Koronapandemiasta huolimatta aseet kävivät viime vuonna edelleen kaupaksi.
Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin Siprin tuoreen raportin mukaan alan sadan suurimman yrityksen myynti kasvoi 1,3 prosenttia vuonna 2020 yltäen 531 miljardiin dollariin.
Kasvu on merkittävä, sillä globaali talouskasvu supistui viime vuonna koronan vuoksi 3,1 prosenttia.
– Aseteollisuuden jättejä suojasi sotilastarvikkeiden ja -palvelujen pysyvä kysyntä. Suuressa osassa maailmaa sotilasmenot kasvoivat ja jotkin hallitukset jopa kiihdyttivät maksujaan aseteollisuudelle pienentääkseen koronakriisin vaikutusta, perusteli Siprin tutkija Alexandra Marksteiner järjestön tiedotteessa.
Jos vertailukohdaksi otetaan vuosi 2015 – ensimmäinen vuosi, jolloin mukana olivat myös kiinalaiset yritykset – asemyynti on kasvanut 17 prosenttia. Viime vuosi oli jo kuudes vuosi peräkkäin, kun sadan kärkiyrityksen yhteinen asemyynti kasvoi.
Yhdysvallat dominoi listaa
Liki puolet sadasta suurimmasta asevalmistajista oli yhdysvaltalaisia yhtiötä. Yhteensä näiden 41 yhtiön myynnin arvo oli 285 miljardia dollaria eli pitkälti yli puolet sadan suurimman yrityksen yhteisen myynnin arvosta. Vuodesta 2018 saakka listan viisi suurinta yritystä ovat aina olleet yhdysvaltalaisia.
Toiseksi eniten sadan suurimman listalta löytyy kiinalaisia yrityksiä. Niiden yhteenlaskettu myynti oli viime vuonna vajaat 67 miljardia dollaria. Kasvua tuli 1,5 prosenttia.
Sen sijaan listalla olevien venäläisten yritysten asemyynti väheni jo kolmantena vuotena peräkkäin. Viime vuonna pudotusta tuli 6,5 prosenttia. Tähän vaikuttivat muun muassa valtion asehankintojen pieneneminen ja pandemian aiheuttamat viivästykset.
Sipri tarjoaa avoimista lähteistä koottuja tietoja ja analyysejä muun muassa poliitikoille ja tiedotusvälineille. Laitos on perustettu vuonna 1966.