Lauri Tähkä operoi historiallisen hyväntekeväisyysprojektin, johon osallistui yli 150 suomalaista musiikintekijää.
Maaliskuussa suomaisessa yhteiskunnassa sekä koko muussa läntisessä maailmassa kohahti koronaviruksen levitessä maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Koronakriisi vaikuttaa merkittävällä tavalla meistä jokaisen elämään, kun arkea värittävät lukuisat erilaiset rajoitustoimet epidemian leviämisen estämiseksi.
Poikkeuksellinen tilanne on kuitenkin toiminut inspiraation lähteenä joillekin. Muusikko Lauri Tähkä sai maaliskuussa erikoisen idean: mitä jos tehtäisiin suomalaisella muusikkoporukalla tilanteesta kappale, joka toimisi tsemppaajana kuulijalleen sekä yhteisenä hyväntekeväisyysprojektina?
Tämä muusikkoporukka kasvoi lopulta yli 150 suomalaisesta musiikin ammattilaisesta koostuvaan jättimäiseen joukkoon. Kaikki tahoillaan osallistuivat yhdessä Uuden edessä -kappaleen ja sen koskettavan musiikkivideon tuottamiseen, kodeistaan käsin etätyönä.
Tähkä sai joukon koottua useilla eri konsteilla: etsimällä halukkaita mukaan sosiaalisen median kautta sekä suoraan soittelemalla. Kaikki, jotka ovat halunneet olla projektissa mukana, ovat Tähkän mukaan päässeet mukaan.
– Tästä tuli aika makea projekti. Kaikki tekivät äänitykset etänä, kotoaan käsin: joillakin oli oma kotistudio, jotkut lauloivat kännykän tai läppärin kautta. Sitten jäbät tuolla tuotannossa kasasivat nekin parisataa raitaa kotona etänä sinne ja yhdistivät meidät kaikki.
– Video tehtiin niin, että annettiin jengille viesti, että kuvatkaa kännykällä pieni videoklippi kun vedätte sen biisin. Siitä sitten Ville Juurikkala ohjasi tuon videon, mikä tuli tehtyä.
Kyseessä on monella tapaa historiallinen temppu, sillä tiettävästi suomalaisen musiikkihistorian aikana yhtä moni artisti ei ole kerääntynyt yhteen vastaavaan projektiin. Uuden edessä -kappaleessa kuullaan erilaisten musiikkigenrejen edustajia – hyvin laidasta laitaan.
– Jenni Vartiainen lähti mukaan rapakon toiselta puolelta, Tuure Kilpeläinen, Alma, Vesala, Anna Puu, Samu Haber, Elastinen, Reino Nordin, Mikael Gabriel. Ja Paleface teki siihen myös ne läpät, kun siinä on se räppikohta. Ja JVG ja Katri Helena... voi voi, niitä on niin lukematon määrä, että olen pahoillani, etten kaikkia muista tässä heti. Mutta se lista löytyy kyllä, kaikki on tarkasti tsekattu, ettei ketään jätetä huomioimatta, Tähkä vakuuttaa.
Koronakriisi rokottaa erityisen ankarasti muusikoita, sillä kaikki lukuisat artistit ovat joutuneet perumaan keikkojaan ja kiertueitaan epidemian takia. Kesät ovat tunnetusti artistielämän kiireisintä aikaa kun esiintymässä kierretään festarilta toiselle, mutta tänä vuonna kesä näyttää erittäin epävarmalta.
Tilanne tulee vaikuttamaan luultavasti myös erittäin vahvasti Tähkään itseensä, jonka olisi määrä aloittaa uusi kiertueensa 13. kesäkuuta Seinäjoelta.
– Näyttää siltä, jos ollaan ihan realistisia ja ymmärretään missä mennään, niin kyllä tuo kesä aika pahalta näyttää, että varmaan peruuntuu.
LUE MYÖS: Kevään upein teko! Lauri Tähkä ideoi koronakriisin aikana tempauksen, johon osallistui ennätysmäärä eturivin artisteja – tuotot ohjataan hyväntekeväisyyteen
Toisaalta Tähkä kertoo tehneensä ennenkin melko paljon töitään etänä, esimerkiksi useita kappaleita on miehen mukaan kirjoitettu maailman eri kolkista käsin. Vaikka hän viettääkin tavallaan tällä hetkellä kesälomaansa, pystyi hän esimerkiksi melko mutkattomasti järjestämään Uuden edessä -projektin, joka perustui täysin kaikkien osanottajien etätyöhön.
Koronakriisin seuraukset ovat kuitenkin valtavat, kävi miten kävi.
– Onhan tämä muuttanut kaiken. Missä kuplassa sitä aika monesti tulee elettyä, niin nyt ei ole missään kuplassa. Tässä ollaan ja katsotaan, mihin maailma menee ja sen mukaan eletään, mitä rajoitteita tulee ja niitä sitten kunnioitetaan. Niiden kanssa mennään, mutta kyllähän tässä kaikki on mututunut ja tulee muuttumaan, ei yksin mulla vaan kaikilla meillä.
Tähkän mukaan aika näyttää sen, kuinka suomalainen musiikkiala tulee lopulta selviämään koronakriisin vaikutuksista. Tärkeintä on se, että artistit pääsevät jälleen keikoille, kunhan se on vain turvallista kaikkien puolesta. Terveys edellä on mentävä, oli tilanne mikä tahansa.
– Uskon aina sellaiseen, että kyllä asiat järjestyy. Muusikot, taiteilijat ja meidän alan ihmiset on aika luovia, kyllä me joku väylä aina keksitään. Kun rajat aukeaa ja keikoille päästään, niin kyllä musiikki tulee soimaan entistä enemmän ja ihmiset pääsevät taas nauttimaan hienojen taiteilijoiden tekemisistä.