusrokotussarjan on saanut 83,3 prosenttia.
Suomen osalta lukema on 87,7 prosenttia. 18 vuotta täyttäneiden toisen annoksen osalta lukema on 87,3 prosenttia.
Pandemian alusta alkaen Suomessa on todettu yhteensä 913 476 laboratoriovarmistettua tartuntaa.
Erikoissairaanhoidossa oli keskiviikkoon mennessä 331 koronapotilasta ja perusterveydenhuollossa 591 koronapotilasta. Teho-osastoilla on yhteensä 42 potilasta.
Noin neljäsosa potilaista on kuitenkin sellaisia, jotka ovat sairaalahoidossa jostakin muusta syystä ja koronavirus on todettu sivulöydöksenä. Joidenkin potilaiden osalta tilanne on Puumalaisen mukaan epäselvä.
Koronavirustartuntaan liittyviä kuolemia oli pandemian alusta lukien sunnuntaihin 3. huhtikuuta mennessä ilmoitettu Suomen Tartuntatautirekisteriin yhteensä 3 252.
Koko epidemian aikana menehtyneiden mediaani on 83 vuotta.
Tämän ja viime viikon aikana (27.–28.3.2022 ja 3.–4.4.2022) kerättyjen jätevesinäytteiden perusteella koronaviruksen RNA:n kokonaismäärä Suomen jätevesissä on edelleen korkealla tasolla. Nämä tulokset näkyvät jätevesiseurannan viikkoraportissa, joka julkaistaan perjantaina klo 12.00 THL:n verkkosivuilla.
Puumalaisen mukaan Suomen koronatilanne on edelleen varsin haastava.
– Huolestuttava ilmiö, mikä on havaittu myös muualla Euroopassa, on se että ikääntyneet ihmiset sairastuvat nyt koronaan enemmän, Puumalainen huomautti tilaisuudessa.
Varanka vertasi tilannetta "TV-sarjaan" – ei "elokuvaan". Koronavirus on siis jäämässä yhteiskuntaan epidemiologisesti katsoen endeemisesti eli pysyvästi. "Draaman kaarta" ovat muuttaneet virusvariantit.
Maskisuositus on yhä voimassa. Salminen huomautti, että maskin käytöstä jokainen päättää itse.
– THL ei ole missään yhteydessä suositellut maskin käyttöä kouluympäristössä, Salminen sanoi tilaisuudessa.
– (Se) antaa aika paljon mahdollisuutta ihmiselle päättää, käyttääkö maskia, missä yhteydessä ja minkälaista maskia käyttää. Se ei ole pakottava. Se ei koske työelämää, Salminen lisäsi.
Salmisen mukaan kausivaihtelu ei ole aivan samanlaista kuin ennen, jolloin esimerkiksi kesäaikaan oli havaittavissa selkeää laskua tapauksissa.
– Täysin tätä ei vielä ymmärretä, Salminen totesi.
Uusia variantteja on ilmaantunut jatkuvasti lisää ja medialta kuului kysymys, miten suuri riski on sairastua aiemmin sairastetun taudin jälkeen toisen variantin aiheuttamaan tautiin.
– Suurin osa meistä tulee sairastamaan taudin monta kertaa, mutta immuniteettijärjestelmämme on oppiva. Variantteja tulee varmasti lisää, Salminen vastaili.
Pandemian aikaisessa dialogissa ja viestinnässä on Salmisen mukaan parantamisen varaa.
– Pandemian aikana toimittiin hyvin paljon tuntemattomassa maastossa, sitäkin pitää vielä perata, Salminen totesi.