Helsinkiläinen Olga Sinkko on yksi monista muista riskiryhmään kuuluvista vanhuksista, joita on kehotettu pysymään sisällä. Elämään on tullut rajoitusten myötä monenlaisia haasteita, joita pitää yrittää ratkoa.
Tänä vuonna 92-vuotissyntymäpäiviään viettävä Olga Sinkko on hoitanut omatoimisesti itselleen kaikki tarvittavat ruokaostokset. Hänen jalkansa ovat ikävästi alkaneet lähiaikoina reistalla, joten liikkumisesta on tullut hankalampaa.
Tällä viikolla Sinkko kuuli pojaltaan Facebook-ryhmästä, jossa puhuttiin palvelusta, jonka kautta pystyy tilaamaan kotiinkuljetuksella ruokaostokset.
Innokkaana Facebookin käyttäjänä Sinkko menikin heti tutustumaan palveluun.
Kyseessä on Helsingin kaupungin, seurakuntien, järjestöjen ja vapaaehtoisten yhteistyössä perustama Helsinki-apu-palvelu ikääntyneiden helsinkiläisten auttamiseksi. Palvelu auttaa yli 70-vuotiaita ruokaostoksien toimituksessa kotiin.
Helsinki-apu soittaa lähiaikoina kaikille yli 80-vuotiaille helsinkiläisille kysyäkseen avuntarvetta esimerkiksi kauppaostosten kanssa.
Sinkko ei jäänyt odottelemaan puhelua, vaan ryhtyi tuumasta toimeen ja päätti etsiä palveluntarjoajan yhteystiedot. Hän löysi internetistä Helsinki-avun johtajan yhteystiedot ja soitti heti toimeliaana naisena johtajalle.
– Aloin luettelemaan hänelle ostoslistaani, kertoo Sinkko huvittuneena.
Helsinki-avun johtaja oli luvannut Sinkolle, että häneen ollaan pian yhteyksissä.
– Kun sieltä ei seuraavana päivänä kuulunut mitään, soitin uudelleen sinne, kertoo Sinkko.
Tämän jälkeen Sinkkoon oltiin yhteyksissä Helsinki-avusta ja hän sai tehtyä onnistuneesti tilauksensa.
Tietokone tärkeä osa elämää
Sinkko viettää päivittäin aikaa Facebookissa. Sieltä hän lukee ajankohtaiset uutiset ja pelailee pasianssia.
– Siellä on paljon tuttaviani, joiden kanssa voin jutella kaikenlaisista asioista, kertoo Sinkko.
Sinkko ei ole mikään keltanokka tietokoneiden kanssa. Nesteellä laskutusosastolla ennen eläköitymistään työskennelleenä hän koki tietokoneiden ensimmäisen tulemisen.
– Se taisi olla 70-luvulla, kun ensimmäiset tietokoneet tulivat Nesteelle. Ne olivat silloin uusinta uutta, eikä monessa yrityksessä siihen aikaan vielä ollut tietokoneita, muistelee Sinkko.
Eläkkeelle jäätyään hän päätti hankkia myös kotiinsa tietokoneen.
Yksinäisyys vaikeinta
Sinkon lähipiiri on välttänyt koronaviruksen. Hän on ottanut koronaepidemian tosissaan. Hänen poikansa on myös muistuttanut äitiään siitä, että nyt pitää pysyä sisällä välttääkseen koronaviruksen.
– Olen ollut nyt viikon kokonaan sisällä. En ole käynyt missään lyhyttä lenkkiä lukuun ottamatta, sanoo Sinkko.
Seurallisena ihmisenä koronaviruksen myötä tulleissa rajoitteissa pahinta on yksinäisyys.
– Minua ahdistaa eniten tämä yksinolo, harmittelee Sinkko.
Sinkko on kuitenkin onnellinen siitä, että asuu pienkerrostalon ensimmäisessä kerroksessa ja hänellä on oma pieni piha.
– Siellä minä päivittäin istuskelen. Haluaisin kyllä enemmän liikkua varsinkin, kun jalkani ovat alkaneet nyt polvista alaspäin puutumaan.
"Suomi on tarttunut jämäkästi toimenpiteisiin"
Sinkon mukaan Suomi on nyt koronaepidemian alla hermostuneessa tilassa. Joka puolelta tulee koko ajan koronaan liittyvää uutisointia, joka herättää hänen mielestään ahdistusta varsinkin vanhuksissa.
Sinkko arvostaa suomalaisia tällaisessa tilanteessa. Suomalaiset ovat paljon parempia tiukoissa tilanteissa kuin monet muut maat. Ulkona käydessään hän ei ole nähnyt ihmisiä juuri missään.
– Suomalaiset ovat hyvin tottelevaista kansaa. Kun yhdessä päätetään jotain, silloin myös noudatamme niitä sääntöjä, sanoo Sinkko.
Ajatukset harhautuvat muistelemaan talvisotaa. Lottana sodassa toiminut Sinkko näkee tämän hetkisessä tilanteessa samoja piirteitä. Silloinkin kaikki kynnelle kykenevät auttoivat ja puhalsivat yhteen hiileen.
– Minunkin mieheni lähti 17-vuotiaana vapaaehtoisesti rintamalle.
Sinkon mielestä hallitus on ottanut koronaepidemian tosissaan ja uskaltanut toimia.
– Hallitus on ryhtynyt jämäkästi toimenpiteisiin. Ehkä en kymmentä pistettä anna heille, mutta yhdeksän pistettä ovat suorituksestaan ansainneet, sanoo Sinkko huvittuneena.
Katso videolta Olga Sinkon haastattelu.