Koronatartunnat ovat viime aikoina olleet erityisesti rakennustyömaiden riesana. Koronakoiria, joita on aiemmin nähty työssä esimerkiksi lentoasemalla, hyödynnetään nyt myös tartuntojen havaitsemiseen rakennustyömailla.
Rakennusyhtiö YIT kertoo käyttävänsä koiria tunnistamaan mahdolliset tartunnat työntekijöillä.
Kyseessä on pilottihanke, joka on käynnistetty useilla YIT:n työmailla yhteistyössä koronakoiria kouluttavan Wise Nose ry:n kanssa.
– On olemassa selkeää tieteellistä näyttöä koirien tarkkuudesta hajutyöskentelyssä. Wise Nosen koulutuksessa olevat koirat pystyvät tunnistamaan koronaviruksen näytteistä – jopa useita päiviä ennen laboratoriotestiä. Siksi niiden käytöstä testauksessa saattaa olla apua paikoissa, missä on paljon ihmisiä ja riski myös viruksen nopeaan ja laajaan leviämiseen, kertoo Wise Nosen projektipäällikkö Heli Niuro.
Lue myös: 30 koronatartuntaa rakennustyömaalla Helsingissä – työntekijä avautuu hygieniasta: "WC-tiloissa vaihdetaan vaatteita samalla kun toinen tekee tarpeitaan"
Näytteet nuuskitaan käytetyistä maskeista
Työmailla koirat eivät kuitenkaan tassuttele, vaan näytteet kerätään käytettyjen maskien avulla.
– Työntekijä riisuu käytetyn maskin ja asettelee sen näytepurkkiin. Näytteet toimitetaan koronakoirien koulutuskeskukseen, missä saman tien Heppu, Kosti, Valo tai pari muuta vuorossa olevaa nuuskijaa aloittavat työnsä. Omissa tutuissa tiloissa niiden ei tarvitse stressaantua työmaan hälinästä, yhtiön tiedotteessa kerrotaan.
Näyte annetaan anonyymisti
Hankkeeseen on mahdollista osallistua täysin anonyymisti. Purkeissa, joihin maskit kerätään, on numerokoodit. Työntekijä saa tiedon testituloksesta koodin perusteella. "Tuloslista" saadaan jo samana päivänä.
– Osallistuneet saavat myös ohjeet miten toimia, jos koira on merkannut tuloksen positiiviseksi.
YIT toivoo mahdollisimman monen osallistuvan pilottihankkeeseen, sillä näin saadaan työmaatasolla parempi käsitys tartuntojen määrästä.
– Mikäli työmaalla olisi useita positiivisia tuloksia, konsultoimme luonnollisesti terveydenhuoltoa jatkotoimista. Koirien avulla toteutettava testaus ei korvaa laboratoriotestiä, mutta se saattaa tarjota mahdollisuuden olla askeleen edellä varsinkin oireettomien viruksenkantajien tunnistamisessa ja nopeuttaa jatkotoimia, kertoo YIT:n henkilöstöpäällikkö Kaisa Kuvanto.
Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.