Voiko maskista jo luopua kaikissa tilanteissa? Näin kommentoivat asiantuntijat

1:11img
Katso myös uutisjuttu tammikuulta: THL: Terveiden työikäisten ylimääräisistä koronarokotuksista vain lyhytkestoinen hyöty
Julkaistu 17.02.2023 14:38
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Koronavirus kiertää edelleen maailmaa, mutta Suomessa tilanne on asiantuntijoiden mukaan jo hyvin rauhallinen. Auttaisiko ylimääräinen rokotuskierros välttämään uudetkin tartunnat? Entä onko maskin käytöstä enää mitään hyötyä?

Kasvomaskit ovat alkaneet kadota katukuvasta samalla, kun koronaluvut ovat tulleet alas. 

Myös uuden selvityksen tulos tuntuu vahvistavan käytäntöä. Viime kuun lopussa julkaistun tutkimuskatsauksen mukaan kasvomaskit vähentävät koronataudin, influenssan ja niiden kaltaisten hengitystieinfektioiden leviämistä väestössä vain vähän tai eivät ollenkaan. Katsaus käsitti kaikkiaan 78 satunnaistettua, kontrolloitua tutkimusta. 

Lue lisää: Kasvomaskeista ei ollutkaan apua koronan leviämisen ehkäisyssä, kertoo tuore katsaus

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen sanoo, että tämä tulos on ollut tiedossa jo pitkään. 

– Maski ei ole epidemian torjuntakeinona kovin tehokas joukkotoimenpiteenä. Mutta kyllä maski suojaa käyttäjäänsä sillä hetkellä, kun sitä käytetään, Järvinen toteaa MTV Uutisten haastattelussa.  

– Ja jos kokee itse jonkin tilanteen niin sanotusti uhkaavana tai riskialttiina, maskin kanssa pystyy oman tartunnan riskiä välttämään ja myös suojaamaan muita omalta tartunnalta. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg on samoilla linjoilla.

 – Maskia voi kukin halutessaan käyttää. Jos sairaana joutuu liikkumaan kodin ulkopuolella, maski voi suojata pisaroiden leviämistä ympäristöön. 

Näin koronaviruksesta uutisoitiin ensimmäisiä kertoja kolme vuotta sitten. Juttu jatkuu videon alla.

1:44img

Katso myös: Kolme vuotta sitten koronavirus saapui Suomeen – näin siitä uutisoitiin ensimmäisiä kertoja MTV Uutisissa

Maskin käyttöä karsitaan terveydenhuollossa

Järvinen kertoo, että maskin käyttöä on jo alettu karsia terveydenhuollossa.

– Koko pandemian ajan on tiedetty, että tartunnat ovat tulleet tilanteissa, joissa ihmiset eivät luonnollisesti käytä maskia. Nyt kun taudin luonne on muuttunut, sairaaloissa ja terveydenhuollossakin maskin käyttöä on karsittu. Tavallisella poliklinikkavastaanotolla sitä ei useimmissa paikoissa enää käytetä eikä sairaaloiden aulatiloissa meilläkään HUSissa.

– Mutta vuodeosastoilla sairaimpien ihmisten hoidossa ne ovat vielä käytössä, Järvinen kertoo. 

Lue myös: Suomessa jyllää nyt useita viruksia yhtä aikaa, mutta ajatus kasvomaskien paluusta ei saa laajaa tukea

Hybridi-immuniteetti tuo parhaan suojan

Rokote on yleisesti tunnetusti ja tutkimuksin todistetusti paras suoja koronavirusta vastaan. Suoja tartuntaa vastaan on kohtalainen ja lyhytkestoinen, mutta rokote ehkäisee tehokkaasti vakavaa koronatautia.

Kaikkein paras tilanne on Järvisen mukaan heillä, jotka ovat ottaneet sekä suositellut rokotukset ja sairastaneet taudin ainakin kerran. 

– Reilu viikko sitten tulleen tutkimuksen mukaan tällainen hybridi-immuniteetti antaa sangen hyvän suojan jopa uutta tartuntaa vastaan. Rokotus kykenee antamaan eri virustyyppejä vastaan suojaa vain pariksi kuukaudeksi.

– Tämä saattaa olla tekijä, joka osaltaan selittää sitä, että taudin esiintyminen on tullut niin voimakkaasti alas. Eli vaikka viruskannat ovat muuntuneet niin, että ne voisivat kiertää vasta-aineiden tuomaa immuniteettia, me emme näe taudin aktivoitumista, vaan itse asiassa päinvastoin. 

Lue myös: THL: Terveiden työikäisten ylimääräisistä koronarokotuksista lyhytkestoinen hyöty

Järvinen: En ottaisi ylimääräistä rokotetta

Toisaalta turhan runsas itsensä rokotuttaminen ei ole terveysviranomaisten mukaan järkevää, hyödyllistä eikä tarpeellista. Esimerkiksi THL ei suosittele lisärokotuksia terveille työikäisille, koska suoja vakavaa tautia on yhä riittävä, jos työikäinen on saanut kolme rokotusta tai vaihtoehtoisesti kaksi rokotusta ja sairastanut koronan. 

Yksityiset lääkäriasemat kuitenkin rokottavat lisämaksusta nyt helmikuussa työikäisiä ylimääräisillä BA.1-varianttirokotteilla, joita varastossa oli viime kuun lopussa lähes 600 000. 

Järvinen ei tätä ymmärrä. 

– Oikeastaan voi kummastella sitä, että nyt tarjotaan tässä tilanteessa terveille ja nuorille ihmisille lisärokotuksia yksityisellä puolella, jossa varmasti rokotusten haitat ovat korkeammat kuin niiden hyödyt.  

– Itse en ottaisi. Koska sekin tieto on lisääntynyt, että liian tiheällä rokottamisella voidaan puolustusvastetta mahdollisesti jopa heikentää. 

Lue myös: Norovirus kaataa suomalaisia nyt petiin – vai voiko kyseessä sittenkin olla koronan variantti?

Vieläkö korona pääsee yllättämään? 

Korona on ollut monessa mielessä suurten yllätysten tauti ja moni pelkää ehkä yhä alitajuisesti sitä, että virus onnistuu yllättämään vielä kerran ikävästi. Järvinen ei tähän usko.

– Se on mahdollista, mutta pidän itse sitä hyvin epätodennäköisenä. Näyttää siltä, että koronavirus varioi nyt lähinnä yhtä ja samaa piikkiproteiinin osaa ja pyrkii sillä tavalla löytämään uudet variantit, jotka kykenevät aiemman tautisuojan lävitse jollakin tavalla tarttumaan ja säilymään hengissä. 

Järvisen mukaan "taudilla tehdään politiikkaa pitkittyneesti". 

– Mutta rokotus on tuonut kaikilla näillä hyvän suojan vaikeaa tautia vastaan. Se, että me palaisimme tavallaan alkulähteille on hyvin epätodennäköistä. Sitä kuvastaa hyvin se, että asiantuntijat – poliitikkoja lukuun ottamatta – ovat olleet hyvin yksimielisiä, että tauti ei ole enää sillä tavalla vaarallinen kuin yleisvaarallisen tartuntataudin pitäisi olla. 

Lue myös: THL: Korona oli pääasiallinen syy ylikuolleisuuteen, mutta kuolemien estäminen olisi ollut "hyvin vaikeaa": "Olemme parhaamme tehneet"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Kasvomaskit