Korona vaikuttaa taloudessa poikkeuksellisesti sekä tuotantoon että kysyntään – "Saattaa ajaa velkaisia yrityksiä konkurssiin"

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Mikko Spolander sanoo koronan aiheuttaneen poikkeuksellisen taloustilanteen, kun sekä tuotanto että kysyntä hidastuvat.

Ylijohtaja Mikko Spolander avasi MTV:n Uutisaamussa mekanismeja, joilla korona vaikuttaa talouteen ja pörssikursseihin.

– Tuotanto häiriintyy sekä tuotannon ja kysynnän kautta. Ihmiset eivät pääse töihin, kun sairastuvat ja tuotantoketjut häiriintyvät. Maailmantalous on täynnä välituotteiden tuotantoketjuja, joissa Kiina on keskeinen tekijä.

– Epävarmuus taloudessa kasvaa, kun yritykset alkavat epäröidä investointien ja kuluttajat kuluttamisen suhteen. Kysyntä heikkenee tarjonnan ja kysynnän kautta. Tämä on siinä mielessä poikkeuksellinen, että yleensä taustalla on jompikumpi, mutta nyt molemmat.

Spolander pitää pienenä riskiä, että koronan aiheuttama talousnotkahdus pitkittyisi samalla tavalla kuin lama pitkittyi 90-luvulla.

– Notkahdus voisi pidentyä, jos yritykset kokevat globaalien, Kiina-riippuvaisten tuotantoketjujen olevan liian riskipitoisia, ja haluavat hajoittaa tuotantoa. Kiinassa tuotetaan komponentteja, koska se on kustannustehokasta. Kaikki muut ratkaisut ovat vähemmän kustannustehokkaita, jolloin kustannukset nousisivat ja tuotannon edellytykset heikentyisivät.

– Toinen näkökulma on, että Suomessa elinkelvottomat yritykset ovat pysyneet hengissä noususuhdanteen ja nollakorkojen aikana, koska rahoitus on ollut halpaa. Koronan aiheuttama talousshokki lisää sijoittajien kiinnostusta yritysten riskeihin, ja se saattaa ajaa velkaisia yrityksiä konkurssiin. Että on tässä näitä elementtejä, mutta itse en vielä lähtisi pidennystä ennakoimaan, Spolander sanoi. 

Valtiovarainministeriö varautuu alentamaan ennustetta

Valtiovarainministeriö varautuu muuttamaan tämän vuoden talousennustettaan alaspäin. Spolanderin mukaan loppuvuoden talouskasvuluvut olivat odotettua heikommat, ja painetta ennusteen alentamiseen olisi ollut ilman koronavirustakin.

– Katsomme kaiken sen infon, mitä edellisen ennusteen jälkeen on kertynyt. Edellinen ennuste tuli joulukuussa. Silloin katsoimme, että kasvu olisi yhden prosentin verran. Siitä tullaan alaspäin, mutta en voi kommentoida kuinka paljon, koska työ on vielä kesken. Monet ekonomistit ovat arvioineet, että kasvu voisi olla tänä vuonna nolla, Spolander sanoi.

Ministeriössä valmistellaan parhaillaan uutta talousennustetta, joka ulottuu vuoteen 2024 asti.

Lue myös: 



Lue myös:

    Uusimmat